Изпитването на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганда, Танзания и

...
Изпитването на експериментална ваксина срещу ХИВ в Уганда, Танзания и
Коментари Харесай

Ваксината срещу ХИВ в Африка показа разочароващи резултати

Изпитването на пробна ваксина против ХИВ в Уганда, Танзания и Южна Африка е спряно предварително, откакто предварителните данни са посочили, че тя няма да бъде ефикасна за попречване на инфекцията, съобщи Ройтерс, базирайки се на основния откривател, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Новината е следващият удар върху напъните за намиране на ефикасна ваксина против вирус, който до момента е лишил към 40 милиона живота в международен мащаб. Други 39 милиона души живеят с ХИВ, като множеството от тях са в Африка.

Изпитването на имунизацията, част от по-широка самодейност, наречена PrEPVacc, стартира през декември 2020 година с включването на 1512 здрави лица на възраст 18-40 години и трябваше да завърши през 2024 година  

Понтиано Калебу, основен откривател на програмата, сподели през днешния ден пред Ройтерс, че самостоятелният комитет за наблюдаване на данните и сигурността й е предложил, че " даже тя да бъде продължена, няма да можем да покажем, че имунизацията може да бъде ефикасна ".

На този стадий съществуват медикаменти, които могат да понижат риска от заразяване с ХИВ, и лекувания, способни да управляват вируса и да предотвратят развиването на СПИН.

По думите на специалистите, за смъртоносното положение на имунната система, което е резултат от нелекуван ХИВ, имунизацията би била значим инструмент, с цел да може на заболяването СПИН да се постави край като опасност за публичното здраве.

Изпитването под управлението на африкански откриватели с поддръжката на разнообразни европейски институции като лондонския Импириъл колидж, тества две разнообразни комбинации от пробни ваксини против ХИВ.

В рамките му също по този начин се тества нова форма на орална предекспозиционна профилактика (PrEP) - лекарство, което понижава риска от заразяване с ХИВ, с цел да се ревизира дали то е толкоз дейно, колкото съществуващите лечения. Тази част от изпитването продължава.

Участниците са определени най-вече от групи с висок риск на заразяване като секс труженици, хомосексуалисти и риболовци. 

В направеното изказване се показва, че несполучливото изпитване, което е единственото останало интензивно тестване на ефикасността на ваксина против вируса ХИВ в света, демонстрира какъв брой е мъчно да бъде създадена такава.

През 2020 година откриватели в Южна Африка прекратиха друго изпитване, откакто тестванията на ваксина при над 5000 души не демонстрираха изгоди. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР