Изпускане на колата и удар в дърво, преобръщане, висока скорост

...
Изпускане на колата и удар в дърво, преобръщане, висока скорост
Коментари Харесай

При катастрофа с млади шофьори проверяват кой ги е обучавал

Изпускане на колата и удар в дърво, катурване, висока скорост са причина за 674 тежки случая през 2019 година. Всичките водачи получили книжки през последните 5 години

При злополука, в която е взел участие млад водач, се прави инспекция за образователния център, в който се е обучавал, по кое време е издържал теоретичния и практическия изпит и от кой път, кой е изпитващият. Тази процедура се ползва от 3 месеца от Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ”.

Целта е да се направи разбор за държанието на новите водачи и образованието им. Първите заключения са, че им липсват задоволително умения.

674 произшествия са породени от водачи, които са със стаж от 2 година или от от 2 до 5 година, демонстрира статистиката на “Пътна полиция ” за 2019 година Общото число на самокатастрофиралите е 3062. Пътните произшествия, породени от нови водачи, са 22,01% от всички. (Виж таблицата.) Началото на тази година стартира с още гибел и контузии на пъти, породени от млади водачи.

На 13 януари вечерта в Гълъбово на ул. “Христо Ботев ” на завой “Сеат Ибиса ” се обръща поради висока скорост. Зад кормилото е 18-годишно момиче, управлявала е след приложимост на алкохол и наркотични субстанции. След лупинга 15-годишната сестра на шофьорката е с контузии и заплаха за живота.

Водачката е издържала изпита по доктрина през април предходната година от първия път, от второ явяване взема практиката.

На 3 януари в Айтос умира 19-годишно момче. Управлявало е “Фолксаген Пасат ” и в 5,30 ч сутринта и на десен завой,

при суха

настилка излиза

от пътя и се

удря в дърво

Взел брошура е през октомври и ноември 2018 година От първи път е издържал и листовките, и кормуването. Освен тези два случая на самокатастрофирали водачи, през януари има и още два случая, при които са блъснати пешеходци.

“24 часа ” запита Изпълнителна организация “Автомобилна администрация ” за историите на злополуките на по този начин наречените нови водачи след касапницата по пътищата в края на годината.

17 са пътните катастрофи на неотдавна получилите брошура единствено за интервала от 25 октомври до 13 януари. Загиналите са 6. Те са на възраст от 18 до 20. (Виж карето на 3-а стр.).

Каране на кола с несъобразена скорост, приложимост на алкохол и наркотични субстанции, непълен опит и подценяване на обстановките на пътя са измежду главните аргументи за гибелта на младите.

В някои случаи

злополуките са

били в тъмната

част на

денонощието, при

мъгла и мокри

настилки

Това демонстрира, че водачите не са готови и нямат нужния опит за ръководство в неприятни метеорологични условия.

В някои от случаите новите водачи имат брошура от няколко дни или месеци и самокатастрофират, движейки се с превишена или несъобразена скорост.

Преглеждани са записите от извършените на практика изпити на всички нови водачи, предизвикали тежки произшествия.

По време на

изпита скоростта,

с която се движи

автомобилът, не

надвишава

40 км в час

и кандидат-водачите се оправят с ръководството.

Когато получат брошура и излизайки на пътя сами, обаче не съблюдават разпоредбите, движат се с несъобразена скорост. В композиция с незадоволителния опит и високо самочувствие се стига до тежки пътни произшествия, показват от “Автомобилна администрация ”.

След основаването на Национален координационен център по пътна сигурност, където с изключение на чиновници на Министерство на вътрешните работи има и на Държавната организация “Безопасност на придвижване по пътищата ”, АПИ, “Автомобилна администрация ”, се получава информация за всяко тежко ПТП с товарни коли и рейсове, както и с нови водачи. В “Автомобилна администрация ” за всеки случай правят инспекция на лидера и на транспортното средство.

Именно незадоволителните умеене на младите водачи станаха съществена причина да се изиска нарастване на часовете за кормуване от 31 на 42. Придложението бе включено в смяната на образователната документи. Като част от тях са шофиране на автомагистрала, скоростен път и отвън града, в претрупан трафик и през тъмната част на денонощието.

Протестът на част от автоинструкторите на 14 януари накара двама министри на образованието Красимир Вълчев и на превоза Росен Желязков, да анулират нарастването на часовете. Другото искане беше да няма електронна система за надзор, или следене на кормуването с GPS.

Работна група ще написа нова документи, а центърът на работа се реалокира в Държавната организация “Безопасност на придвижване по пътищата ”.

Стефан Малковски от Националния автоинструкторски съюз - един от уредниците на митинга, съобщи, че те са не толкоз против увеличените часове, а против електронната система за надзор. Само че още на полемиката на в. “24 часа ” “Карай бързо, стигни жив ” министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че това е единствено идея и тя ще влезе в действие само, в случай че има единодушие.

Има и школи за шофьорски курсове, които желаят нарастване на часовете, и които

в този момент обмислят

контрапротест

Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България чака на 28 януари на общото заседание на организацията да се вземе решение за протестни дейности.

Той счита, че в случай че новите водачи са подготвени, спокойни и толерантни на пътя, броят на жертвите ще падне с 25%.

Георгиев не приема аргумента на протестиращите, че 60% вземат изпита от първи път, счита, че най-малко за 30% от взелите брошура тя им е дадена без нужните умения.

Йонко Иванов - ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, споделя, че на митинг са излезли към 140 коли, при над 900 образователни центрове и над 3500 автоинструктори. Неговата организация е за увеличение на часовете, само че срещу електронната система. Съгласни са да има таблети и при практическото образование, само че в случай че ги купува страната, която да заплаща и интернет връзката. Той е безапелационен, че няма да правят отстъпка от увеличение на часовете, само че няма и да бързат с митингите, с цел да не се слее напрежението с това за безводието в Перник.

Хроника на самонадеяността
На 31.12.2019 година в 8,04 ч на околовръстния път на София лидер на 19 година с “Ауди А3 ” се удря в спиращ рейс. Шофьорът на колата умира на място.

Загиналият е издържал двата изпита по доктрина и процедура от първи път през февруари и април 2018 година Обучен е в образователен център в София на “Фолксваген Голф ”.

На 25.12.2019 година в 23,40 ч във Варна, на бул. “Васил Левски ”, лидер на 19 година с “Фолксваген Голф ” се удря с “Шевролет ”. Момчето губи ръководство, минава през мантинела и пада на другото равнище на кръстовището. Пострадал е пасажер на 19 година, изпаднал е от колата, с заплаха за живота е. Водачът на голфа е управлявал с 1,7 промила алкохол.

Той е издържал двата изпита от първи път през есента на 2018 година Обучаван е в образователен център във Варна на “Пежо 208 ”.

На 24.12.2019 година в 5,02 ч във Враца 18-годишен водач с “Фиат Добло ” губи ръководство и се удря в постройка на кръчма. Пострадал е пасажер. 18-годишният лидер е управлявал с 1,18 промила, регистрирани от уреда.

Шофьорът е издържал изпитите по доктрина и процедура от първи път през август и октомври 2019 година Обучен е в образователен център във Враца на “Тойота Ярис ”.

На 22.12.2019 година в 21,30 ч на бул. “България ” в София БМВ 520Д с лидер на 19 година самокатастрофира в дирек от уличното осветяване. Загинала е жена на 20 година и е потърпевш мъж на 19 година

Водачът е издържал изпита по доктрина на 24.10.2018 година от първия път и по процедура на 23.11.2018 година от третия път. Обучен е в образователен център в София на “Сузуки Лиана ”.

На 21.12.2019 година в 0,11 ч на 15-ия км на автомагистрала “Тракия ” в посока Пловдив лидер на “Мерцедес МЛ 230 ”, на 21 година, самокатастрофира, обръща се по таван. Няма потърпевши.

Шофьорът е издържал изпита по доктрина от първия път и по процедура на 27.02.2017 година от третия път. Обучен е в образователен център в Пещера на “Сузуки Суифт ”.

На 13.12.2019 година в 11,03 ч в Монтана, на ул. “Св. Климент Охридски ”, 18-годишен с БМВ на завой излиза от пътното платно и удря 97-годишен пешеходец на тротоара. Възрастният мъж е умрял.

Водачът е издържал изпитите по доктрина и процедура от първия път напролет на 2019 година Обучен е в образователен център в Берковица на автомобил “Пежо 207 ”.

На 9.12.2019 година в 0,10 ч в област Разград на разклона за с. Гецово 19-годишен кара с несъобразена скорост “Ауди А3 ” в гъста мъгла и на мокра пътна настилка. Излиза от пътя и се удря в дърво. Пострадал е пасажер на 22 година, с заплаха за живота.

Водачът е издържал и двата изпита от първия път през лятото на 2018 година Обучен е в образователен център в с. Гецово, обл. Разград, на лек автомобил “Фолксваген Голф ”.

На 28.11.2019 година в 15,30 ч във Варна лека кола, ръководена от 19-годишен, се удря в спрял автомобил и по-късно в дирек. Пострадали са двама пасажери - на 19 и на 20 година, като 19-годишният е с тежка фрактура на таза и с заплаха за живота.

Водачът е издържал изпита по доктрина на 25.02.2019 година от втория път и по процедура на 11.03.2019 година от първия път. Обучен е в образователен център във Варна на “Ситроен С4 ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР