Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови

...
Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови
Коментари Харесай

Опасно! Климатикът е една от причините за легионерска болест. Заразяването става при вдишването на …

Използването на климатик в жегата е неизбежно, само че тези битови уреди могат да станат причина за доста проблеми със здравето. Лекари предлагат климатиците да се употребяват с нараснало внимание и да се съблюдават избрани правила.
Според медиците въпреки климатиците да оказват помощ на хората да претърпяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечносъдови заболявания), тяхното потребление е обвързвано с появяването на други заболявания.
Експертът пулмолог Олга Парфьонова изяснява, че този риск поражда заради високата разлика сред температурата на открито и в помещението, охлаждано от климатик.
 



„ Работещите климатици предизвикат летен гърмеж от остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити ”, споделя лекарката.
Освен това разликата в температурата води до появяването и на херпес от настинка на устните.

Друга заплаха от ориентирания поток студен въздух са неподходящите процеси, свързани с неврологични нарушавания, остри мускулни конвулсии, заради които се появяват ограничавания в подвижността и болки.
Много рискови са климатиците в публичните здания. Недобре проектирани или неприятно поддържани системи за вентилация в огромните офис здания и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila, предизвикваща така наречен болест на легионерите, смъртността при която доближава 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към нездравословната бактерия са възрастните хора.
Специалистите припомнят, че климатиците изискват непрекъснато обслужване и почистване на въздушните филтри. При домашните системи е значимо и човек да не се намира дълготрайно време директно под потока студен въздух.
„ Не бива да се позволява изстудяване на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете на открито, до момента в който то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее още веднъж – повторете процедурата ”, поучава доктор Парфьонова./ lekuvai.bg

 

И още: 

Използвайте подобаваща и рационална температура за изстудяване

Важно е температурата, която избирате за изстудяване на помещението, да е рационална и съответна по отношение на тази на открито. Ако отвън дома ви градусите са 30 +, няма да се отървете от жегите по-бързо, нагласявайки вътрешните на 18-19. Само ненужно ще натоварите климатика си, а и съвсем несъмнено ще се снабдите с простуда, плексит или и двете дружно измежду лято. Температура в порядъка от 22-25 градуса е изцяло задоволителна, с цел да се чувствате удобно.

Внимавайте, тъй като може да се сдобиете с инфектиране или главоболие

С цел по-лесно да понесат високите  температури , мнозина се възползват от преимуществата на климатиците.

Въпреки че те са от голяма  помощ , в случай че същите не се употребяват вярно, те могат да навредят на човешкото  здраве , написа Блиц.

Целта на монтажа на климатици в пространствата е да се основат приятни условия на живот и труд. Но тяхното потребление може да има отрицателни последствия, които елементарно могат да се избегнат, в случай че се придържате към основните  правила . В противоположен случай, може да приключите при доктор с някои от признаците, които се демонстрират като хронично инфектиране на синусите, силно  главоболие  или схванати мускулите.

Затова ви предлагаме няколко основни  правила  за потребление на климатиците:

1. Разликата сред външната и вътрешната температура не би трябвало да бъде прекомерно огромна , т.е. не би трябвало да бъде по-голяма от 7 до 10 градуса. В противоположен случай организмът не може да се приспособява към смяната, когато излезе от стаята, по тази причина се стига до потрес, който въздейства негативно върху  здраве то. Продължителното излагане на мраз въздейства и върху работата на метаболизма. Кръвообращението се забавя, тъй че по тази причина и всички други действия в мускулите, сухожилията и нерви протичат по-бавно.

2. Здравословните способи за престояване в една стая е първо тя да се разхлади, а по-късно да се изключи  климатик а . Също по този начин, преди да се излагате на външната температура, първо позволете на организма няколко минути да свикне без  климатик .
Обърнете особено внимание към най-младите, защото при тях климатизираните пространства могат да доведат до инфектиране на ушите.

3. Поддържането и почистването на климатиците е от огромно значение . Филтърът през който излиза охладен въздух би трябвало да се почиства най-малко един път годишно, защото влажната и мръсна поставка е идеална за развиване на нездравословни микроорганизми, някои от които могат да провокират и инфектиране на белите дробове. В сезона на потребление на климатиците, целесъобразно е да се дезинфекцират с уместно средство.

4. Климатиците в никакъв случай не би трябвало да духат непосредствено във Вас . Също по този начин, устройството би трябвало да бъде сложено там, където нищо няма да пречи на въздушния поток. 

5. Обърнете внимание на това какъв брой топлота влиза през прозорците денем за икономично да харчите ток . Това е доста значимо, така като  климатик ът се " бори " с топлия въздух, тъй че работи по-силно и затова харчи повече ток. В взаимозависимост от силата на слънцето, отваряйте и затваряйте прозорците за по-малко топлота да влезе в стаята. С това ще улесните работата на  климатик а и ще удължите неговия период на валидност, като в същото време и ще спестите ток, а с това и пари.

Климатик и нагряващи уреди като тв приемник, компютър, музикални уредби и други сходни не би трябвало да стоят прекомерно близо едни до други. Уверете се, че има задоволително разстояние сред тях, с цел да им осигурите дълъг живот и вярна работа в дома ви.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР