Изпитите след 7 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това

...
Изпитите след 7 клас вече да представляват интегрирани тестове. Това
Коментари Харесай

Вълчев ще прави изпитите след 7 клас чрез интегрирани тестове

Изпитите след 7 клас към този момент да съставляват интегрирани проби. Това предлага министърът на образованието Красимир Вълчев.

„ Основните предмети български език и литература и математика не са задоволителни. В националното външно оценяване би трябвало да се включат и природите и публичните науки. Трудно съумяваме да мотивираме учениците за по-задълбочено учене в региона на естествените науки. Това се вижда от оценките, и от малкия брой зрелостници, които поставят матури по тези предмети. Затова концепцията ни е изпитът по БЕЛ да се съчетае с публичните науки, а този по математика – с естествените ”, разясни министърът. И посочи, че измененията биха могли да се вкарат от образователната 2022-2023 година.„ Знаете, че новите образователни стратегии съдържат 60% време за придобиване на нови познания и 40% - за извършения. Когато това време не е задоволително, учителят препуска през материала и учениците се демотивират. Най-често проблем има при математиката, изключително в 5-6 клас. Затова предлагаме нарастване на седмичните часове по този предмет с половин час ”, сподели още Вълчев.

За естествените науки ще бъдат препоръчано отпадане на понятия и непотребна фактология, стана ясно още на брифинга.  Не се плануват промени в програмата заложена за предметите - български език и литература и история.

Експертите желаят още да се въведе нов предмет - Дигитални технологии и креативност, за учениците в 5,6 и 7 клас.  „ Днешното потомство деца ще живее в епоха на специалности, които изискват взаимоотношение с логаритми ”, разясни Вълчев.

За най-малките – от 1 до 3 клас, пък ще бъде въведена спомагателна седмица към образователната година. През нея ще се правят планови действия – освен летни учебни заведения, само че и действия по ползи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР