Изпълняващият функциите (и. ф.) на главен прокурор Борислав Сарафов предлага

...
Изпълняващият функциите (и. ф.) на главен прокурор Борислав Сарафов предлага
Коментари Харесай

Сарафов предлага прокурор от ВКП за и. ф. районен прокурор на София

Изпълняващият функционалностите (и. ф.) на основен прокурор Борислав Сарафов предлага на Висшия прокурорски съвет за изпълняващ функционалностите административен началник на Софийската районна прокуратура (СРП) да бъде назначена Светлана Митов а от Върховна прокуратура до избора на нов областен прокурор на София.

Предложението на Сарафов е по отношение на, в това число на четиримата зам. районни прокурори, които в своя декларация се разграничават от дейностите на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Борислав Сарафов показва, че СРП е най-натоварената прокуратура в страната и за ефикасното й управление до избора на нов административен началник и встъпването му в служба е належащо тя да бъде ръководена от прокурор с професионален опит и престиж. Затова той предлага за и. ф. областен прокурор на София Митова, която има над 26 години юридически стаж на всички равнища в прокуратурата - била е младши прокурор, прокурор в районна, в окръжна и в апелативна прокуратура, както и областен прокурор. От 2020 година тя е прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Светлана Митова е награждавана за висок професионализъм и образцово осъществяване на служебните отговорности.
 Висш съдебен съвет подвигна мерника на шефката на Софийска районна прокуратура
Висш съдебен съвет подвигна мерника на шефката на Софийска районна прокуратура

Срещу Невена Зартова е формирано дисциплинарно произвеждане

От пресцентъра на прокуратурата изясняват, че номинирането на прокурор от ВКП за и. ф. областен прокурор на София се постанова за предприемане на незабавни ограничения за възстановяване на организацията на работата в СРП поради установените при инспекция през втората половина на 2023 година съществени пропуски в активността на Зартова и поради оповестени в общественото пространство неприемливи практики, отразяващи се отрицателно върху прокурорите в Софийската районна прокуратура. В известието се добавя, че това постанова за и.ф. административен началник да бъде определен прокурор от висшо равнище с потвърдена правна подготовка, професионални познания и умения, който на база дългогодишния си опит и качества да обезпечи нужната среда за ефикасна работа на СРП.

Оставките на Невена Зартова и заместниците й ще бъдат прегледани допустимо най-бързо - евентуално на следващия ден, съобщи Огнян Дамянов от Прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет (ВСС) представен от Нова телевизия.

Припомняме, че по отношение на установени съществени пропуски в работата на административния началник на СРП още при започване на м. август 2023 година Борислав Сарафов прикани прокурор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР