Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война.

...
Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война.
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Български войски и самолети няма да бъдат изпращани на територията на Украйна

Използването на нуклеарното оръжие крие голям риск от тотална война. На този стадий не виждам такава опасност. Нямаме и учредения да се тормозим от опустошения или гърмеж, сходен на чернобилския. Това разяснява в студиото на „ Събуди се” по Нова тв заместник-министърът на защитата Йордан Божилов.

Той посочи, че НАТО няма никакво желание да води война с Русия и да се конфронтира със страната във боен аспект. „ Предполагам също и че Русия не би дръзнала да употребява военна мощ против натовски държави”, сподели още зам.-министърът.

Той съобщи изрично, че български войски няма да бъдат изпращани на територията на Украйна.

По думите му Българската войска няма всички качества, нужни да се посрещнат евентуални опасности. „ Ние нямаме дронове, нямаме избрани системи за командване и надзор. Ще ни би трябвало в допълнение разследваща информация. Всичко това ние ще желаяме и ще приказваме с наши съдружници за увеличаване на тази батальонна бойна група”, добави той.

Божилов разгласи, че към този момент се водят диалози и се прецизират параметри за увеличаване на батальонната ни бойна група. „ Вече нашите съдружници ни подкрепят в „ еър полисинга”. Самолетите, които са на българска територия, подкрепят нашите военновъздушни сили”, уточни зам.-министърът.

Той разяснява, че поради въоръжения спор в Украйна България няма да може да ремонтира самолетите ни МиГ-29 и Су-25. „ Те са руско произвеждане и до момента се ремонтираха главно в Русия и Беларус. Санкциите против Русия, общата геополитическа обстановка не допускат тези самолети да бъдат ремонтирани там, ще се търсят други варианти”, уточни Божилов.

Зам.-министърът разяснява, че страната ни разполага с 15 самолета МиГ-19. Колко обаче са оперативни, Божилов не уточни. И още веднъж разясни: „ Ние няма да предоставяме наши самолети на Украйна. НАТО не желае да се конфронтира военно с Русия”, безапелационен беше той.

На въпрос дали чака спомагателни войски на наша територия, Божилов отговори: „ На този стадий мисля, че не е належащо, само че обстановката е динамична”, съобщи зам.-министърът.

Той сподели, че оценките, които се изготвят, демонстрират, че няма непосреден боен риск за България. „ Най-голямата опасност за страната е продължаващата война - тя има директно разследване - голямата бежанска криза”, посочи Божилов.

„ Тази европейска архитектура за сигурност, която разреши Европа да се развива наред - финансово, икономическо и културно, се дължи точно на тази система за сигурност, а тя за жалост в този момент се разпада”, добави зам.-министърът.

Батальонната бойна група

„ Това ще бъде бойна група от 1 000 военнослужещи - главно български. Тя ще работи както на територията на страната, по този начин при нужда и на територии на други натовски страни. Така е по решението на Министерския съвет”, посочи Божилов.

Той акцентира, че България не разчита само и единствено на тази бойна група за защитата си. „ Ние разчитаме на нашата войска, както и на нашите съдружници по линия на НАТО, и на Европейския съюз”, сподели още зам.-министърът.

„ Това са 1 000 души. Хиляда военнослужещи на фона на стотици хиляди от другата страна не съставляват опасност за Русия. Идеята на тези бойни групи е да покаже първо взаимност. Че НАТО не изоставя страните си, че НАТО е взаимен. Втората цел беше да поддържа отбранителния капацитет на страните, в които са разположени”, безапелационен е той.

За бомбоубежищата в страната

„ Някои жилищни блокове са строени с тези уреди. Те биват убежища и укрития - укритието е това, което може да защищити от непосредствена офанзива, бомбардировка и там човек може да изкара няколко дни. Убежището към този момент е съществено оборудване, където хората могат да изкарат седмици, от време на време и месеци. В някои блокове има укрития”, изясни Божилов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР