Използването на регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите

...
Използването на регистриран в НАП софтуер за управление на продажбите
Коментари Харесай

Либерален режим за спорната Наредба 18 и бонуси за ползване на регистриран в НАП софтуер

Използването на регистриран в Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (СУПТО) ще бъде непринудено и по желание на търговците, а няма да бъде наложително. Това взеха решение депутатите като одобриха на първо четене промени в Закона за налога върху добавената стойност, които бяха подкрепени от 89 народни представители, 10 " срещу " и 12 " въздържали се ". 

Влизането на измененията в Наредба Н-18 беше отлагано няколко пъти поради възраженията на бизнеса. Същевременно доста търговци приведоха употребяваните от тях софтуери в сходство с условието, и премахването на опцията за потребление на подобен програмен продукт би обезмислило разноските и напъните, вложени от тях. Именно по тази причина остава потреблението на характерния програмен продукт като доброволна мярка, като за т ези търговци ще има и облекчения , които гласят при първо нарушаване за неиздаване на касова записка да не се запечатва на комерсиалният обект, по-бързо ще се връща и Данък добавена стойност, както и ускорена обезценка в границите на една година на софтуера, компютрите, принтерите и други свързани устройства с него, осведоми " 24 часа ". 

Със законопроекта се вкарват редица данъчни промени, една от която планува записаните по Данък добавена стойност търговци да могат да заявяват и заплащат налога единствено в една страна от Европейски Съюз, без значение къде е изискуем налогът.

Ще се вкара и нов режим за отдалечените продажби на артикули, внасяни от трети страни или територии, който може да се ползва за артикули под формата на колета със лична стойност, ненадвишаващи левовата равноценност на 150 евро. Изклключение са акцизните артикули като алкохол и цигари, за които няма предел. При отсрочено заплащане на Данък добавена стойност и данък пратките наложително да се заявяват пред митниците, дружно с разрешението за отсрочено заплащане, плануват още измененията. 

В преходните и заключителни разпореждания се вършат и промени в други закони. Въвежда се нов режим за данъчните хранилища и за възобновяване на платения данък за етилов алкохол, който да се употребява при производството на медикаменти, както и за стерилизация. Плащащите данък ще разполагат с виртуална сметка, която би трябвало да е дейна от 2022 година  НАП и митническите органи ще могат да наблюдават придвижването на горивата от данъчния склад до крайния консуматор, надлежно и да удостоверяват произхода му и дали са платени косвените налози по него, плануват други законови ремонти. 

В Закона за корпоративното подоходно облагане е планувана смяна, гласяща данъчните облекчения за индустриална активност в общини с висока безработица, да се удължат и след 31 декември т.г.

Променя се и крайната дата за обявление на годишния корпоративен налог до 15 ноември.  Авансовата вноска за декември и за третото тримесечие ще се внася до 1 декември.

Данъчно облекчение за хората, който вършат ремонт в дома си , в случай че обозначат кой е правил ремонта и какви пари е коствала ремонтната активност, плануват промени в Закона за налозите върху приходите на физически лица. Гражданите може да спестят до 200 лева от дължимите за година налози, само че ще може да се употребява единствено за ремонт на лични жилища в страната, които не са част от активите на компания или едноличен търговец, гласят част от условията. 

С други законови промени се вкарват нови разпореждания за вътреобщностни отдалечени продажби на артикули , отдалечени продажби на артикули, внасяни от трети страни, вътрешни отдалечени продажби и доставки, улеснявани от лице, което ръководи екетронен интерфейс. Съществуващият предел от 10 хиляди евро за доставки на далекосъобщителни услуги, нан услуги за радио - и телевизионно лъчение и на услуги, осъществявани по електронен път ще се ползва и за доставки на вътреобщностни отдалечени продажби на артикули с място на осъществяване друга страна членка, по който получатели са данъчно незадължени лица. Прагът от 10 хиляди евро, без налога върху добавената стойност, ще е общ за всички осъществени доставки на посочените услуги и артикули от снабдител, който е открит, единствено на теритоята на една страна членка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР