Изправени сме пред един все по-мащабен проблем – ниското доверие

...
Изправени сме пред един все по-мащабен проблем – ниското доверие
Коментари Харесай

Марин Марковски: Изнасянето на доказателства от прокуратурата е много нередно

Изправени сме пред един все по-мащабен проблем – ниското доверие в институциите изкривява представянето на информацията. Това сподели в утринния блок на Нова телевизия юристът Марин Киров във връзка невижданото деяние на прокуратурата, която през вчерашния ден изпрати до медиите доказателства по следствието за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите.

Някой от седмици се пробва да ни убеди, че прокуратурата работи непозволено. Очевидно има кръг от медии и цивилен напън, който желае да обвърже този случай с избора на основен прокурор, съобщи Киров.

Този случай излиза отвън рамките на процеса, явно има опит да се употребява за ескалиране на напрежението. Сигурен съм обаче, че има и хора, които поддържат дейностите на институциите. Времето ще покаже дали този ход на прокуратурата е верен или неверен, уточни юристът.

Уважавам закона, защото без него няма да има цивилизация и всеки един политически акт на прокуратура, съд, разследване е непозволен, неправилен и в някаква степен рисков. Разумът значи правда. Когато приказваме за работа на прокуратура, единствената оценка дали нещо е вярно или не, е прочитът на закона. Законът изрично не дава такова право на прокуратурата, съобщи юрист Марин Марковски.

Това не се е случвало до момента – прокуратурата да изнесе обществено доказателства, с цел да убеди обществото, че е права. Колегите от прокуратурата не са ми врагове, само че направеното по това дело е доста неправилно и основава действителна заплаха да се убедят хората, че даден човек е отговорен. Когато една авторитетна институция покаже и доказателства, това значи, че тя убеждава хората, че този човек е отговорен. А по хипотеза в Конституцията всеки е почтен до доказване на противното. Това деяние на прокуратурата е нарушаване на конституционните правила, акцентира юрист Марковски.

По думите му има заплаха общественото изнасяне на доказателства да повлияе на съда.

Обратният напън от медиите и гражданските общество също е огромен, означи Марин Киров, като също уточни, че би трябвало да се внимава да не бъде нарушена презумцията за непорочност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР