„Изпратили сме до всички регионални здравни инспекции писмо с конкретни

...
„Изпратили сме до всички регионални здравни инспекции писмо с конкретни
Коментари Харесай

Ананиев: До 20 дни ще е ясно какви пари са нужди за медицинските сестри

„ Изпратили сме до всички районни здравни инспекции писмо с съответни инструкции и искане да ни бъде предоставена информация за възнагражденията по категории труд, специалности и типове хонорари – съществени, спомагателни, нощни, наряди, изключителни и други, получавани от личния състав на лечебните заведения на територията на съответните РЗИ. Целта е да получим цялостна картина и откакто създадем разбор, да установим какъв е точният недостиг, с цел да бъдат достигнати избраните начални съществени заплати в груповия трудов контракт. Такъв ангажимент поех пред протестиращите експерти по здравни грижи, като заявих, че с разбора ще сме подготвени в 20-дневен период, а след това ще срещнем както тях, по този начин и Министерския съвет, който ще вземе решение по какъв начин да се действа по-нататък “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на блиц надзор в Комисията по опазване на здравето към Народно събрание по отношение на недоволството на експертите по здравни грижи.
„ За мен човешкият запас в опазването на здравето е най-важният за вярното действие на системата. Категоричен съм, че с такива заплати мъчно може да се работи на едно място и експертите имат съображение да се усещат преуморени и потиснати. Това усетих и в петък, когато се срещнахме. Ето за какво съм подготвен да направя всичко, което ми разрешава законът, с цел да се усещат те ценени и уважавани. Това, което вършим в този момент обаче, е междинна крачка по пътя към една осъзнато нужна смяна, която, сигурен съм, ще реализираме с въвеждането на нов здравноосигурителен модел “, акцентира още Ананиев.
Министърът напомни, че възнагражденията на експертите по здравни грижи както в общинските, по този начин и в регионалните лечебни заведения, ще бъдат увеличени с 30 млн. лева, отпуснати по бюджет на Министерството на здравеопазването с решение на държавното управление. 18,5 млн. лева са планувани за 71 общински лечебни заведения, като критерии за разпределението са труднодостъпността или отдалечеността на лечебното заведение, броя на обслужваното население и броя на миналите пациенти през 2018 година Министерството на здравеопазването е взело поради и два други индикатора – размера на приходите на съответните общински лечебни заведения от Министерство на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса, както и относителния дял на разноските за личен състав. По този метод са избрани съответните размери на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, с което екипът на министър Ананиев е срещнал Сдружението на общинските лечебни заведения.
Пред публицисти министър Ананиев още веднъж акцентира, че съгласно него протестиращите експерти по здравни грижи не са били осведомени с разпределението на отпуснатите от държавното управление спомагателни средства, защото митингът е бил проведен преди решението на Министерския съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР