Изправени пред възможността войната в Украйна да се проточи, страните-членки

...
Изправени пред възможността войната в Украйна да се проточи, страните-членки
Коментари Харесай

Разногласия в НАТО при предложението за пълно прекъсване на отношенията с Русия

Изправени пред опцията войната в Украйна да се проточи, страните-членки на НАТО имат различия по отношение на това какви да бъдат идващите им стъпки, подбудени от спора, заяви The New York Times.

Балтийските страни и Полша желаят цялостно спиране на връзките с Русия и полагане на целенасочени старания Кремъл да бъде подложен на колене. Според тях всеки излаз на войната, който може да показан от Москва като победа, би навредил на сигурността на Европа.

Други страни, като Франция, Германия и Турция, желаят да запазят дипломатически контакт с президента Владимир Путин, без значение от военните закононарушения, които войските му правят. Те са на мнение, че Русия не може да бъде пречупена елементарно и безапелационна победа е малко евентуална. 

Срещата сред външните министри на страните-членки тази седмица ще се концентрира върху това каква помощ може да бъде оказана на Украйна, само че едно умозаключение наподобява общо признато - войната е надалеч от своя край и въпреки агресорът да се показва зле и да му се наложи да се отдръпна от региона около Киев, бележи муден и жесток напредък в източната част на страната. 

" Москва не се отхвърля от упоритостите си в Украйна, " сподели генералния секретар на Нато Йенс Столтенберг. " Наблюдаваме доста евакуиране на войски от Киев, с цел да се прегрупират, превъоръжат и презапасят. Фокусът им се пренасочва към изтока. "  

" В идващите седмици чакаме засилен напън на Русия в източна и южна Украйна - ще опитат да завземат цялостен Донбас и да изградят сухопътна връзка с окупирания Крим. Това е основен стадий от войната, " добави още той.

Съединени американски щати и Европейския съюз приготвят нови наказания против Кремъл, само че без огромни упования те да ускорят развръзката във войната, оповестява The New York Times. 

На идните срещи на НАТО обаче фокусът ще попада върху изпращане на военна помощ към Украйна, а не върху ограниченията против съветските олигарси и институции. 

" Украйна има незабавна потребност от военна поддръжка, " продължи Столенберг. " Това е повода, заради която е толкоз значимо съдружниците от НАТО да се съгласят да продължат да я поддържат с доста разнообразни типове военно съоръжение, както с по-тежко, по този начин и с леки оръжейни системи. "  
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР