Изпокараха сеХората на Мая и Танчето се стягали за министри

...
Изпокараха сеХората на Мая и Танчето се стягали за министри
Коментари Харесай

Горещи вълни вече обливат „Мутрите“

Изпокараха се
Хората на Мая и Танчето се стягали за министри с поддръжката на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи

Следизборна търговия на постове скара шефовете на “Изправи се. Мутри, вън!”, натириха Хаджигенов

Горещи талази към този момент обливат нежната коалиция “Изправи се! Мутри вън”. Мая и Танчето озверели при новината, че техният съкооператор във групировката юристът Николай Хаджигенов е подготвен на всевъзможни обединения, оповестиха на “Труд” близки до двете дами.

Новоизлюпени депутати от “Изправи се! Мутри, вън!” към този момент са съгласни да бъдат на власт с поддръжката на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и даже ГЕРБ. Борбата за власт и министерски постове изпокара и водачите на “Изправи се! Мутри, вън!” още преди влизането им в пленарна зала.

Като същински дилъри на постове, протестърите са почнали следизборна търговия за присъединяване във всевъзможни формати в кабинет. А заемането на възможни бъдещи министерски кресла пред своите аргументирали с претекста: “Влязат ли първите от листите като министри, идвате вие в парламента”. Това било знак към идващите от претендентите за депутати на обединението, че ще станат народни представители и би трябвало да одобряват по-необичайни политически колаборации, даже с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Още тази заран пред Българска национална телевизия Хаджигенов се разгласи “за” държавно управление в 45-то Народно заседание и сподели, че приема поддръжката на Българска социалистическа партия и БПС. “Преговори за ново държавно управление още не се водят, само че аз съм подготвен да стартира незабавно, тъй като това е значимо. Харесва ли ни, или не, гласовете на Българска социалистическа партия ни трябват и без тях не можем да създадем нищо. Проста математика”, сподели той. А на въпрос дали от “Изправи се! Мутри, вън!” ще одобряват гласове на Движение за права и свободи, Хаджигенов отсече: “Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим страстта встрани.” Хаджигенов сподели, че би приел и поддръжка на ГЕРБ, в случай че това спомогне за “ликвидирането им”.

Буквално минути по-късно обществените мрежи загряха от отрицателни мнения против досегашния протестър. Изявлението на Хаджигенов затвърди слуховете за опитите на следизборната търговия на “Изправи се. Мутри, вън!”. А в ранния следобяд се наложи Мая Манолова и Татяна Дончева да дадат нарочна конференция.

Манолова безусловно натири от състава на бъдещата си парламентарна група Хаджигенов, с думите:

“Всъщност, не е нужно господин Хаджигенов да е част от представителите на парламентарната ни група, в случай че желае да става министър с поддръжката на ГЕРБ. Никакви диалози от подготвени да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни”, отсече Манолова. И разгласи, че от “Изправи се! Мутри вън!” с подготвени да се разделят с всеки, който го направи. “Нееднократно в предизборната акция сме декларирали ясно, че нито ще даваме поддръжка, нито ще търсим поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи. В диалози и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в пазарлъци за държавно управление не влизаме”, натърти Манолова.

Татяна Дончева се опита да бъде по-дипломатична и даде толеранс за “новите политици” като Хаджигенов от групировката: “Вероятно става дума за не напълно премерени думи, реакцията в обществените мрежи беше прекомерно бурна. Ако си дадем няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв резултат създават думите им, ще намерим едно златно сечение.”

“Госпожите Манолова и Дончева явно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено”, отвърна остро на двете дами Хаджигенов.

Напрежение за “Дондуков” 1
Два лагера за кабинет опъват ластика
Първи свидни жертви

Кабинет, даже и формиран за избран период в 45-то Народно заседание или длъжностен кабинет. Два политически лагера в страната опъват ластика.

Политически наблюдаващи разясниха през вчерашния ден пред “Труд”, че въпреки всичко държавно управление ще се образува. А в случай че парламентарните групи предстоящо не поддържат кабинет на ГЕРБ, то втората политическа мощ “Има подобен народ” ще показа състав за изпълнителната власт. Президентът Румен Радев имал подготвеност даже да не се възползва от пълномощията си да даде мандат на трета политическа мощ, в случай че ГЕРБ или “Има подобен народ” не излъчат държавно управление. Смятал да свика Народното събрание към 20 април и даже към този момент имал подготвен длъжностен кабинет за “Дондуков” 1 и оповестяване на предварителни избори.

Експерти разясниха пред “Труд” още, че водачът на “Има подобен народ” Слави Трифонов е бил безапелационен в понеделник, че ще одобри мандата за сформиране на кабинет, само че ще го върне незабавно. В четвъртък обаче неофициалните сондажи към този момент показвали друго. И Трифонов можело да показа лист с министри.

Напрежението сред двата лагера за и срещу държавно управление в 45-то Народно събрание даде свидни жертви в още несформираните парламентарни групи на Българска социалистическа партия и “Изправи се. Мутри, вън!”.

След “мутрите”, скандал назрява и в Българска социалистическа партия, тъй като червени заподозряха ръководителя си Корнелия Нинова, че ще даде поддръжка на държавно управление в Народното събрание, както и че към този момент имала избран брой депутати, които да ударят рамо на нежното парламентарно болшинство за държавно управление.

Масло в огъня наля и чудноват коментар на Корнелия Нинова във фейсбук, в който председателката прикани за “мъдрост против ГЕРБ”: “Въпросът е дали всички ще проявим мъдрост да не му позволим да се изправи (Борисов, б. р.), или загледани в себе си ще му позволим да се върне”, написа Нинова. Така се породиха още подозрения, че тя влиза в сделки за присъединяване на Българска социалистическа партия в държавно управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР