Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни

...
Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни
Коментари Харесай

Деница Сачева: Рекордно ниска безработица за 2019 година

Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни на Национален статистически институт е 3,7%, а нивото на записаната безработица в Агенцията по заетостта е най-ниско от 11 години насам.

Отминаващата година беше под знака на продължението на всички съществени политики в региона на повишение на приходите, подкрепяне на хората, които имат потребност от поддръжка и увеличение на пенсиите. Това са изводите на министъра на труда и обществената политика Деница Сачева, направени в изявление за Българска телеграфна агенция.

Тя напомни, че минималната работна заплата ще се увеличи от идната година на 610 лв., междинната работна заплата към този момент доближава 1249 лв..

Почти 207 хиляди души до края на ноември са намерили работа със съдействието на Бюрата по труда.

Качеството на работната мощ ще бъде приоритет за Министерството през идната година, защото сега предлагането на работа доста изпреварва търсенето. " Това е наклонност, която за първи път се обръща по този начин ", съобщи Сачева.

Социалното министерство ще намери младежите, които нито работят, нито учат

По данни на Национален статистически институт броят на младежите, които нито учат, нито работят за първото деветмесечие на 2019 година, е съвсем 167 000.

Броят на тези младежи е по-малък с съвсем 14 на 100 в съпоставяне на същото деветмесечие на 2018 година, само че към момента 167 хиляди е огромно число, сподели министърът на труда и обществената политика. Сачева уточни, че от Министерството ще работят с тази група младежи, като първо ще бъде основана осведомителна база за това кои са, къде са намират, икономическите аргументи, заради които не работят.

След това ще се търси опция за професионално насочване с съответни ограничения за образование, в това число попечителство и развиване на дуалната форма на образование. Най-често такива хора биха желали доста бързо да видят връзката сред образованието и работата, съобщи министърът на труда и обществената политика. Ще има курсове по цифрови умения, по предприемачество, както и по обществени, отзивчиви умения, които са основни за намирането и оставането на работа.

По думите на министър Сачева сега максимален дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия - 29,8 на 100, в търговията, ремонт на коли и мотоциклети - съвсем 15%, в административни и спомагателни действия - 8,7 на 100, хотелиерство и ресторантьорство - 7, 8 на 100, строителство - 7,7 на 100.

Най-търсените специалности сега са оператори на стационарни машини и уреди, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и превоз и квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения. Изключително търсени са и хората, които поставят грижи за други хора, както и заетите в областта на професионалните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери и други, сподели министър Сачева.

Търсят се и хора, които се грижат за други хора

По думите на обществения министър младежите би трябвало да се насочват с изключение на към специалности, свързани с технологиите, и към такива, свързани с грижа за други хора, тъй като има сериозен дефицит на служащи в областта на обществените услуги, медицински сестри, обществени служащи, рехабилитатори. Ще се търсят ограничения да се предизвикват повече младежи да мислят за възможна трудова реализация в тези сфери.

Възможност да се договаря ексклузивен труд

Ще се ограничи сумираното пресмятане на работното време до 4 месеца, ще има опция да се договаря до 300 часа ексклузивен труд.

Нашето желание е до април да са подготвени и оферти за промени в Кодекса на труда, които да обезпечават баланс сред ползите на работодателите и трудовите права на наетите хора, сподели министър Сачева. На този стадий, в сходство със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило оферти за понижаване на оптималния интервал за сумирано пресмятане на работното време от 6 на 4 месеца, както и по опцията посредством договаряне сред обществените сътрудници да има по-голяма дълготрайност на изключителния труд в една календарна година - до 300 часа посредством договаряне, уточни министърът на труда и обществената политика.

Според Сачева това е и самобитен тест за развиването на индустриалните връзки в страната. Ще се резервира обаче общоприложимото ограничаване за изключителния труд до 150 часа годишно. Министър Сачева посочи, че това към момента са оферти, обществените сътрудници ще ги обсъдят в допълнение и публично ще бъдат показани през април. Удължен е срокът за работата на работната група по промени в трудовото законодателство до края на март. Обсъждат се и проектопромени във връзка с облекчение на разпоредбите за дребните компании, само че съгласно Сачева каквито и промени да бъдат препоръчани, те би трябвало да подсигуряват извоюваните досега права на служащите, заети в тези компании.
За отпадане на минималните осигурителни приходи на този стадий не може да се приказва с ясна решителност, съобщи министър Сачева, само че акцентира, че всичко е в ръцете на синдикати и работодатели. Тя счита, че МОД служат за предварителна защита на сивата стопанска система и за протекция на служащите. Във всички случаи обаче би трябвало да се намерят механизми за обезпечаване върху действителните приходи. Има полемика и по механизъм за повишаване на минималната работна заплата.

Социалните служащи не лишават деца, те връщат децата в фамилиите

Министър Сачева уточни, че за миналата година има 1519 деца, които са останали в своите биологични фамилии, макар че са били с риск от занемаряване. Българските обществени служащи не лишават деца, те връщат деца в фамилиите, съобщи министърът на труда и обществената политика.
Има 351 деца, които са върнати назад в биологичните си фамилии, откакто по разнообразни аргументи се е наложило да бъдат краткотрайно изведени от тях. Това са общо 1870 децата, които са останали със своите фамилии, с помощта на работата на обществените служащи за превъзмогване на краткотрайните усложнения пред фамилиите, означи министър Сачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР