Изповеди по пантофи - тази рубрика на страниците на Труд

...
Изповеди по пантофи - тази рубрика на страниците на Труд
Коментари Харесай

Дамян Дамянов: Щастието е сянката на човека. Е, когато човек догони сянката си, става тъжно!

" Изповеди по пантофи " - тази графа на страниците на " Труд " години наред събираше откровенията на политици, интелектуалци, военни, предприемачи.
В годините на целия преход пред касетофона ми се " изповядаха " над 500 фамозни българи, споделяйки страдания, наслади, очаквания и разочарования.
Събрах в книга част от интервютата с писатели, актьори, артисти и художници. Повечето от тях не икономисаха рецензиите си от фасадната народна власт, от прикритата корупция и развихрилата се партизанщина.
Властта подминаваше виковете им, само че им отмъщаваше - захвърляше ги в мизерия или намираше " земни архангели ", чиито мечове спираха пиесите им или ги клеймяха в пресата.
В тези години се роди ръката, която счупи с камък прозореца на Дамян Дамянов и го хвърли в изгарящите вопли за евтаназия. С клишета обрулиха Константип Павлов, унизиха Чапа, зарязан угасна Христо Фотев, в воня склопи очи Александър Геров В беднотия ни напуснаха Радой Ралин и Борис Димовски.
Сини управници оповестиха Стефан Цанев за " зложелател на народа ", а алената партия се отхвърли от Орлин Орлинов. На прицел бе тловото им. Мислите им. Страстта, с която защитаваха правилата си.
" България е една духовно опустошена страна - ми сподели още през 1998 година Борис Димовски - и бедата не идва от това, че хлабът е безценен, а от душевния недостиг. Недъзите са остарели, а нови добродетели няма. Закопчахме се изкривено ".
Връщам се още веднъж към тези изповеди през днешния ден, в 2023 година, тъй като ни всички тях ние сме длъжници. А пък аз съм им признателна, че ме позволиха до своя свят и ме направиха част от своя живот.
Ще обявявам в Епицентър.бг част от " Изповеди по пантофи ", в които се пробвах да покажа човешката страна на нашия преход.

 

И ще стартира с Дамян ДАМЯНОВ -  на 18 януари той щеше да навърши 88 години.

На обич и на живот, човек не се насища!
30 август 1997 година

Минали са три години от последната ни среща. Влизам в същия дом, в същия хол. Дамян обаче не е същият.. Докато той протяга ръце към гибелта, медицината прави чудеса, с цел да го върне към живота. Когато го изписали преди три години от болничното заведение (тогава бе първото ми изявление с него), лекарите бяха споделили: „ Този човек не е основан от естествена материя ”.
Проблемът в този момент е, че Дамян отхвърля да пие медикаментите си. Като че ли желае час по-скоро да я посрещне. Смъртта. Душата му мълчи. Вдъхновението идва от тъгата. Половината му вдъхновения към този момент са бабички. Казва, че трите имена на щастието са път, обич и труд и постоянно си е мислел, че ще почине на път, пукнал гума или сърце. Но кола към този момент няма. А Любовта? „ Много съм страдал от несподелена обич. Тези премеждия са островчета на щастието ”, споделя поетът и намира сили да се усмихне. Неотлъчно до него е Надето. Дамян довършва фамилния си разказ „ Искам някой да ме обича ”. И към този момент си приказваме на ”ти ”. Пак за дами и за обич.

– Не ти ли стигна любовта на този свят?

– Надето: Който обича себе си, счита, че целия свят го обича. Който не се обича подобен, какъвто е, счита, че никой не го обича.

– Дамян: На обич и на живот човек не се насища.

– Сигурно и на дами?

– И на дами. Жената е по-нежната и по-духовната половина на индивида. Но не трябва да се идеализира. Любовта на дамата може да облагороди мъжа, само че може и да го озлоби, даже да го убие.

– Защо пушиш толкоз доста?

– За да умра.

– Нали знаеш, че Господ не те желае?

– И аз не го желая. (Смее се.)

– Тогава за какво му се " натискаш "?

– Бързам да отида при майка си и при татко си. Отдавна не сме се виждали.

– Но на земята е доста по-интересно.

– Не се знае. Моята молба е да промениш за мен рубриката си: „ Метеор по ортопедически обувки ”. Аз не мога да нося пантофи.

– Защо „ метеор ”?

– Защото към този момент загасвам.

– Но и с последното си стихотворение казваш: „ Добро утро ”.

– Преструвам се.

– Надето: Казва го, само че като „ филиз трева ”.

– Искаш да ни измамиш, по този начин ли?

– Взаимно се мамим.

– Все ми се коства, че не си откровен, когато твърдиш, че мислиш за гибелта.

– Дамян: Тя мисли за мен.

– Надето: Дамян прави всичко допустимо, с цел да пукне, а аз се чудя по какъв начин да го задържа към живота. Понякога той ме пита: „ За какво съм ти? За знаме ли! ” Аз му давам отговор: „ То пък едно знаме ”. Мисля, че Дамян го е боязън от гибелта. Но както го е боязън от гибелта, по този начин го е боязън и от живота. И като го е боязън от живота, си мисли, че доста му се умира.

– Дамян: Жена ми доста постоянно си разрешава да мисли от мое име, нещо, което аз не върша.

– Не измъчваш ли доста Надето?

– Надето: Търкулнало се гърнето и си намерило похлупака. Той не ме изтезава. Той се самоизмъчва. Дамян си е мазохист, като всеки човек.

– Дамян: Попитах вуйна Ванга за какво с нея сме осъдени? Тя ми отговори, че Бог ни е санкционирал, тъй като ни обича. Казах: „ Искам по-малко да ме обича ”.

– Защо ябълката и змията са от женски жанр?

– (Мълчание) Не съм подготвен да отговоря на подобен сложен въпрос. В подобен случай учителят споделя: „ Седни си, двойка! ” (Смее се).

– Какво ти горчи в този момент?

– Кафето. (Смее се.) Горчи ми от любовта на Надето. Писна ми от шекер.

(В изявление „ по пантофи ” преди три години Дамян Дамянов беше споделил: „ Пред дамата другарка за предпочитане е дамата изкусителка. Тя ражда тръпката. Любовта и сексът вършат индивида жив. Не на вятъра народът споделя: „ Спре ли му мъзгата на един човек, пиши го починал ”. Импотентен не може да твори.)

– Има ли жена, на която в този момент искаш да посветиш стих?

– Не. Имах огромна обич. Но в този момент мисля за нея като за някоя друга. Повече се обича душа, а не тяло.

– Има ли душа, почтена за обич?

– Има. Жена ми. Без нея съм изгубен.

– Как усещаш света на открито?

– Благодаря на Бога, че не го виждам. Скроил съм му шапката на света.

(Дамян преди три години: „ Много се усмихвах в минало време. Весел човек бях, веселяк, любовчия. Бях огромен коцкар. Ако бях 20 години по-млад, щях да ви смъквам или най-малко един акростих щях да ви посветя. Много мои другари са ми признавали, че с мои стихове са сваляли мадами ”.)

– Успокои ли след тези дни, в които хвърляха камъни по прозорците ти? (Синята нервност не го подмина. Някакви лумпени бяха хвърляли камъни по прозорците му, тъй като Дамян бил червен. Какво ли страшилище е било това създание, чиято ръка е протегнала ръка на Дамян!)

– Дамян: Камъните си свършиха работата.

– Надето: Към Дамян към този момент няма политическа ненавист. Но с помощта на тези камъни Дамян написа една от най-хубавите си книги: „ Още съм жив ”.

– Дамян: Аз съм сигурен, че този камък, който влезе в прозореца ми, не е наследник. Камъкът е някой гамен, който е толкоз невисок, че като се скрие в калабалъка, се прави на народ.

– Ако хванеш златната рибка, какво предпочитание ще поискаш да ти извърши?

– Ще я пусна да си живее, без да желая нищо.

– Защо?

– И тя душа носи.

– Какво не ти доближи в живота, с изключение на здравето?

– Дарба.

– Къде повече от тази, която имаш!

– Дамян: Има и повече. Чехов и Горки отиват на посетители на Толстой. Излизат и разхождайки се в градината, Горки споделя на Чехов: „ Лев Николаевич май ни обича нас двамата ”. А Чехов му отвръща: „ Лев Николаевич ни обича, само че Шекспир ни ненавижда ”. Това е за опрощение, тъй като ме е мързяло и не ми е стигнало пипето да си допиша книгите...

– Надето: Дамян просто божествено не помни какво е написал.

– Дамян: Аз съм фукльо, който се прави на непретенциозен, тъй като обича да го хвалят...

На потегляне апелирам Дамян да подари на „ Труд ” последното си стихотворение.

Мръкване

Защо така рано мръкна се на открито?
А пък е август, няма седем още.
Налегна ме един неочакван сън
и като че ли в момент се сбраха всички нощи.
Пред погледа ми – черна пелена.
Сърцето глъхне – спиращ остарял часовник.
И няма го, и няма го деня.
Тъма като пелин, като отрова.
Ах, може би... Не желая за това
да мисля... С тънкото си кутре,
каквото и да стане с мен, едвам, едвам
пръстта ще бодна като филиз трева
и на следващия ден ще ви кажа „ Добро утро ”.
                                                    26.8.1997 година

След една година...

 

Доведете ми главорез!
21 ноември 1998 година

„ Ела, желая да се забележим. ”
На телефона е Дамян Дамянов и за първи път той ми се обажда с готовност за среща. Винаги аз съм го търсила я за изявление (два пъти и „ по пантофи ” съм го събувала), я за мнение по публичен проблем, или пък за някоя нова негова книга. Този път той има потребност от мен. Отивам. Последната ни среща беше преди повече от година. Спом­ням си, че говорихме за гибелта, коя­то той хем желае, хем се опасява от пипалата ú. „ Угасвам като метеор ”, призна то­гава майсторът на перото...

Намирам поета на същото бюро, пред същия цялостен пепелник и пред същата остаряла пишеща машина. В дребна кутийка виждам 10 зарчета. Посреща ме сякаш с усмивка, даже намира метод да ми целуне ръка, а на мен сърцето ми е свито. Защо ме вика? Донасят ни кафе. Той го пие без захар. Сам си пали цигара... Вълнението му напира.

– Защо ме извика?

– Защото желая да извикам на доста хора: „ Така повече не може да се живее! ”

– Какво те мъчи?

– Мъчат ме годините, заболяванията и не на последно място недоимъкът. Чехов споделя: „ Всичко у индивида би трябвало да е красиво ”. Аз споделям: „ Всичко у индивида би трябвало да бъде обикновено – нито доста красиво, нито доста грозно. Толкова, едвам се живее пълноценно, усмихнато, със задявка и усмивка ”. Човек би трябвало да е нито доста богат, нито доста безпаричен. Защото и благосъстоянието, и беднотията раждат едно и също – уродството.

– Надето ми се оплака, че продължаваш да приказваш за гибелта. Така ли е?

– Така е. Смъртта е единственото несъмнено нещо. Друго я се случи, я не, само че гибелта е сигурна. И моят лозунг е: „ Живее ми се, само че не по този начин ”. И ще избягам...

– Къде?

– Където бягат всички. Където са майка ми и татко ми. Разбери, аз пиша с един пръст на машината, пиша мъчително физически и мисловно. Не мога да взема асистент по две аргументи. Първата е, че нямам пари. Днес една страница за машинопис върви 500 лв., а аз не мога да взема 500 лв., с цел да я измисля. Второ – приказвам мъчително. И в непознато наличие не мога да създавам. Творчеството е свещенодействие. То се прави, когато си самичък. Човек вика своя Бог и приказва с него. Дали ще плаче, или ще псува, то си е негова работа. Няма потребност от очевидец. Затова не мога да пиша със секретар. Не се получава.

– А за какво си мислил за евтаназия? (Надето ми беше споделила за тази негова безумна концепция.)

– Евтаназията би трябвало да се вкара. Така е доста по-честно, в сравнение с да ме убиват жив. Животът ме мъчи!

– Това е светотатство, извинявай! Нямаш ли боязън от Господ?

– Ние приказваме на разнообразни езици. Аз съм атеист. Виж какво направи Господ от мен! Как да го обичам? Този Бог не е отишъл да го разпънат на кръст, а пратил сина си. Как да го почитам? Може да има Господ, само че той не е милосърден.

– Как си представяш твоя главорез? Който и да посегне на теб, няма да види мир цялостен живот.

– Аз ще го избавя от отговорност. Ще заявявам, че е по моя воля.

– И той ще стане палач.

– А по какъв начин може един човек да убие различен за 50 лв.?

– Това са нарушители.

– Значи и евтаназията ще я извърши нарушител. Не ти е ясно, виждам. Това опонира на естествената човешка логичност, знам. Но сега пребивавам един неуместен живот. И това не е носталгия по социализма, а по един човечен и естествен живот.

– Имал ли си го?

– Да.

– Кога?

– Преди доста години – когато бях млад, когато бях богаташ, полово мощен и пишех всеки ден. Стигал съм до 11 страници на машина, заран от 9 вечер до 9 часа. Няма делник, няма празник. Но в този момент не е време за писане. Днес е време на молците, а не на създателите.

– Е, преходно време е. Поне създателите знаят, че би трябвало да се издържи.

– Целият ми живот мина в преход. Все ме лъжеха. Социализъм, народна власт... Извинявай, почитам този, който е дал отровата и пищова на Яворов. (Разбирам, че водим диалог, за който не съм готова. Разбирам, че Дамян желае да извика, да изкрещи даже това, което е в душата му. И аз би трябвало да му оказа помощ. С безумните си въпроси, които в никакъв случай на никого не съм задавала.)

– Да не би да си мислиш за твоя главорез?

– Да. Мисля доста за него. Представям си по какъв начин ще го посрещна. Ще го почерпя. И той е човек. Валерия, имам доста грехове, само че имам един огромен грях към майка си. Тя беше доста болна. Все ме викаше при нея, все се въртях към нея. И ми писна. Един ден тя ми сподели: „ Дай ми ножа! ” И аз го дадох. Тя ми го хвърли и се разплака. Това, че дадох ножа, не ми дава мира. Тя искаше с него да си разреже вените... (Кой би могъл да заподозре Дамян в отцеубийство? И за какво избра тъкмо мен, с цел да ми показа това?)

– Ако някой на теб ти даде нож, какво ще правиш?

– Няма да ми свърши работа. Опитвал съм. Само ще изцапам мебелите.

– Какво те интересуват мебелите, щом теб няма да те има?

– Ще им отворя работа у дома. (В това време влиза жена му Надето, която бързо се включва в диалога и с присъщата женска вътрешен глас споделя: „ Дамяне, искаш да свършиш със себе си, тъй като не се харесваш към този момент. Искаш да си Херкулес, да си Аполон ”) Така е. Моят живот е мит.

– Но ти си Аполон в душите на хората. От какво се срамуваш?

– Не съм клеветил никого, не съм убивал никого, не съм крал, само че съм лъгал. Много съм лъгал. И най-вече съм лъгал себе си. Бях и доста полов. А това е позор и грях.

– Кой го е оповестил за грях?

– Майка ми. Тя властваше над мен. При мен не можеше да пристигна писмо, в случай че тя не го прочете. Бях толкоз полов, че вървях на доктор, а той ми сподели, че всичко е обикновено.

– Защо искаш да разрушиш мита за себе си?

– Защото съм лакомец.

– И тъй като си суетлив. Не е ли поза това в този момент?

– Може да има малко игра и духовитост, само че аз знам, че съм един междинен публицист. Нито доста слаб, нито доста добър.

– Кой е по-голям от теб?

– Валери Петров, Борис Христов, Недялко Йорданов – гордея се, че с него сме родени на една и съща дата, 18 януари, Петър Анастасов, Иван Динков. По-голяма от мен е и Блага Димитрова, която не ме обича.

– Но ти пък си най-четеният.

– Аз пиша просто. Пиша от душа. Това го мога. Те са по-големи майстори.

– А за какво в този момент написа стихотворение на Сашка Васева?

– За пари. Унижение, нали? Извинявай.

– Все има нещо, което през днешния ден да ти харесва от живота, нали?

– Харесва ми, че мога да споделям всичко.

– А до момента кой ти е пречел да приказваш?

– Страхът.

– От какво?

– Страх не за себе си, а за децата си. И в този момент имам боязън да приказвам за доста неща, с цел да не им се написа в досиетата. Както преди време в моето досие пишеше, че съм от дребнобуржоазно семейство, че татко ми е спял с пижама и е ходил с бомбе, а в къщи сме имали слугиня.

– Чел ли си си досието?

– Не. Но желая да го видя.

– Какво искаш да видиш там?

– Приятелски почерци. Искам ми го донесат тук, ще го прочета пред тях и ще им го върна.

– А като познаеш другарските почерци – какво?

– Поне ще се доубедя в съмненията си.

– Кой може да те ненавижда?

– Много хора. Обаждаха ми се по телефона и ме кълняха: „ Ти още ли си жив? Да ти изсъхнат ръцете ”. Това съм го чувал с ушите си.

– Какво им отговаряш?

– Мерси, да си жив и здрав! Ето, там на шкафа е камъкът, който влезе в прозореца ми.

– Но там на шкафа виждам и доста награди – за любовна поезия, за лирика, даже и „ Златния Орфей ”. Мисли за тях, а не за камъка.

– Когато Емилиян Станев бил в Правителствена болница, в един от последните си дни, видял от прозореца двама млади, момче и момиче, които се люлеели на люлка. Тогава споделил: „ Бих дал цялата си популярност, с цел да бъда на мястото на това момче ”.

– А ти защо би дал премиите си?

– Да напиша книгите си – да завърша романа си и да напиша биографията си. Романа ще го напиша, само че биографията – не. За разлика от жена си, аз не мога да бъда изцяло прям. Навремето Никола Фурнаджиев ми вмени това възприятие – потайност. Той беше мой другар, другар на фамилията, познаваше се с майка ми. И когато стана разногласието дали да се издаде романът за Яворов, Михаил Кремен пристигна с молба да се подпиша за излизане на романа. Аз се подписах. И ядох калай от Фурнаджиев. Той ми сподели: „ Откъде накъде слугинята ми, която не е прочела нито един стих от Яворов, ще чете какъв брой любовници е имал и с какъв брой циганки е спал ”. И е бил прав. (Дамян пали цигара от цигара)

– На какво играеш с тези зарчета?

– Десет са. Наричам си нещо и ги мятам. Ако излязат 10 шестици – значи ще се сбъдне. Ако обаче хвърля 10 единици – гибел! Досега не съм хвърлял нито шестици, нито единици. Все двойки се въртят....

– Кога за първи път докосна жена?

– През 1958 година. Бях на 23 години. Майка ми вдигаше кавги, тъй като жена идва вкъщи. Добре, че татко ми споделяше: „ Недей по този начин. Момчето не може да излезе ”.

– Посвети ли и стих?

– Да. Моля те, прочети ми го. (Надето ни идва на помощ, намира стихотворението „ Видение на свещи ”, На Е. и го чете на глас.)

Бях млад... И тя... А токът спря. Във пещ
от благополучие горяхме. С ореоли
върху стените в сумрак злокобен...
Гореше тялото ú като свещ,
свещта бе като тялото ú гола.
И вкопчени във бездиханна пристрастеност,
съвсем със святост, с деликатност, без преструвки
се любехме. А стаята край нас
бе цялостна с двете бенки – тя и аз.
Тя имаше на тялото си бенка.
Като маслина. На самата гръд.
И във тези гладнички години –
за първи път докоснал женска плът -
маслини вкусих. И за първи път
се усещах утолен. Сит от една маслина...

Тръгнах си с подкосени крайници. След години в  едно изявление признах, че това е било най-тежкото ми изявление. И до момента изтръпвам като си показва Дамян по какъв начин ми сподели: „ Доведи ми главорез, ще го посрещна... ” Смъртта сама го прибра. Сигурно към този момент се е успокоил там, горе и ни се надсмива...

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР