Изплува скандална връзка между криптобанката Nexo, основен спонсор на Да,

...
Изплува скандална връзка между криптобанката Nexo, основен спонсор на Да,
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Изплува връзка между Nexo и разбитата руска „пералня“ Bitzlato. От нея през Nexo са изпращани пари за „Хамас“

Изплува скандална връзка сред криптобанката Nexo, главен спонсор на „ Да, България “, изданията на Иво Прокопиев и „ смяната “ и разрушената през вчерашния ден в Съединени американски щати съветска „ пералня “ Bitzlato. Това оповестиха пред Breaking.bg осведомени.

Според тях са засечени парични преводи от  Bitzlato през Nexo към адрес, употребен от терористичната формация „ Хамас “ в Близкия Изток. От еднакъв адрес.

Миналата седмица след акцията на прокуратурата, Национална следствена служба, ДАНС и Министерство на вътрешните работи в криптобанката на Антони Тренчев и Красимир Кънчев проверяващите оповестиха на брифинг, че е имало преводи през Nexo към към лице, обвързвано с терористичната организация Хамас и транзакции от съветска криптоборса към криптобанката за заобикаляне на ембаргото против Русия. На въпрос на Breaking.bg за връзката сред Nexo и Bitzlato от следствието отхвърлиха коментар.

На 19 януари управляващите в Съединени американски щати затвориха борсата за криптовалута Bitzlato и арестуваха нейния съосновател, обвинявайки компанията в поддържане на високотехнологична ос на крипто закононарушения.

Министерството на правораздаването на САЩ даде на съд боса на борсата Анатолий Легкодимов. Той беше задържан в Маями. Обвиненията към него са за редица финансови закононарушения, измежду които пране на пари.

Компанията Bitzlato е обработила над 700 милиона долара незаконни средства, нарушавайки разпоредбите, предопределени да осуетят прането на пари.

Институциите, които търгуват с криптовалута, не са над закона и техните притежатели не са отвън нашия обхват, сподели американският прокурор Бреон Пийс на конференция в сряда, обявявайки ареста.

Bitzlato се е продала на нарушители като борса за криптовалута без въпроси и е прибрала депозити на стойност стотици милиони долари вследствие на това. Обвиняемият в този момент заплаща цената за злонамерената роля, която неговата компания изигра в екосистемата на криптовалутата, добави той.

От 2018 година насам записаната в Хонконг борса е обработила транзакции с крипто валута на стойност към 4,5 милиарда $. Фирмата изисква минимална идентификация от своите консуматори, което й разрешава да се трансформира в „ леговище за незаконни доходи и средства, предопределени за потребление в незаконна активност.

Според управляващите в Съединени американски щати компанията е тясно обвързвана с Hydra Market, тъмна мрежа за пазар на опиати, пране на пари и открадната финансова информация, която беше затворена предходната година.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР