Изплащането на пенсии за инвалидност, добавки за чужда помощ, социални

...
Изплащането на пенсии за инвалидност, добавки за чужда помощ, социални
Коментари Харесай

Обявиха кога ще бъдат изплатени спрените ТЕЛК пенсии и социални помощи за инвалидност

Изплащането на пенсии за неработоспособност, добавки за непозната помощ, обществени помощи и финансова поддръжка за хора с увреждания с изминал период на ТЕЛК решения ще бъде обновено служебно от Националния застрахователен институт (НОИ) и Агенцията за обществено подкрепяне през март. Право на това ще имат хората, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване минимум три месеца преди приключване на периода на експертното си решение и не са съумели да се явят на ТЕЛК в точния момент заради закъснение в здравната експертиза. Социалните заплащания ще бъдат изплатени при съблюдаване на регламентираните в нормативната уредба процедури и периоди.

Служебното възобновяване на правата на хората с увреждания беше регламентирано с промени в Закона за хората с увреждания, които влязоха в действие от 29 януари 2023 година Информацията за правоимащите ще бъде подавана от Министерството на здравеопазването до Национален осигурителен институт и АСП всеки месец до 20-о число. Не е належащо хората да я заявяват пред институциите.

Национален осигурителен институт към този момент осведоми, че заплащанията на инвалидните пенсии и/или добавки за непозната помощ ще бъде възобновено по предоставените от Министерство на здравеопазването описи през първата половина на март. Тогава ще се възвърне и продължи изплащането на персонална пенсия за неработоспособност заради общо заболяване, персонална пенсия за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, персонална пенсия за военна неработоспособност, персонална пенсия за гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност, наследствена пенсия, която се изплаща на лица въз основа на избран в експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК % на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, добавка за непозната помощ.

Агенцията за обществено подкрепяне ще възобнови служебно изплащането на обществени помощи и финансова поддръжка за хора с трайни увреждания с изминал период на решения на ТЕЛК/НЕЛК. Плащанията за месец февруари ще бъдат преведени след 15 март съгласно получените от Министерството на здравеопазването описи за правоимащите хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР