Изпълняваме ангажиментите си в образователната сфера. Двойното увеличение на заплатите

...
Изпълняваме ангажиментите си в образователната сфера. Двойното увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Вълчев във Варна: Двойното увеличение на заплатите на учителите ще реши острия недостиг в системата

Изпълняваме уговорките си в просветителната сфера. Двойното нарастване на заплатите на учителите ще даде отговор на острия дефицит на млади и стимулирани хора в системата, а тя е най-голямата, с най-вече институции и най-вече заети, заради което и възнагражденията са огромен % от бюджетните разноски. Това разяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на среща в районната организация на ГЕРБ - Одесос. Той увери, че се извършват и уговорките за в допълнение стимулиране и преструктуриране на приема в междинното обучение.

" Разчитаме на положително междуинституционално взаимоотношение, стараем се да обхванем всяко дете, да облекчим административната работа и да въведем нов модел на връзка в системата ", посочи министърът, който бе посрещнат от кмета и регионален координатор на ГЕРБ-Варна Иван Портних и народния представител и началник на районната партийна организация доктор Руслан Тошев. На срещата участваха още кметът на регион Одесос Георги Недев, общинските съветници от ГЕРБ Юлияна Боева, Славчо Славов, Бонка Банкова и Борислав Нанков, както и Лилия Христова, шеф на общинската дирекция " Образование и юношески действия " и ръководител на непрекъснатата отрасловата комисия към Националното съдружие на общините.

" Актуализират се над 2000 образователни стратегии в професионалното обучение. Предвижда се това да става на всеки 5 години. Трябва да върнем престижа на професионалното обучение, с цел да се усилят експертите, които са нужни на стопанската система ни ", безапелационен бе Вълчев и изясни, че министерството базира визията си на прогнозите за максимален дефицит на избрани специалности през идващите години.
Акцент в полемиката бяха и висшите учебни заведения, за които министърът бе безапелационен, че би трябвало да имат ясна тактика за развиване посредством вложения в млади преподаватели, в просвета, в цифровизация. От университетска синдикална организация Красимир Вълчев получи специфични благодарности за измененията в Закона за развиването на университетския състав, които би трябвало да влязат в действие след шест месеца.

Поставени бяха редица въпроси за образователното наличие и тежките раници на учениците. В отговор Вълчев изясни, че следва на следващия ден Министерският съвет да утвърди постановлението, обвързвано с безплатния електронен достъп до учебниците. Сред плануваните ограничения той уточни и шкафчетата в класните стаи. " Допуснахме обемна хартия за учебниците, разделяме най-големите от тях на две, усъвършенстваме разписанията, тъй че децата да носят пособия за 4, а не за 6 предмета на ден да вземем за пример ", добави Красимир Вълчев.

За спомен от срещата доктор Руслан Тошев му подари от името на районната организация на ГЕРБ статуетка, символизираща мъдростта и знанието, както и книги за централния варненски регион Одесос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР