Изпращаме една много топла пролет, по-топла от обичайното и с

...
Изпращаме една много топла пролет, по-топла от обичайното и с
Коментари Харесай

Уикендът идва с порои - какво ще е времето през юни?

Изпращаме една доста топла пролет, по-топла от нормалното и с малко повече превалявания от естественото. Лятото настава безусловно след часове. Това сподели пред Novini.bg климатологът доцент Георги Рачев.

Имаше много дни през втората половина на май, в които имаше типично летни температури. Очаква ни и такова лято – по-топло от естественото, с към 1-2 градуса по-висока температура от междинната миналогодишна. Валежите ще бъдат типично летни, с доста петнист темперамент, уточни доцент Рачев.

Очаква се юни месец да бъде по-топъл и с над естествени превалявания, а той по принцип е един от двата месеца, в които над по-голямата част от България пада максимумът на превалявания във вътрешногодишното систематизиране. Очакват ни съществени превалявания още от събота, неделя и понеделник – с типичния петнист, проливен темперамент. През идната седмица въздушната маса ще бъде неустойчива и при всички положения на доста места ще паднат превалявания, като преваляванията ще се местят от запад на изток, съобщи климатологът.

По думите му, през юни минималните температури ще са към 10 градуса, а оптималните ще бъдат сред 30 и 35 градуса.

Напълно допустимо е най-малко четири дни в месеца да има градушки. Те са типични за западната половина от България, означи доцент Рачев.

Той заяви, че като дълготрайна прогноза юли месец се обрисува да е с естествена температура и по-малко превалявания от естественото, а август - малко по-топъл, само че и малко по-влажен.

Средноклиматично видяно за лятото, Западна България ще бъде по-дъждовна, с повече облаци и повече влага спрямо Източна България, където се чака доста повече слънце и по-сухо време, сподели още доцент Георги Рачев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР