Използването на изкуствен интелект в банер планирането осигурява над 35%

...
Използването на изкуствен интелект в банер планирането осигурява над 35%
Коментари Харесай

Изкуственият интелект е по-умен от маркетинг директора

Използването на изкуствен интелект в банер планирането обезпечава над 35% повече кликове, спрямо естествените инстинкти на експертите, твърди проучване на софтуерна компания RTB House.
Данните изрично сочат, че интуицията на опитните маркетинг мениджъри към този момент не е най-правилната онлайн рекламна тактика. Изследването е извършено с търговски марки с положително цифрово показване в Турция, Русия и Холандия.

RTB House селектира към този момент употребявани банери от най-успешните им акции в предишното. След което започва нови с визии, селектирани от маркетинг шефове, и такива, определени от логаритми, ползващи надълбоко учене (подразделение на изкуствения разсъдък, което имитира невронните мрежи на човешкия мозък).

След седмица се регистрират резултатите и преднината на изкуствения разсъдък е внушителна – самообучаващите се машини разпознават модели на държание и плануват самостоятелните желания на потребителите надалеч по-добре от хората: 35% повече кликове, 7% повече конверсии, 28% повече трафик. Очевидно, че изкуственият разсъдък е кадърен да надгради резултатите на най-ефективните банер акции от предишното.
Данните, които електронната търговия акумулира, съдържат всичко, което би трябвало да знаем за потрeбителите. Въпросът обаче е по какъв начин да ги проучваме и използваме, разяснява Каталин Емилиан от RTB House.
„ Човешката вътрешен глас просто не може да се бори с решенията на изкуствения разсъдък. За милисекунди самообучаващите се логаритми могат да сегментират аудиторията, да таргетират извънредно тъкмо реклама към всеки обособен консуматор и да схванат в действително време измененията в потребителското поведение”, споделя той.

Освен това логаритмите заобикалят грешките, които маркетинг експертите от време на време взимат на база его, или остаряла информация. „ Маркетинг експертите би трябвало да се доверят на изкуствения разсъдък, с цел да са съответни на бързите промени в рекламната сфера. И единствено няколко акции са задоволителни, с цел да се видят мигновенни резултати”, обобщава Каталин Емилиан.

Ежегодното проучване на Gartner за маркетинг бюджетите през 2016-2017 година сочи, че разноските за нови технологии в маркетинг отделите съвсем са изравнени с тези в ИТ отделите. И даже се чака през 2017-а да ги надминат. Което значи, че цифровия маркетинг към този момент е битка в полето на информатиката.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР