Изпратена е нота до мексиканското външно министерство, чакаме информация, каза

...
Изпратена е нота до мексиканското външно министерство, чакаме информация, каза
Коментари Харесай

Двете бургаски семейства държани в карцера под летището в Мексико заради грешка?

Изпратена е нота до мексиканското външно министерство, чакаме информация, сподели министър Николай Милков

Допускам, че има редица проблеми, които може да се позволен по пътя на туристическия поток от самите резервации до обстановката на място. Може да има неточност също по този начин и от страна на мексиканските управляващи. Това сподели в „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия външният министър Николай Милков. Той влезе в студиото да разяснява абсурда с двете бургаски фамилии, които платили 18 хиляди лв. и вместо на екзотична отмора се озоваха в карцера под летището в Мексико. Останали са затворени с дни без пояснения, а дипломатът се оправда, че Външно министерство незабавно било сезирало посолството ни в Мексико.

„ Имаме построена система за деяние в сходни обстановки. В Министерство на външните работи работи ситуационен център, в който има 24-часово дежурство на телефони. Всички български жители може да се извърнат към тях. При прекосяване на границата се изпраща СМС с тези телефонни номера “, изясни той.

„ Посолството ни в Мексико предприе стъпките, които трябваше да бъдат подхванати незабавно - беше изпратена нота до мексиканското външно министерство, бяха сезирани туристическите управляващи в страната, с което беше поискана цялостна информация по случая, с цел да бъдат изяснени аргументите и да бъдат прекъснати нежелателни практики ", съобщи Николай Милков.

„ Информацията би трябвало да пристигна всеки миг. Нашата посланичка в Мексико е някогашен началник на Дирекция " Консулски връзки ". Имам й цялостно доверие за това, което прави. Убеден съм, че по най-хубав и бърз метод ще реагира, с цел да може българските жители, които имат резервации да са сигурни, че няма да им се случват нежелани произшествия “, добави той.

Оказва се обаче, че казусът с двете бургаски фамилии не е казус и да се приказва за неточност е напълно несвоевременно. 

Пред Нова телевизия Петя Васева от Пловдив през вчерашния ден описа по какъв начин фамилията й се е озовало в сходна обстановка, само че не са били арестувани от мексиканските власт. 

" Представихме паспорт, резервация. Попитаха ни няколко въпроса- какво ще  правим в Мексико? Казахме, че сме на отмора и след 5 минути пристигна униформено лице, което ни взе телефоните и ни уточни. Отсреща имаше една стая, заключиха ни. Имахме шанс, защото по-късно ни отключиха. Снимаха ни като най-големите нарушители и ни върнаха назад към самолета ", споделя пловдивчанката.

Румяна Балтова от Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници пък разкри, че 27 българи са арестувани е Мексико както Елена Параскова, Галин Ефендиев, бременната Павлина и брачният партньор й Димитър.

„ Много е унизително, в случай че си попаднал в тази обстановка. Подозираме, че има и други хора, които са потърпевши. Не знаем за тях, тъй като хората, като се върнат тук, не могат да повярват, че са се отървали от тази неуместна обстановка. Те или не подават никакви тъжби, или в случай че пуснат писмо до Министерство на външните работи, получават неудовлетворителен отговор, макар че абсурдът е огромен “, сподели тя през вчерашния ден пред Нова телевизия. 

„ Ние си мислим, че те имат достъп до листата на пасажерите и си ги пресяват. Не знам дали това е законно “, акцентира Балтова. 

„ Хотелите, в които спят българските туристи са петзвездни. Ако си в Риц в Париж, някой ще те пита ли за адрес? “, пита тя. 

„ Фирмата, която ръководя, пусна митинг до Министерство на външните работи и получихме отговор, че те са попитали мексиканските управляващи и са им дал отговор, че клиентите ни не са имали резервации и явен адрес в Мексико. Това не е правилно. Ние бяхме описали авансово, че туристите си имаха всичко “, твърди Балтова. 

„ Предполагам, че тези хора са арестувани за 4 дни, тъй като на връщане не е имало място в самолета и е трябвало да изчакат идващ полет до Мадрид. Един от хората се е отървал, тъй като на смарт часовникът си е пуснал сигнал за помощ “, добави тя.

Министър Милков въпреки всичко прикани българите, които пътуват да внимават за това във ваучерите им да нямат неточности, да приказват с туроператорите, да ревизират резервациите и метода, по който са попълнени документите.

Не счита, че българите би трябвало да спрат да пътуват до Мексико. " Това е изключение, това не е политика, не са непрекъснати практики ", съобщи служебният външен министър пред Българска национална телевизия.

Мексиканците държат доста на туризма си и съгласно мен това са изключения, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР