Изплащането на пенсиите и добавките към тях започва днес и

...
Изплащането на пенсиите и добавките към тях започва днес и
Коментари Харесай

Плащат пенсии и добавки от днес |

Изплащането на пенсиите и добавките към тях стартира през днешния ден и ще продължи до 21 февруари.

Едновременно ще бъдат осъществени и спомагателни заплащания, които не съставляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, само че нормативно е открито да се изплащат по реда за погашение на пенсиите, заяви Национален осигурителен институт. 

Това са - добавка от 60 лева, отпусната с разпореждане на Министерски съвет, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, добила известност като „ коронавирус добавка “ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в идентичен размер; и разликата сред прихода от пенсии през януари 2022 година и прихода от пенсии от декември 2021 година, с включените в него „ коронавирус добавки “.

Тази разлика е изчислена самостоятелно за всеки обособен пенсионер, ако сумата от месечния размер на пенсията по предписание или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 година, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с коронавирус добавката от 60 лв., се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с изплащаната коронавирус добавка от 120 лв..

Изплатената обща сума през януари е по-малка от изплатената през декември 2021 година за към 1 000 000 пенсионери, като за близо 247 хиляди от тях разликата е до 5 лв. в това число. 

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлики посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. При това на пенсионера ще се дава длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, коронавирус добавка и обезщетителна разлика и сред сумата за декември 2021 година и тази за месеците януари и февруари 2022 година, в случай че е налична такава, прецизират от Национален осигурителен институт. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР