Използването на AI може да помогне при създаване на нови

...
Използването на AI може да помогне при създаване на нови
Коментари Харесай

Машинно обучение ускорява откриването на нови материали


Използването на AI може да помогне при основаване на нови материали за разнообразни промишлености
(снимка: CC0 Public Domain)

Използването на машинно самообразование може да помогне за разработване на най-хубавите градивни детайли за сглобяване на така наречен рамкови материали за приложение в индустриални процеси. Откритието бе направено от ново проучване, ръководено от учени от Университета в Торонто (UT) и Северозападния университет в Илинойс, Съединени американски щати.

Констатациите, оповестени в Nature Machine Intelligence, показват, че потреблението на изкуствен интелект (ИИ) може да помогне при основаване на нови материали за разнообразни индустриални приложения. Един образец е отделянето на въглеродния диоксид от промишлените горивни процеси. Прилагането на изкуствен интелект дава обещание ускорение на цикъла на планиране на материалите за тази цел.

С цел възстановяване на разделянето на химикалите в промишлените процеси екипът от откриватели – в това число сътрудници от Харвардския университет и Университета на Отава – се е заел да разпознава най-хубавите мрежови рамки (например железни органични рамки, ковалентни органични рамки) за потребление в промишлени процеси.

Подобни рамки, които могат да се преглеждат като молекулярни „ гъби ”, се образуват посредством самосглобяване на молекулярните градивни детайли в разнообразни подредби. Те съставляват семейство кристални порести материали, за които е потвърдено, че са обещаващи за справяне с някои комплицирани софтуерни провокации (напр. рандеман на чиста сила, датчици, биомедицина и др.)

„ Изградихме автоматизирана платформа за разкриване на материали, която генерира планове за разнообразни молекулярни рамки, доста намалявайки времето, належащо за идентифициране на най-подходящите материали за потребление в съответни процеси ”, споделя Женпенг Яо, докторант в катедрата по химия и компютърни науки във Факултета по изкуства и науки в UT и водещ създател на проучването, представен от. „ В тази работа на платформата ние открихме рамки, които са мощно конкурентни на някои от най-ефективните материали, употребявани за делене на CO2, известни досега ”.
още по тематиката
Има обаче някои многогодишни провокации при оправянето с разделянето на CO2 и други проблеми като понижаване на и създаването на ваксини. Това са най-много непредсказуемият интервал от време и огромните старания за тествания вид „ проба-грешка ”, нужни за проектирането на нови материали. Понякога безкрайните комбинации от молекулни градивни детайли, налични при построяването на химичните съединения, могат да значат привършване на обилни количества време и запаси, преди да бъде реализиран триумф.

„ Проектирането на ретикулярни материали е изключително предизвикателно, защото те сплотяват в една обща задача сложните аспекти на моделирането на кристали дружно с тези на моделирането на молекули ”, споделя старшият съавтор на изследването Алан Аспуру-Гузик, откривател в региона на теоретичната химия в катедрите по химия и компютърни науки в UT.

„ Този метод към ретикулярната химия илюстрира нововъзникващия фокус на UT върху ускоряването на създаването на материалите посредством изкуствен интелект. Използвайки модел с неестествен разсъдък, който може да „ мечтае ” или да предлага нови материали, ние можем да надхвърлим обичайния библиотечен скрининг метод ”.

Изследователите са се фокусирали върху създаването на метално-органични рамки (MOF), които в този момент се смятат за идеалния абсорбиращ материал за от димните газове и други горивни процеси.

„ Започнахме с построяването на огромен брой MOF структури на компютъра. Симулирахме тяхното показване благодарение на моделиране на молекулярно равнище и изградихме образователен пул, използван за определеното приложение на делене на CO2 ”, сподели съавторът на проучването Рандал Снур от Катедрата по химично и биологично инженерство в инженерното учебно заведение McCormick в Северозападния университет.

„ В предишното бихме преглеждали претендентите на компютъра и докладвали за най-хубавите претенденти. Новото тук е, че автоматизираната платформа за разкриване на материали, създадена в това взаимно изпитание, е по-ефективна от сходен скрининг „ с груба мощ ” на всеки материал от базата данни. Може би по-важното е, че методът употребява логаритми за машинно самообразование, с цел да се учи от данните, защото изследва пространството на материалите и в действителност предлага нови материали, които в началото не са били показани ”, добавя Снур.

Изследователите споделят, че моделът дава обещание огромни благоприятни условия за прогнозиране и усъвършенстване при проектирането на нови ретикулярни рамки, изключително в композиция с към този момент известни претенденти за характерни функционалности, и че платформата е изцяло адаптивна в своето приложение за справяне с доста модерни софтуерни провокации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР