Израел дава да се разбере, че е готов на най-решителни

...
Израел дава да се разбере, че е готов на най-решителни
Коментари Харесай

Русия и Израел застинаха на границата на критичния разрив

Израел дава да се разбере, че е подготвен на най-решителни антируски дейности, в случай че Москва забрани активността на организация „ Сохнут “ на своя територия. Тел Авив намерено заплашва да се причисли към западните наказания и това в действителност може да бъде сериозен удар. Но освен в Русия, само че и в самия Израел.

Руско-израелските връзки, до неотдавна модел на баланс и прагматизъм, не престават да деградират. Тел Авив не хареса желанието на Министерството на правораздаването на Руската федерация да закрие ”Сохнут”, еврейската организация, която по всевъзможен метод подтиква съветските евреи да заминат за Израел.

Руските управляващи настояват, че повода за затварянето е тривиално нарушаване на съветските закони. „ Не, не става въпрос за приключване на мозъци, а за съблюдаване на съветското законодателство. За аргументи, апелирам, свържете се с Министерството на правораздаването “, сподели прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

И Министерството на правораздаването евентуално би могло да опише доста за активността на " Сохнут ". „ На тази организация с тъмен и крив статут от дълго време е казано, че би трябвало да получи формален статут, както всяка друга организация. Но за тях това би означавало, че би трябвало да се подчиняват на израелското външно министерство, или ще възникне въпросът за какво им е необходим " Сохнут ", когато има държавна организация, която се занимаваше с репатриране, до момента в който нямаше " Сохнут ", изяснява съветският ориенталист Евгений Сатановски.

Посегнаха на с вещенот о

Въпреки че “Сохнут” публично не принадлежи към израелските държавни структури, неговата активност ( поддръжка за алията - процесът на репатриране на евреи в Израел) е извънредно значима за Израел. Както от демографска позиция (Израел се нуждае от поддържане под формата на репатриране на възрастни и образовани евреи), по този начин и от религиозна позиция, тъй като завръщането на евреите в Обетованата земя е еден от бастионите на ционизма - страната идеология на Израел.

„ Руските евреи не могат да бъдат взети за заложници поради войната в Украйна “, възмущава се израелският министър по въпросите на диаспората Нахман Шаи. “Опитът да бъде осъдена Еврейската организация поради позицията на Израел за войната в Украйна е жалък и афектиран. Евреите в Русия не могат да бъдат откъснати от своята историческа и прочувствена връзка с страната Израел”, добавя той.

Ето за какво израелската страна не има намерение да чака до 28 юли, когато, явно, Министерството на правораздаването всъщност ще изрази претенциите си към “Сохнут”. Премиерът Яир Лапид към този момент сподели, че " затварянето на офисите на организацията ще бъде огромно събитие, което ще засегне връзките " сред двете страни. А Израел към този момент заплашва Русия със наказания - Яир Лапид разпореди на Министерство на външните работи да приготви поредност от " политически ограничения " в отговор на решението за " Сохнут ".

Според някои израелски дипломати Москва се намира в извънредно сложна обстановка (конфликти в Сирия, Украйна, изостряне на връзките със Запада, понижаване на контактите с условния западен свят). „ В обстановката, в която се намира Русия, нейният президент, нейното управление, вие би трябвало да държите на Израел, а не да му навредите “, споделя някогашният израелски консул в Москва, политологът Алекс Векслер. Това значи, че Тел Авив може да заплаши с разнообразни разновидности за напън върху Русия.

Редица депутати от Кнесета считат, че такива разновидности могат да бъдат смяна в метода на еврейската страна към обстановката в Украйна - т.е., с други думи, засилена поддръжка за режима в Киев. И морална, и материална - т.е. оръжия, най-вече високотехнологични, които до момента Тел Авив отхвърляше да трансферира на Украйна. В частност, Украйна сигурно ще се радва да получи най-модерните дронове от Израел.

Освен това Израел може публично да се причисли към западните наказания, наложени на Русия, и да добави към тази опасност увещание, че Съединените щати (чиято поддръжка за Израел е доста важна) от дълго време изискват от Тел Авив да усили поддръжката за Украйна. „ Въпреки че до момента Тел Авив не е взел участие в тази акция, макар непрекъснатия напън от Вашингтон, в този момент, явно, ще забележим Израел да постанова същите наказания, които Съединени американски щати и Европейски Съюз към този момент са наложили “, счита основният редактор на списание „ Русия в световните връзки “, Фьодор Лукянов.

Кому е нужно?

Въпреки това „ салдото на маневриране “ в връзките сред еврейската страна и Русия може да се окаже друг от този, който се показва в Израел. Да, опциите на Москва са лимитирани от огромен брой проблеми, които съветската страна би трябвало да реши. Тези проблеми обаче са безусловно несравними с тези, които Израел би трябвало да реши.

Страна, която е затънала в палестинския въпрос. Държава, която не излиза от вътрешнополитически рецесии (заради които очевидно я чакат следващите предварителни избори). Държава, която загуби в Сирия и в този момент следи по какъв начин в тази страна се укрепва позицията на най-големия зложелател на Израел - Иран. Държава, която по никакъв метод не може да попречи на сключването на нова нуклеарна договорка сред Съединени американски щати и Иран и надлежно легитимирането на иранската нуклеарна стратегия.

Държава, която е стратегически сама в Близкия изток, което значи, че има потребност от сътрудник, който да споделя нейната ненавист към ислямския тероризъм и в това време да не се придържа към политиката на двойни стандарти по отношение на тези терористи. От сътрудник, който би поддържал положителни връзки с всички мюсюлмански страни от района (от Иран до Турция и Саудитска Арабия) и би могъл да бъде медиатор в връзките сред Израел и тези страни. Тоест, казано по-просто, от Русия.

Следователно Израел се нуждае от Русия не по-малко, в сравнение с Русия се нуждае от Израел. На това до неотдавна се крепеше нежният баланс на ползи сред Москва и Тел Авив. Или може би Израел се нуждае от Русия още повече. И в случай че това е по този начин, самият Израел ще пострада на първо място от руско-израелския раздор и някои демонстративни израелски стъпки към Украйна.

Да, Израел може да наложи наказания против Русия. Но в отговор Москва може да спре да се преценява с израелските ползи в Сирия, след което иранските сили (покрити от иранска или съветска противовъздушна отбрана) ще се окажат в стратегическа непосредственост до Голанските възвишения, сирийска територия, окупирана от Израел.

Да, Израел може да даде на Украйна оръжие - само че в подмяна Русия може да достави на Иран най-новите системи за противовъздушна защита, след което е малко евентуално израелските военни самолети да могат да оперират във въздушното пространство на прилежащите страни със същата безотговорност, както през днешния ден. И сходна стъпка на Москва ще се трансформира в сериозна опасност за сигурността на страната Израел. Така главният бенефициент от антируските стъпки на Лапид не са жителите на Израел, а иранците, сирийците и ливанците.

„ Прессекретарят на “Хизбулла” Мохамед Афиф ми сподели, че мощна Русия, която има връзки с всички, е от изгода за “Хизбулла”. Разбирам обаче, че и сирийците, и иранците биха желали да видят Русия като една от страните на „ Оста на съпротивата “, сплотяваща антиизраелските играчи в района. Да, Русия физически не може да се набута в този стеснен формат, само че сегашните събития в Израел, позицията им за Украйна – всичко това е извънредно позитивно в Техеран, където съм сега. Иран и Сирия биха желали това разделяне да продължи и да се задълбочи”, изяснява интернационалният публицист Абас Джума. “Сериозните анализатори и политолози осъзнават, че Лапид не е безконечен, че той може да бъде сменен от по-умерен политик, който ще лавира сред Москва и Вашингтон - което ще устройва Москва, както постоянно е било досега”, добавя той.

От друга страна обаче времената, когато можеше да се седи на два стола, отминават. Държавите би трябвало да дефинират позициите си - в това число по Украйна. Иран към този момент е взел решение - позицията му е изразена на най-високо равнище. Израел също взе решение на публично равнище, макар че към момента се пробва да не изпраща оръжия в Украйна.

Всъщност Израел към момента не е решил изцяло - което значи, че към момента има късмет да възвърне прагматичните руско-израелски връзки. От тези шансове обаче евентуално ще се възползва министър председател, който няма да съпоставя Русия с фашистка Германия - т.е. не Яир Лапид. И даже тогава, в случай че този министър председател пристигна допустимо най-скоро.

„ Ако спорът не бъде решен посредством съглашения в този момент, до ноември връзките може да се влошат толкоз доста, че даже и при мощно предпочитание Нетаняху (с който Владимир Путин е построил доверителни отношения) няма да може да ги възстанови”, уверен е Фьодор Лукянов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР