Израел беше атакуван с повече от 200 дрона и ракети,

...
Израел беше атакуван с повече от 200 дрона и ракети,
Коментари Харесай

Иран предупреди САЩ да стои настрана

Израел беше нападнат с повече от 200 дрона и ракети, заяви представителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари. Той сподели, че доста от тях са били прехванати още преди да стигнат територията на Израел. По данни на израелските управляващи няколко ирански ракети земя-земя са блъснали Израел, ранили са 10-годишно момиче в региона на град Арад в пустинята Негев и са предизвикали леки вреди във боен обект в южната част на страната.
Прочетете още
Иранската държавна организация ИРНА сподели, че са нанесени " съществени вреди в най-голямата военновъздушна база в Негев " и че при офанзивата са били употребявани крилати и балистични ракети.

Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война заяви, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети против съответни цели в Израел.

" Изстрелването на ракетите бе подхванато в отговор на редица закононарушения, осъществени от ционисткия режим, в това число офанзивата против иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия ", се споделя още в изказването на Корпуса.

В същото време съдружниците на Иран - бойците на ливанската формация " Хизбула " и йеменските бунтовници хуси - направиха набези против Израел, като първите изстреляха ракети по окупираните от Израел Голански възвишения, а вторите - пуснаха безпилотни самолети към израелска територия.

Сирени за въздушна паника прозвучаха в южната част на Израел, край Мъртво море, в региона на Йерусалим и в северната част на страната. Израелското държавно управление прикани жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

Малко след началото на интервенцията в профила на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей в " Екс " беше оповестено известие, в което се споделя, че " дяволският режим ще бъде осъден ".

Съседите на Израел - Йордания и Ливан - оповестиха затваряне на въздушното си пространство, както и Ирак, който граничи с Иран. Египет, различен комшия на Израел, разгласи, че слага въздушната си защита в нараснала подготвеност.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху беседва по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън след съвещание на израелския военновременен кабинет. Малко преди този момент Байдън удостовери " непоколебимия ангажимент " на Съединените щати " към сигурността " на израелския си съдружник.

Израел изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да бъде наказана офанзивата на Иран и с цел да бъде разгласен Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война за терористична организация.

" Иранското нахлуване е сериозна опасност за международния мир и сигурност и аз чакам Съветът да употребява всички средства, с цел да предприеме съответни дейности против Иран ", сподели в " Екс " непрекъснатият представител на Израел в международната организация.

Иран прикани Съединените щати " да стоят настрани ". " Това е спор сред Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАСТРАНА! ", съобщи в " Екс " иранското непрекъснато посланичество. " Извършени въз основа на член 51 от Устава на Организация на обединените нации, отнасящ се до законната самозащита, военните дейности са в отговор на експанзията на ционисткия режим против нашия дипломатически комплекс в Дамаск ", се споделя в обявата, представена от Агенция Франс Прес

" Случаят може да се счита за завършен. Ако обаче израелският режим допусне нова неточност, отговорът на Иран ще бъде доста по-строг ", предизвести дипломатическото посланичество.

Генералният секретар на Организацията на обединените народи Антониу Гутериш съобщи, че " осъжда изрично мощната ескалация " и прикани за " неотложно прекъсване на военните дейности ". Нападението беше наказано от десетки страни по целия свят и доста международни водачи показаха безпокойствие от ескалация на военните дейности в Близкия изток. " Тези удари заплашват да разпалят напрежение и да дестабилизират региона. Иран за следващ път демонстрира, че има намерение да сее безпорядък в личния си заден двор ", се споделя в изказване на английския министър председател Риши Сунак.

Израел беше нападнат с повече от 200 дрона и ракети, заяви представителят на израелската войска контраадмирал Даниел Хагари. Той сподели, че доста от тях са били прехванати още преди да стигнат територията на Израел. По данни на израелските управляващи няколко ирански ракети земя-земя са блъснали Израел, ранили са 10-годишно момиче в региона на град Арад в пустинята Негев и са предизвикали леки вреди във боен обект в южната част на страната..

Напрежението сред Израел и Иран ескалира по време на продължаващата шест месеца война на Израел против бойците на " Хамас " в линията Газа, отбелязва АП. Войната избухна, откакто " Хамас " и " Ислямски джихад ", две подкрепяни от Иран въоръжени групировки, направиха опустошителна трансгранична офанзива на 7 октомври, при която починаха 1200 души в Израел, а 250 бяха отвлечени. Израелската атака в линията Газа аргументи огромни опустошения и лиши живота на повече от 33 000 души по данни на локалните здравни служби.

Почти незабавно след експлоадирането на войната " Хизбула ", подкрепяна от Иран формация в Ливан, стартира да нападна северната граница на Израел. Двете страни са въвлечени в ежедневна замяна на огън, а подкрепяните от Иран групировки в Ирак, Сирия и Йемен изстрелват ракети и снаряди към Израел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР