Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската
Коментари Харесай

Сарафов погна прокурор от ВКП, забавил 103 случая за корупция

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да образува дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Максим Колев, прокурор във Върховна касационна прокуратура.

Причината- закъснение на прокурорски преписки в интервала 01.01.2022 г.-12.07.2023 година Това открила инспекцията на работата на прокурора, осъществена от отдел " Административен " на ВКП.

Според отчета прокурор Колев се е произнесъл или подхванал дейности със забавяне в период до 2 месеца по 34 случая, а със забавяне над 6 месеца - по 69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година. Преписките са му били предоставени, до момента в който е бил в отдел " Специализиран ", и по-конкретно в групата, която проверява корупционни закононарушения. Към момента той е в екипа на отдел " Съдебен " към ВКП.

В профилирания отдел прокурорът е следил преписки с фактическа и правна трудност при забележителна натовареност, която е надвишавала близо два пъти междинната натовареност на прокурорите там.

От прокуратурата са безапелационни, че Максим Колев се е произнесъл по откритите 103 случая освен отвън законоустановените, само че и отвън рационалните периоди предвид на спецификата на работата, с която е бил претрупан.

Конкретните преписки и констатациите за всяка от тях са изброени детайлно в предлагането до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, като се показва, че забавеното изговаряне по тях " съставлява редовно неспазване на периодите, планувани в процесуалните закони " и е нарушаване на Закона за правосъдната власт.
 Сарафов предлага на Висш съдебен съвет да уволни подсъдимия апелативен прокурор на Варна
Сарафов предлага на Висш съдебен съвет да уволни подсъдимия апелативен прокурор на Варна

С предложение до Прокурорската гилдия за дисциплинарното му освобождение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР