Изпокараха сеХората на Мая и Танчето се стягали за министри

Изпокараха сеХората на Мая и Танчето се стягали за министри ...

Горещи вълни вече обливат „Мутрите“

Изпокараха се
Хората на Мая и Танчето се стягали за министри с подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС

Следизборна търговия на постове скара шефовете на “Изправи се. Мутри, вън!”, натириха Хаджигенов

Горещи вълни вече обливат нежната коалиция “Изправи се! Мутри вън”. Мая и Танчето озверели при новината, че техният съкооператор във формацията адвокатът Николай Хаджигенов е готов на всякакви коалиции, съобщиха на “Труд” близки до двете дами.

Новоизлюпени депутати от “Изправи се! Мутри, вън!” вече са съгласни да бъдат на власт с подкрепата на БСП, ДПС и дори ГЕРБ. Борбата за власт и министерски постове изпокара и лидерите на “Изправи се! Мутри, вън!” още преди влизането им в пленарна зала.

Като истински дилъри на постове, протестърите са започнали следизборна търговия за участие във всякакви формати в кабинет. А заемането на евентуални бъдещи министерски кресла пред своите аргументирали с мотива: “Влязат ли първите от листите като министри, идвате вие в парламента”. Това било знак към следващите от кандидатите за депутати на коалицията, че ще станат народни представители и трябва да приемат по-необичайни политически колаборации, дори с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Още тази сутрин пред БНТ Хаджигенов се обяви “за” правителство в 45-то Народно събрание и каза, че приема подкрепата на БСП и БПС. “Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо. Проста математика”, каза той. А на въпрос дали от “Изправи се! Мутри, вън!” ще приемат гласове на ДПС, Хаджигенов отсече: “Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани.” Хаджигенов каза, че би приел и подкрепа на ГЕРБ, ако това спомогне за “ликвидирането им”.

Буквално минути по-късно социалните мрежи загряха от негативни коментари срещу доскорошния протестър. Изявлението на Хаджигенов затвърди слуховете за опитите на следизборната търговия на “Изправи се. Мутри, вън!”. А в ранния следобед се наложи Мая Манолова и Татяна Дончева да дадат нарочна пресконференция.

Манолова буквално натири от състава на бъдещата си парламентарна група Хаджигенов, с думите:

“Всъщност, не е нужно г-н Хаджигенов да е част от говорителите на парламентарната ни група, ако иска да става министър с подкрепата на ГЕРБ. Никакви разговори от готови да се жертват за министри няма да бъдат подкрепяни”, отсече Манолова. И обяви, че от “Изправи се! Мутри вън!” с готови да се разделят с всеки, който го направи. “Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци за правителство не влизаме”, натърти Манолова.

Татяна Дончева се опита да бъде по-дипломатична и даде толеранс за “новите политици” като Хаджигенов от формацията: “Вероятно става дума за не съвсем премерени думи, реакцията в социалните мрежи беше прекалено бурна. Ако си дадем няколко дни за всички нови в политиката хора, които не са пробвали какъв ефект произвеждат думите им, ще намерим едно златно сечение.”

“Госпожите Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено”, отвърна остро на двете дами Хаджигенов.

Напрежение за “Дондуков” 1
Два лагера за кабинет опъват ластика
Първи свидни жертви

Кабинет, дори и съставен за определен срок в 45-то Народно събрание или служебен кабинет. Два политически лагера в държавата опъват ластика.

Политически наблюдатели коментираха вчера пред “Труд”, че все пак правителство ще се сформира. А ако парламентарните групи очаквано не подкрепят кабинет на ГЕРБ, то втората политическа сила “Има такъв народ” ще представи състав за изпълнителната власт. Президентът Румен Радев имал готовност дори да не се възползва от правомощията си да даде мандат на трета политическа сила, ако ГЕРБ или “Има такъв народ” не излъчат правителство. Смятал да свика парламента около 20 април и дори вече имал готов служебен кабинет за “Дондуков” 1 и обявяване на предсрочни избори.

Експерти коментираха пред “Труд” още, че лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов е бил категоричен в понеделник, че ще приеме мандата за съставяне на кабинет, но ще го върне веднага. В четвъртък обаче неофициалните сондажи вече показвали друго. И Трифонов можело да представи списък с министри.

Напрежението между двата лагера за и против правителство в 45-то НС даде свидни жертви в още несформираните парламентарни групи на БСП и “Изправи се. Мутри, вън!”.

След “мутрите”, скандал назрява и в БСП, защото червени заподозряха председателя си Корнелия Нинова, че ще даде подкрепа на правителство в парламента, както и че вече имала определен брой депутати, които да ударят рамо на крехкото парламентарно мнозинство за правителство.

Масло в огъня наля и странен коментар на Корнелия Нинова във фейсбук, в който председателката призова за “мъдрост срещу ГЕРБ”: “Въпросът е дали всички ще проявим мъдрост да не му позволим да се изправи (Борисов, б. р.), или загледани в себе си ще му позволим да се върне”, написа Нинова. Така се породиха още съмнения, че тя влиза в договорки за участие на БСП в правителство.

Източник: trud.bg