Изплатени са 18,9 млн. лв. възнагражденияНад 28 млн. лв. са

...
Изплатени са 18,9 млн. лв. възнагражденияНад 28 млн. лв. са
Коментари Харесай

Фирми дължат 28 млн. лева за заплати

Изплатени са 18,9 млн. лева хонорари


Над 28 млн. лева са неизплатените от работодателите заплати за 2017 година, сочат данните от Годишния отчет на КНСБ за нарушавания на права, свързани с практикуване правото на труд. Има растеж на забавените заплати, които през 2016 година са били 21 млн. лв.. Увеличава се и сумата на изплатените хонорари – 18,9 млн. лева през 2017 година при 16 млн. лева година по-рано.

Ръстът на забавените заплати се дължи главно на две предприятия, прекратили своята активност, които обаче дължат пари на чиновниците си. Дължимите хонорари в тях са за 3,5 млн. лв..

Най-честите нарушавания са свързани със сумирането на работно време и неизплащането на положения ексклузивен труд, съобщи Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

По данни на Главна ревизия по труда 17 962 са нарушаванията, свързани с работното време, почивките и отпуските. Най-често те се откриват в секторите – търговия на дребно, ресторантьорство и туризъм.

България е на опашката в Европейски Съюз по съблюдаване на съществени трудови права, разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той цитира данни от интернационалното проучване, съгласно което България се намира в златната среда от шест групи страни по степен на нарушение на правата. Ние сме в трета група, в която има четири страни от ЕС- Испания, Англия, Полша и Унгария. Най-много нарушени трудови права има в Румъния и Молдова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР