Използването на ChatGPT струва много скъпо на OpenAI. Според аналитика

...
Използването на ChatGPT струва много скъпо на OpenAI. Според аналитика
Коментари Харесай

Всяко запитване към ChatGPT струва на OpenAI 4 цента

Използването на ChatGPT коства доста скъпо на OpenAI. Според аналитика на Bernstein Стейси Расгън всяка заявка/запитване коства към 4 цента. Ето за какво OpenAI изследва опцията за основаване на лични чипове за изкуствен интелект, както оповестява Ройтерс, базирайки се на осведомени с проектите на компанията.

Още през предходната година бяха обсъждани разнообразни разновидности за справяне с дефицита на скъпи чипове за изкуствен интелект, на които разчита OpenAI. Тези разновидности включваха основаване на личен чип за изкуствен интелект, по-тясно съдействие с другите производители на чипове, в това число Nvidia, и диверсификация на доставчиците отвън Nvidia.

Главният изпълнителен шеф Сам Алтман трансформира придобиването на колкото се може повече чипове за изкуствен интелект в главен приоритет на компанията. Той обществено се оплака от дефицита на графични процесори – пазар, доминиран от Nvidia, която управлява над 80% от международния пазар на чипове, най-подходящи за работа с приложения за изкуствен интелект.

Опитите за приемане на повече чипове се сблъскват с два съществени казуса: неналичието на по-нови и усъвършенствани процесори, на които работи софтуерът на OpenAI, и „ невероятните “ разноски, свързани с употребата на хардуера, нужен за поддръжка на актуалните артикули.

От 2020 година OpenAI създава своите технологии за генеративен изкуствен интелект на голям суперкомпютър, построен от Microsoft, който употребява 10 000 графични процесора на Nvidia.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР