Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните

...
Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните
Коментари Харесай

Политологът Даниел Смилов: България върви в правилна посока, политическият шум е голям

Изпращаме особена година, странни неща се случиха през 2023-та. Публицистичните термини като " сглобка "  и " некоалиция "  описват необикновената обстановка в политическия живот. Това разяснява пред БНР Даниел Смилов, политолог и програмен шеф на Центъра за демократични тактики.

Беше подложен краят на трайната неспособност да бъде формирано постоянно парламентарно ръководство, на съставяне на болшинство за пробутване на промени. Със съставянето и действието на правителството намаля политическата тежест на президента, а от позиция на Конституцията ни, това е позитив.

Фискалната реформа беше критикуване, само че в този момент се вижда, че главните политически сили са щастливи от по този начин признатия бюджет. Въпреки скърцанията в сглобката, беше направена и конституционна промяна. Има съображение за оптимизъм. Задават се същинските граници на бюджетите и това не води до изкуствени остатъци, които в края на годината да се дават скоростно на клиентелни компании. И това е положително нещо, посочи Смилов.

По думите му, страната стопански стои доста добре, икономическият ни растеж е даже по-висок от този в еврозоната. Брутният вътрешен продукт нараства до към 100 милиарда евро. Бюджетът разрешава обществени заплащания, пенсиите доближават до прилични стойности.

Като цяло фискалната политика е задоволително устойчива, с цел да имаме искания за еврозоната. Остава само да приведем инфлацията към условията, добави Даниел Смилов.

Беше изработен и огромен дипломатически пробив по повод на Шенген. Влизаме по въздух и вода. Досега говорехме за липса на политическо доверие. Сега възраженията и запасите на Австрия са от различен темперамент. Преговорите не престават. До броени месеци казусът със сухопътните граници ще бъде решен, счита още анализаторът.

Той е на мнение, че хоризонтът на това ръководство е най-малко до европейските избори, тъй че в ротационната схема има капацитет: " Въпреки условието министерските промени да бъдат одобрявани и от двете водещи фигури – и Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова, след осъществяване на ротацията неизбежно ще се стигне до промяна на фигури в някои от ведомствата ".

В местните избори нямаше огромен победител. и се надяваха подкрепата за ПП-ДБ да се стопи, само че резултатите развенчаха сходни настройки, уточни още Смилов.

Споровете за ръководител на Столичния общински съвет са нездравословни за града, и няма друга политическа логичност с изключение на градският парламент да бъде управляван от спечелилата политическа коалиция. Колкото и задачите на общинските съветници да са единни или близки, болшинството в СОС е добре да съблюдава някаква отдалеченост от, тъй като следва проверка на наследството от предходното ръководство, разяснява политологът.

Даниел Смилов очаква демонтажът на Паметника на руската армия да докара до сходна вълна с сходни паметници в други градове, въпреки и по различен метод.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР