Изпитите са част от процеса на образование, и външното, и

...
Изпитите са част от процеса на образование, и външното, и
Коментари Харесай

Красимир Вълчев към омбудсмана: Да отменим накрая и образованието ли?

Изпитите са част от процеса на обучение, и външното, и вътрешното оценяване - стимулират и карат учениците да учат. Лесно може да се плъзнем по линията на просветителния популизъм, това значи да отменим първо - външното оценяване, по-късно - вътрешното, по-късно може и отсъствията да отменим, и най-после - и самото обучение. Това съобщи на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка на предлагането на омбудсмана за отпадане на националното външно оценяване след 4-и и 10-и клас през тази образователна година.

Министър Вълчев сподели, че задачата на образованието е да направи децата знаещи и можещи, да им даде късмет за благополучен и градивен живот, макар че през днешния ден е мъчно. Изпитите, образованието - през днешния ден са стрес и изпитание, само че напред във времето, за тези деца, това ще е един спомен.

" Не би трябвало да отменяме външното оценяване в 4-и и в 10-и клас , публичният интерес е децата да учат и да положат повече старания. Няма да се минат, в случай че прочетат повече тематики, в противен случай, а ще имат по-голям късмет да бъдат знаещи и можещи хора. Към днешна дата нямаме установено закъснение в така наречен тематично систематизиране, само че ще създадем разбор. Не е това най-важният въпрос, даже и да отпаднат две тематики, най-после, въпреки всичко, мерим познания, които са насъбрани за 7, 10, 12 години в учебно заведение ", разяснява министър Вълчев.

Той съобщи, че упоритостта на МОН е да се направи крачка към меренето на функционалността на знанията в по-голяма степен, което значи, че множеството от въпросите няма да изискват заучаване, а ще изискват осмисляне, просветеност за решаването на задания и проблеми, и свързването на познания. Това го вършим с дребни крачки в последните години, а желанието ни е през тази година да създадем по-голяма крачка, означи министър Вълчев.

Той изясни, че задачата на външното оценяване е да се измерят насъбраните дефицити при учениците през тази година, както и да се даде справедлива оценка за знанията и пропуските, в случай че има такива. Най-добрият метод това да се случи е посредством националното външно оценяване, разяснява просветителният министър.

Учениците се връщат поетапно в клас

От понеделник, 12 април, взехме решение за отчасти възобновяване на присъствения образователен развой в режима, който беше преди 22 март - преди цялостното прекратяване на присъствения образователен развой. От 12 април се връщат в учебно заведение всички възпитаници от 1-и до 4-и клас, както и три от осемте класа от 5-и до 12-и клас, като ще продължим графикът, който прекъснахме на 22 март и ще стартираме със 7-и, 8-и и 10-и клас, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите му, в случай че обстановката с ограниченията разрешава, от 26 април ще се върнат в учебно заведение 5-и, 9-и и 12-и клас. Традиционно 12-и клас завършват по-рано образователната година - в средата на май, и по тази причина е значимо тези възпитаници да се върнат в учебно заведение от 26 април. Графикът за 12-и клас е да бъдат присъствено в учебно заведение от 26 април до 14 май, когато и приключват образователната година, изясни министър Вълчев.

" Към сегашния стадий, считаме, че е рационално до 40 % от учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат в учебно заведение . Това са три от осемте класа от този стадий, както и всички паралелки в учебни заведения, които са с една паралелка от клас ", сподели просветителният министър. Той напомни, че това е режимът на периодично повтаряне в учебно заведение, който беше до 22 март, когато се прекрати присъственият образователен развой.

От 12 април ще бъдат позволени и практическите занятия, дуалната форма на образование в предприятията, самостоятелните изпити и действия.

При графика за периодично повтаряне в учебно заведение предпочитани са 7-и и 12-и клас, тъй като им предстоят изпити. В графика е заложено, че 6-и и 11-клас ще се върнат за присъствено образование от 17 май - дружно със 7-и клас, още веднъж, посочи министър Красимир Вълчев. Той сподели, че, в случай че обстановката се усъвършенства, ще може да се върнат повече класове за присъствено образование в учебно заведение.

Има резултат от имунизациите и с помощта на тях имаме шанса да възстановим присъствения образователен развой - в края на тази образователна година, и в идната образователна година. Това сподели на брифинга в Министерския съвет министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

500 са учителите и непедагогическият личен състав с COVID-19

500 са все още учителите и непедагогическият личен състав, които са инфектирани с ковид в системата на образованието. Това е доста по-малко от ноември и декември, когато имаше " пикови стойности " в страната. С министър Костадин Ангелов вършим спомагателни описи за имунизирането на учителите, които не са декларирали предпочитание първия път и в този момент ще може да го създадат, сподели просветителният министър. Той напомни, че МОН има мрежа от над 300 неделни учебни заведения в над 50 страни, като в 25 от тях се събира експресна информация, най-вече от Европа. От нея се вижда, че България е от тези 20 % страни, които са избрали за предпочитана системата на образованието и учителите са изведени за предпочитана група при имунизацията. Това е поради желанието ни да възстановим оптимално бързо присъствения образователен развой, доколкото обстановката разрешава и доколкото е рационално, изясни министър Красимир Вълчев.

Около 26 % бяха данните ни за имунизираните преподаватели преди две-три седмици, само че може би здравните управляващи имат по-точни данни все още, сподели просветителният министър.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР