Използването на дронове за наблюдение все още кара много хора

...
Използването на дронове за наблюдение все още кара много хора
Коментари Харесай

Ескпериментален дрон засича безредици с помощта на AI



Използването на дронове за наблюдаване към момента кара доста хора да се усещат неловко, само че това не стопира фирмите да търсят все по-ефективни способи да употребяват машините тъкмо за това. Учени са създали пробна система от дронове, която употребява изкуствен интелект, с цел да засича нападателно държание в тълпи. Екипът е обучил системата да разпознава разнообразни нападателни дейности - удари, ритници, пукотевица и офанзива с хладно оръжие. След като разпознае такова деяние, системата го маркира във подаваното онлайн видео от камерата на дрона.

На доктрина сходна система може да засече от въздуха вълнения, които другояче биха били пропуснати от наземните чиновници на реда или да дават доказателства за това от кое място е създаден изстрел. Разбира се, системата към момента е доста надалеч от действително приложение - учените са употребявали доброволци за тестванията си, а изискванията са били близки до идеалните - задоволително пространство сред хората, преекспонирани придвижвания. AI системата реализира оптималната успеваемост от 94%, само че тя спада фрапантно, когато хората, участващи в опита, се усилят като численост.

Има и различен проблем - етичен. Възникват терзания, че сходна система може да бъде употребена нерегламентирано и с цел да предизвиква полицейска грубост. Правителства мога да употребяват изкуствения разсъдък, с цел да записват информация за значими лица под предлог, че наблюдават за вълнения и впрочем. За да се избегнат сходни сюжети, би трябвало да бъде регламентирано какво тъкмо прави камерата и какво се случва с данните по-късно - с цел да не се окаже един ден, че могат да ви арестуват за здрависване.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР