Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов разпореди да бъде

...
Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов разпореди да бъде
Коментари Харесай

Сарафов нареди ревизия на делата срещу магистрати и политици

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов разпореди да бъде осъществена инспекция на всички каузи за закононарушения, осъществени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, оповестиха от държавното обвиняване.

„ Проверката ще обхване и каузи за закононарушения по глава Първа от особената част на Наказателния кодекс – закононарушенията срещу Републиката “, оповестиха от прокуратурата. Проверката ще бъде осъществена от осем прокурори от Върховната касационна прокуратура, които ще откриват спазен ли е правилото за инцидентен асортимент за систематизиране на делата, каква е срочността и ритмичността на следствията, работили ли са навреме наблюдаващите прокурори, както и взетите ограничения за неотклонение.

Престъпленията срещу републиката се отнасят за похищения, ориентирани против основите на страната, против открития държавен и публичен строй, целящи да отслабят, подронят или съборят откритата власт. Тук спадат измяна, изменничество и шпионство, измама и вредителство и други сформира като проповядване на фашистка или друга идеология, посегателство против националната чест и достолепие.

Проверката ще обхване както неприключените досъдебни производства, по този начин и спрените. Доклад от инспекцията би трябвало да бъде показан до 7 август, а контролът е предоставен на зам.-главния прокурор Мария Павлова.

​„ Това е методът да се ревизира дали такива каузи са стояли на трупчета последните години и са задействани тъкмо в сегашния миг и вероятно по този начин ще се види какви са били задачите за това им активиране “, сподели по-рано през днешния ден пред Павлова.

На 11 май Борислав Сарафов сподели, че Главният прокурор Иван Гешев на свои близки обвинители по какъв начин да водят и вземат решение знакови следствия, тъй че те да стоят “на трупчета ” дълго време и посредством тях да бъдат изнудвани политически фигури.

Повод за изказванието на Сарафов стана признанието на Гешев, че негов съученик води следствието, добило известност като “Барселонагейт ”. Главният прокурор сподели, че въпросният обвинител е получил обръщение през няколко души от Сарафов - да приключи случая, а в действителност “прогнозният период ” за развиването на делото е до края на тази година.

“Къщата в Барселона ” или “Барселонагейт ” е, свързвано с някогашния министър председател Бойко Борисов. В следствието беше представено името на някогашния български модел Борислава Йовчева, за която има съмнения, че се е възползвала от незаконната скица. Според каталунското издание “Периодико ” локалните управляващи ревизират дали точно тя е обвързвана с Борисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР