„Изправени сме пред три кризи и сме на прага на

...
„Изправени сме пред три кризи и сме на прага на
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Има начини да се озаптят цените

„ Изправени сме пред три рецесии и сме на прага на четвърта - здравна поради коронавирус рецесията, енергийно-икономическа поради цената на ток, парно, газ, дърва и последствията за стопанската система. И обществена рецесия, тъй като нарастването на цените удря доста тежко приходите на хората.Ако не съставим държавно управление в идващите месеци ще се надигнем и пред политическа рецесия, разяснява по БСТВ водачът на българските социалисти Корнелия Нинова.

„ Още в 46-то Народно събрание, когато правихме доста старания да съставим кабинет, доста умно, умерено и диалогично предупреждавахме за две неща, че в случай че не създадем кабинет ще се задълбочат рецесиите, които явно се задаваха и другото е, че ще се върне Бойко Борисов. Тогава сътрудниците, изключително на второто, реагираха доста умерено и споделиха: „ А, не. Той падна от власт, няма да се върне ". Но виждате, че социологията демонстрира,че ГЕРБ възвръщат първото си място. Така че в 46-тия парламент сътрудниците подцениха обстановката. Дано в 47-то Народно събрание да сме поумнели всички. Макар че в 46-то Народно събрание ние бяхме на ниво - виновни, спокойни, диалогични и ще продължим по този начин и в 47-то Народно събрание ", предвижда водачът Нинова.

„ Ние в продължение на пет години като съпротива на държавното управление на Борисов освен критикувахме, атакувахме неговите политики, освен внасяхме вотове на съмнение, само че и се готвехме като опция.

Единствената партия сме, която всяка година правеше различен бюджет. Когато се готвиш за ръководство, това е най-висшата форма на подготовка. Защото да направиш държавния бюджет, този на Националния застрахователен институт, на Националната здравноосигурителна каса,това показва всички политики и умеенето да ги направиш в бюджет, и да ги реализираш. Затова ни е елементарно през днешния ден с Плана за първите 100 дни на ръководство и във визията за България за дълготрайно развиване, посочи водачът на обединението вляво - „ Българска социалистическа партия за България ".

Всичко, за което сме упорствали през годините, изисква съответни работещи решения. В момента след насъбраните неточности от държавното управление на Борисов и от служебния министър Кацаров, към момента може да се помогне. Все още е допустимо да се отделят „ чистите " лечебни заведения от ковидните, с цел да могат да продължат плановите интервенции и лекуването на други заболявания, които сега са спрени поради коронавирус рецесията и това води до затруднения на положението на пациенти, които страдат от други болести. Трябваше да се разделят тези потоци. На второ място - от какво страдат пациентите и лечебните заведения. На някои места има дефицит на медикаменти, на респиратори, на О2. Ние призовахме да се отвори Държавния запас. Той за такива рецесии се пази. Ако ги няма в Резерва, да се потърси помощ. Това, от което най-вече се оплакват и лекари, и пациенти, е неналичието на фрагменти. Да, хора няма. Именно по тази причина призовахме колкото хора можем да се включим като доброволци в този миг, тъй като имат потребност и лекарите, и пациентите. Аз имах опция да го видя с очите си, да ми мине през сърцето, тъй като това е доста тежка страст. Работих към месец като санитарка в коронавирус поделение и съм видяла и лекари, и медицински сестри на ръба на изтощението. Кризата извади на показ проблемите. Нашите решения са следните: първи проблем - в дребните общини, в отдалечени планински региони, гранични региони или там, където ги има, не действат добре. Хората нямат достъп до опазване на здравето. Ние считаме, че лечебните заведения в такива райони би трябвало да станат предпазени. Това значи - не се закриват, в това число и отделения, не се приватизират и не се продават, както стана в Раднево, да вземем за пример, където се борихме толкоз дълго за тази болница. Финансират се в допълнение от бюджета тези лечебни заведения и се обезпечават с фрагменти. Имаме в България над 200 предпазени учебни заведения на същия принцип. Вторият проблем - цената на медикаментите. Ние предлагаме в нашата стратегия Данък добавена стойност на медикаментите да бъде понижено от 20 на 9%. А за деца до 14 години да бъдат безвъзмездни. Каквото и да вършим в опазването на здравето, няма да се оправим, в случай че лечебните заведения не престават да са търговски сдружения. Следващ проблем - фрагментите. Искаме страната да поема специализацията на младите лекари, само че те по-късно да имат ангажимент избран брой години да работят в български лечебни заведения. Най-накрая да въведем здравна карта и електронно здравно досие. Промяна няма да се случи единствено със промяната на шефове на лечебни заведения. „ Зеленият документ " безусловно взриви страната. Поискахме оставката на служебния здравен министър, само че ние имаме кардинални разлики за развиването на опазването на здравето. Мисля, че тъкмо доктор Кацаров е конструкторът на това лечебните заведения да са търговски сдружения ".

Нинова разяснява по БСТВ и настоящите процеси: „ Това, което се случи с учениците внесе спомагателни разграничителни линии в българското общество. Това е огромен проблем на обществото, на държавността, на ръководството на рецесии. Родители, разграничени на две. Едни желаят, други не желаят на децата да се вършат проби. Учители против здравния министър, тъй като не са готови те да вършат тестванията.

Лидерът на коалиция „ Българска социалистическа партия за България " означи: „ Има способи да озаптим цените. Ние от „ Българска социалистическа партия за България " сме подготвени с явен и съответен проект за първите 100 дни на ръководство. Първа задача - да понижим Данък добавена стойност на ток и газ от 20% на 9%. На енергийно слабите фамилии - 200 киловатчаса сила да се обезпечат от страната. Да не се стопира токът на хората, в случай че не могат да си платят сметките през зимните месеци, а те да бъдат отсрочени. Същият размер на Данък добавена стойност на самун, мляко, сирене,олио,на храните от дребната потребителска кошница да се понижи от 20% на 9 %. Компенсация на приходите - минимална заплата, преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен приход от 2018 година и продължение на 120 лв. за пенсионерите. За бизнеса - насъбраната свръхпечалба у енергийните производители и търговци да се преразпредели към българските компании и семейства. Бихме спрели износа на дървата. Цената им скочи стремглаво. 1 200 000 фамилии са на дърва и не могат да си купят. А опашки от камиони чакат на границата с Гърция, с цел да изнасят българска дървесина, когато българският народ страда, че я няма. Десет пъти приканих служебния кабинет да спре износа на дърва. Има работещи решения за всеки проблем- помощ на компании, на млади фамилии с деца - подоходно облагане, т.е. понижаване на налога на млади работещи фамилии с деца, които са се осигурявали, понижаване на налога с 550 лв. на дете, помощ за второ и трето дете от по 6 500 лв., помощ на тези родители, които останат да си гледат децата у дома, тъй като децата им са онлайн образование, една минимална заплата ", безапелационна бе Нинова.

Тя удостовери: „ Няма да се оправим без построяването на АЕЦ - това е чиста екологична, евтина, сила. Не бяхме разбрани преди години, когато събрахме над 700 000 подписа за референдум за АЕЦ „ Белене ". ГЕРБ трансформираха въпроса на референдума и по този метод го провалиха. Времето потвърди нашата справедливост. Позицията на Българска социалистическа партия е за строителство на АЕЦ.

Лидерът на Българска социалистическа партия напомни категорично обстоятелствата: „ В продължение на пет години, това което в този момент се случва, беше наша поредна и безусловно неотстъпчива политика. Повдигна се в този момент въпросът от служебното държавно управление с „ Автомагистрали ". Някак се не помни, че Българска социалистическа партия повдигна този въпрос, че изиска инспекция от Сметната палата, че поискахме да вземем проби от строителството на пътищата, да ги изпратим в лицензирана европейска лаборатория. Тогава, по времето на Борисов, строителните компании докараха строителни машини и по „ Цариградско шосе " ги разположиха в митинг против опозицията - Българска социалистическа партия. Целият този път за „ Автомагистрали " ние го извървяхме, въпреки Борисов да беше в силата си и да ни мачкаше. Но какво е решението - ГЕРБ заложи този метод на строителство и заплащане в Закона за публичните поръчки. Докато този закон не се промени, те ще се оправдават, че е законно. Истинската смяна би трябвало да стартира в Народното събрание. Нашата борба за язовирите стартира след огромното наводняване в Мизия. Изнесохме данни за безстопанствени язовири, за нарушавания на концесионери. Предложихме да се прекратят концесиите.Две години се борим за концесиите - да не се дава Летище „ София " на концесия. Е, даде го Борисов. Нашата дълготрайна и държавническа позиция е, че обекти от националната сигурност, засягащи ползите на обществото,да не се дават на концесия. Ние сме едни от първите, които заговорихме, заработихме и успяхме да въведем машинното гласоподаване в България. И не се отхвърляме от него, тъй като то взема решение доста от въпросите за пазаруване на гласове, за бистрота и непорочност на изборите. Поискахме броенето на контролните разписки, тъй като това е либерален, втори и надзорен метод да видиш дали изборът е почтен. Контролното преброяване да потвърди, че вотът от машината е правилен. Изборите са детайл на националната сигурност и частна компания, без значение коя е тя, не може да държи ключа за софтуера и да не го предава, както е записано в контракта с ЦИК. Българската страна, е поръчала избран брой машини.Тези, за които се видя,че са допълнително, защо са на територията на България? Какво е решението - да се броят контролните разписки, с цел да се сравнят с паметта на машината? ".

Корнелия Нинова открои ясно още: „ Ниска изборна интензивност значи ниска легитимност на идващия президент и вицепрезидент и на идващия парламент. Колкото по-малко хора гласоподават, толкоз по-малка тежест имат те. Гласувайте! Ще поставим всички старания изборите да са транспарантни, да се проведат почтено и обикновено. Не се опасявайте от машината, че е комплицирано. Тези, които отидоха първия път видяха, че не е комплицирано. Ще има хора, които да ви упътват. Излезте и гласувайте. Упражнете правото си на глас. Изборите са значими.

Казах,че парламентарните избори са по- значими, тъй като, нито една от ограниченията за превъзмогване на рецесиите и помощ на фамилиите, не може да се случи,ако няма работещ парламент и постоянно държавно управление. Не подценявам никога президентските. Някой злонамерено даже провидяха фиктивен спор с президента,но служебният кабинет няма право по Конституция и по законите на България, да вземем за пример, да понижава налози, не може да преизчисли пенсии, не може да усили майчинството на младите майки. Това изисква промени в закони. Ако не успеем да съставим държавно управление и в този момент, значи да разпуснем Народното събрание и още веднъж избори.Всички решения би трябвало да се запишат в закона за бюджета за 2022 година А бюджет не може да бъде признат от никой различен в страната, с изключение на от Народно заседание.

На заложен въпрос за клюки, че са се разбрали с Борисов, Корнелия Нинова акцентира: „ От 2018 година, когато наближат избори, постоянно излиза тази неистина: „ Нинова и Борисов се схванаха ". Защо се прави това? За да се отнеме от алтернативността на Българска социалистическа партия. Ние 5 години се борим с модела ГЕРБ. Всички по това време мълчаха или се търгуваха. Днес Христо Иванов ни споделя: „ Разграничете се от Борисов и кажете, че не сте с него ". Уважаеми Иванов, ти беше министър на Бойко Борисов, а ние в никакъв случай не сме имали общо с него. Ние 5 години бяхме във война, и то, когато той беше мощен. Сега ви е елементарно, тъй като не е на власт. Тогава всички мълчахте и ви беше боязън. Мая Манолова ни слага условия: Българска социалистическа партия и ГЕРБ да кажат, че няма да вършат коалиция. „ Госпожо Манолова, Вие бяхте омбудсман с гласовете на ГЕРБ. По време, когато Борисов вземаше решенията кой какъв да бъде. А Българска социалистическа партия беше мачкана по всички способи. Не единствено парламентарната група, нашите членове по страната знаят на какво бяха подложени по времето на ръководството на ГЕРБ. И вие, които бяхте част от този модел на Борисов, в този момент ще внушавате неистини, че Българска социалистическа партия е част от този модел, пък ще ни желаете и пояснения, и разграничения. Разграничете се вие, които до през вчерашния ден бяхте до него. Колкото повече наближават изборите все се появява някой, който лъже ".

Нинова недвусмислено уточни: „ По-голямата част от българските жители желаят смяна. Българска социалистическа партия и коалиция „ Българска социалистическа партия за България " праволинейно и поредно и с всичките последици за нас, се борихме за тази смяна. Освен, че се борихме, знаем по какъв начин да я създадем. Подготвени сме с алтернативата с краткосрочни и дълготрайни ограничения. Знаем и можем да създадем тази смяна до дъно. От друга страна, поради рецесиите, които ни връхлетяха, огромна част от българското общество желае сигурност, непоклатимост и предвидимост. А ние доказахме,и в 46-тия парламент, и в този момент в акцията, че сме фактора на непоклатимост, фактора, който може да даде сигурност и сме предвидими, с това, което вършим, с дейностите си. Гласувайте за Българска социалистическа партия, с №33, тъй като ние сме единствените за това, което очаквате. Промяна на модела на ръководство на Борисов, сигурност, непоклатимост и предвидимост в рецесиите, за бъдещето на България, на българските фамилии ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР