Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе

...
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе
Коментари Харесай

Сарафов внесе предложение до ВСС за наказание срещу прокурор от ВКП заради системно забавяне на преписки

Изпълняващият функционалностите основен прокурор на Република България Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Максим Колев, прокурор във Върховна касационна прокуратура, оповестиха от държавното обвиняване.

Искането е направено въз основа на инспекция на работата на прокурора, осъществена от отдел „ Административен “ на ВКП, която е открила закъснение на прокурорски преписки в интервала 01.01.2022 г.-12.07.2023 година

Според констатациите в отчета прокурор Колев се е произнесъл или подхванал дейности със забавяне в период до 2 месеца по 34 случая, а със забавяне над 6 месеца – по  69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година. Преписките са му били предоставени, до момента в който е бил в отдел „ Специализиран “, и по-конкретно в групата, която проверява корупционни закононарушения. Към момента той е в екипа на отдел „ Съдебен “ към ВКП.

В профилирания отдел прокурорът е следил преписки с фактическа и правна трудност при забележителна натовареност, която е надвишавала близо два пъти междинната натовареност на прокурорите там.

При разпоредена спомагателна инспекция са открити 103 случая, свързани с 98 прокурорски преписки,  по които в интервала 01.01.2022 г.-12.07.2023 година Максим Колев се е произнесъл освен отвън законоустановените, само че и отвън рационалните периоди предвид на спецификата на работата, с която е бил претрупан.

Конкретните преписки и констатациите за всяка от тях са изброени детайлно в предлагането до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, като се показва, че забавеното изговаряне по тях „ съставлява редовно неспазване на периодите, планувани в процесуалните закони “ и е нарушаване на Закона за правосъдната власт.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР