Изправени сме пред недостиг на работна сила и пред безпрецедентно

...
Изправени сме пред недостиг на работна сила и пред безпрецедентно
Коментари Харесай

Зам.-министър: Безработицата в България е рекордно ниска. Изправени сме пред недостиг на работна сила

Изправени сме пред дефицит на работна мощ и пред невиждано ниска безработица.

Това коментира заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев.

Национална акция #Първа работа осъществя през летните месеци Министерството на труда и обществената политика в партньорство с литературния формат " Пощенска кутия за приказки ". Досега са извършени събития в Стара Загора, Варна и Пловдив, предстоят във Видин, Русе, Созопол и София. Кампанията е част от Европейската година на младежта и се финансира по стратегия " Развитие на човешките запаси ". В нея участват Михаил Билалов, Ваня Щерева, Александър Кадиев, Катерина Евро и Керана.

Пред камерата на Plovdiv24.bg заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев показа, че не е било трудно да се убедят известните реализатори да се включат в акцията. Той описа детайлности за #Първа работа, която е ориентирана към повишение мотивацията на младежите в търсене и намиране на подобаваща работа, която ще им носи задоволство. 

" Страната сега е в интервал на невиждано ниска безработица. В Пловдивски район да вземем за пример безработицата е под 2.8%, тук е и едно от най-ниските равнища на младежка безработица. Изправени сме пред дефицит на работна мощ, като виждаме капацитет в над 150 000 неактивни младежи, които по данни на статистиката не са нито в обучение, нито в претовареност. Те биха могли в тази обстановка сега да търсят и да намерят подобаваща за тях работа " - разяснява той.

МТСП може да помогне на младежите и на евентуалните им работодатели посредством подобаващи ограничения за подготовка, за образование, в това число за субсидиране на работни места, за адаптиране потребностите на съответното дружество. Последното е извънредно значимо, с цел да могат, от една страна, компаниите да бъдат сполучливи и да намерят подобаващия личен състав, който да оказва помощ за тяхното развиване, а въпреки това - младежите да имат не просто работа, а да имат обезпечени благоприятни условия за професионално и личностно развиване. 

През идващия програмен интервал по програмата за развиване на човешките запаси България ще разполага с бюджет над 3.8 милиарда лв., което е невиждано огромна сума. Това са средства освен за претовареност, а и за обществено включване на уязвимите групи и допълващи действия.

" Само за юношески действия има обособена предпочитана ос с бюджет от над 730 милиона лв.. Говорим за действия по субсидиране на работни места, образование, придобиване на подготовка. В подтекста на цялата смяна на европейско равнище, по този начин наименуван двоен преход - дигитален и зелен, ние подчертаваме доста доста върху цифровия преход и върху цифровите умения " - уточни Кръстев.

Заместник-министърът добави, че България ще разполага още и с над 320 милиона по Плана за възобновяване и резистентност за даване на цифрови умения за всички групи от популацията. Амбицията на МТСП е да се приготвят младежи, които бързо да се включат в IT бранша, който подсигурява освен сериозен принос към брутния вътрешен артикул на страната, спомагателна добавена стойност, а подсигурява и извънредно високи по отношение на стандартите в страната приходи. " Това значи качество на живот, доста младежи останали в България и развиване на България с темпове, на които всички ни се желае " - сподели Иван Кръстев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР