Израел даде нов срок на цивилните палестинци в северната част

...
Израел даде нов срок на цивилните палестинци в северната част
Коментари Харесай

Израел даде нов срок за евакуация на палестинците

Израел даде нов период на цивилните палестинци в северната част на Газа да се изтеглят на юг, съобщи Ройтерс.

Цивилните могат да изоставен региона сред 10 ч. сутринта (07:00 ч. по Гринуич) и 13 ч. следобяд по избран маршрут, се показва в изказване на израелската войска, публикувано на арабски език в обществената мрежа “Екс “.

Израелските сили за защита твърдят палестинците, че в този времеви интервал няма да нападат въпросния маршрут.

През последните дни се появиха известия, че палестинската ислямистка формация “Хамас “ попречва евакуацията на цивилни от северната част на Газа. Израел неведнъж е упреквал “Хамас “, че злоупотребява палестинското население, употребявайки го като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Според израелската войска стотици хиляди палестинци към този момент са се преместили в южната част анклава.

Организация на обединените нации разкритикува разпореждането на Израел за евакуация от региона, в който живеят към 1 100 000 души и предизвести, че това ще докара до филантропична злополука.

Според източници от палестинското министерство на опазването на здравето от тази заран броят на убитите палестинци в линията Газа и на Западния бряг е достигнал 2383, а ранените са 10 814, съобщи Ройтерс

Убитите в линията Газа са 2329, а са ранените възлизат на 9042, съобщи палестинското здравно ведомство във “Фейсбук ”.

Палестинската ислямистка формация “Хамас ” изстреля хиляди ракети към Израел, а стотици нейни бойци пробиха граничната защита в невиждана офанзива предишния уикенд, при която починаха повече от 1300 души. В отговор Израел стартира ответни въздушни удари по крайбрежния анклав и от ден на ден признаци сочат, че следва сухопътна атака, напомня Ройтерс.

За последната седмица бяха убити повече палестинци, в сравнение с по време на войната в Газа през 2014 година, когато за 50 дни в палестинския анклав починаха 2250 души. Тогава бяха убити и 66 израелски военнослужещи и петима цивилни, обобщава Ройтерс.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси през вчерашния ден заяви, че лечебните заведения в Газа ще могат да поддържат активността си единствено още два дни, според от наличните ресурси от гориво, добавя ТАСС. “Всички лечебни заведения в Газа разполагат с гориво за 48 часа за аварийни генератори. Прекратяването на работата на генераторите неотложно би изложило на риск живота на хиляди пациенти ”, се споделя изказването на Организация на обединените нации.

“Вече четири следващи дни в Газа няма електричество ”, което слага жизненоважни области като опазването на здравето и водоснабдяването “на ръба на колапса ”, добавя службата.

Освен това в изказването се показва, че пропускателният пункт Рафах на границата с Египет остава “затворен за придвижване на хора и артикули ” макар известията в медиите, че Египет, Израел, Катар и Съединени американски щати авансово са се договорили пунктът да бъде отворен на 14 октомври.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР