Изправени пред войната в Украйна, Финландия и Швеция, две традиционно

...
Изправени пред войната в Украйна, Финландия и Швеция, две традиционно
Коментари Харесай

Швеция и Финландия обмислят да влязат в НАТО

Изправени пред войната в Украйна, Финландия и Швеция, две обичайно неутрални членки на Европейския съюз, преглеждат съществено опцията да се причислят към НАТО, предават международните медии.

Управляващата социалдемократическа партия в Швеция стартира вътрешен спор по въпроса за възможното присъединение на страната към НАТО, който стана настоящ след съветското навлизане в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. По-рано съдружен сътрудник във финландското държавно управление, който обичайно се опълчва на участието в НАТО, прояви по-голяма отвореност към тази концепция, с което проправи път за Хелзинки да стане член на алианса в близко бъдеще, съобщи ДПА, представена също от българската организация.

Шведската премиерка и лидерка на партията Магдалена Андершон съобщи в края на предишния месец, че не трябва да бъде изключвана опцията за подаване на кандидатура за присъединение към НАТО. Шведската социалдемократическата партия исторически се опълчва на концепцията за присъединение към алианса, само че пет месеца преди парламентарните избори в скандинавската страна, на които въпросът за възможното участие в НАТО се обрисува като един от главните, Андершон изрази готовността партията да промени линията си.

Вътрешнопартийният спор ще бъде " една по-широка полемика по въпроса дали да кажем " да " или " не " на участието в НАТО ", съобщи вторият по значимост човек в социалдемократическата партия Тобиас Баудин. Този " разговор за политиката на сигурността " се възнамерява да завърши преди лятото, разясни той.

Във Финландия смяната в позицията на партия Финландски център дава зелена светлина страната да се стреми към участие в НАТО, показва Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио), представено от Българска телеграфна агенция.

Днес радио " Свобода " се базира на лондонския в. " Таймс ", че тематиката за възможното присъединение на Финландия и Швеция към алианса е била обсъждана на срещата на неговите външни министри в Брюксел предходната седмица.

Авторитетното издание цитира източник, съгласно който това е " огромен стратегически неуспех " за Русия.

Ако проектите се осъществят, Финландия ще стане страната с най-дългага (повече от 1 300 километра) обща граница с Русия измежду членките на НАТО. И Финландия, и Швеция имат също дълги брегови линии и многочислени острови в Балтийско море.

Двете страни в този момент имат статус на неутрални. При това Швеция повече от 200 години не е встъпвала в никакви военни съюзи. Обаче напоследък, под въздействие на съветската експанзия, публичното мнение и в двете страни се промени - от ден на ден финландци и шведи се афишират за присъединение към НАТО.

По данни на шведския вестник " Афтонбладет " Швеция може да утвърди своята поръчка за присъединение към НАТО в средата на юни, а в края на същия месец тя може да бъде утвърдена на срещата на върха на алианса в Мадрид. Стокхолм и Хелзинки разчитат да влязат в НАТО по едно и също време и тясно координират своите дейности, написа " Таймс ".

Финландия дълго време беше срещу опцията за участие в пакта, само че съветската инвазия в Украйна промени публичното мнение в страната, която има дълга граница с Русия. Проведените напоследък социологически изследвания сочат, че болшинството финландци към този момент поддържат участието.

Премиерката Сана Марин още не е изразила своето мнение, само че даде ясно да се разбере, че скоро ще би трябвало да се вземе решение. Тя сподели пред " Юлейсрадио " през днешния ден, че щом обстановката със сигурността се е влошила, решение би трябвало да бъде взето тази пролет, което ще значи доникъде на юни.

Очаква се идната седмица да бъде направен отчет за положението на сигурността на страната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР