Използвай сърцето си, за да знаеш“ – с този призив

...
Използвай сърцето си, за да знаеш“ – с този призив
Коментари Харесай

7 града в страната с акция в защита на сърцето

„ Използвай сърцето си, с цел да знаеш “ – с този апел Дружеството на кардиолозите в България започва Национална осведомителна акция във връзка Световния ден на сърцето, който означаваме през днешния ден.

Денят на сърцето се празнува от Световната сърдечна федерация и ДКБ у нас към този момент 23 години, като през 2022 година самодейността е достигнала до над 2 милиарда души в целия свят.

Днес в апел за по-сериозно внимание на българите към предпазването на сърцето Дружеството на кардиолозите провежда осветление на емблематични здания като Националния замък на културата и Общината в Бургас, осведомителни акции в столичното метро, морската градина на Варна и централни зони в Пловдив, Бургас, Русе, Плевен и Троян, а утрешният е отдаден на спорта и дейния метод на живот в Южния парк на София.

Сърдечносъдовите болести не престават да бъдат причина № 1 за предотвратима гибел в България и в света. Те понижават продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и провокират съществени стопански вреди за страните. Сърдечносъдовите болести и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Кампанията подчертава върху здравето на сърцето и методите за предварителна защита на сърдечносъдовите болести. Недопускането им зависи от персоналната и публичната грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите болести посредством технологиите, поддържането на деен контакт с доктор, предварителната защита на затлъстяването и заострянето на вниманието върху правилата за здравословен метод на живот. Приоритетни в акцията са познанията за възстановяване стила на хранене, увеличение на физическата интензивност, понижаване на нездравословните привички и поощряване на профилактичните прегледи с постоянно следене на индикаторите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и други През 2023 година фокус на „ Използвай сърцето си “ е силата на знанието – посредством нея можем да спрем палач №1 в света и у нас - сърдечносъдовите болести.

„ Използвай сърцето си, с цел да знаеш “ се организира в партньорство с Министерството на здравеопазването и Асоциацията на студентите по медицина в България и в колаборация с Българското сдружение по интервенционална кардиология, Съсловното съдружие по кардиостимулация и електрофизиология и Българската лига по хипертония.

С самодейностите в седемте града можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР