Изпълнява 32-битови RISC-V инструкции без никакви модификацииМакс Шулакер показва силициева

...
Изпълнява 32-битови RISC-V инструкции без никакви модификацииМакс Шулакер показва силициева
Коментари Харесай

Показаха работещ процесор с транзистори от нанотръби

Изпълнява 32-битови RISC-V указания без никакви модификации

Макс Шулакер демонстрира силициева пластина с процесори от въглеродни нанотръби (снимка DARPA)

Уникален процесор с транзистори от въглеродни нанотръби произнесе първите си думи : „ Здравей, свят! ”. Статия за първата по рода си разработка е оповестена в новия брой на сп. Nature.

Процесорът е основан от стартъпа SkyWater взаимно с компанията Analog Devices. Това е същата разработка, за което се разчу преди месец в едно от регулярните събития под егидата на американската организация за перспективни военни технологии DARPA.

SkyWater и Analog Devices създават взаимно технология за произвеждане на многослойни микросхеми, основани на транзистори от въглеродни нанотръби. На конференция на DARPA в средата на юни изпълнителният шеф на SkyWater и чиновник на MIT – Макс Шулакер сподели първата силициева поставка с процесори от въглеродни нанотръби. Статията в Nature хвърля светлина върху нововъведението.

Използването на нови материали за производството на чипове се постанова по простата причина, че полупроводниците са изчерпани от позиция на по-нататъшно понижаване на нормите на софтуерния развой. Досега беше елементарно – разработчиците намаляваха размерите на детайлите в чипа и получаваха по-голяма продуктивност и по-ниска консумация. Уви, откакто процесът стигна няколко нанометра, по-нататъшният прогрес стана неосъществим, най-малко на рационална цена.
още по тематиката
Въглеродните нанотръби със своите прелестни електрически свойства и дребни размери (до 2 нм в диаметър) дават обещание огромни токове и дребни закъснения в доста по-малък размер на транзисторния гейт. Проблемите на въглеродните нанотръби са хаосът в ориентацията им и чистотата на материала.

Учените към момента не смогват да фиксират обособени нанотръби на вярното място (между гейтовете на транзистора) с вярната ориентировка (от един гейт към друг) и в нужното количество (в идеалния случай – една тръба на транзистор). Разработката на SkyWater е опит за битка с хаоса и дава позитивен резултат.

Сега обаче инженерите са основали технология, която може да бъде внедрена в актуалното произвеждане на CMOS чипове. Въз основа на транзисторите с въглеродни нанотръби, групата на Макс Шулакер е основала 32-битов процесор с 16-битова адресация на паметта, употребявайки отворения набор от указания RISC-V.

Процесорът съдържа над 14 000 транзистора, всеки от които е изцяло работещ, което се удостоверява посредством тестване на стратегия, която произнася фразата „ Здравей, свят! Аз съм RV16XNano, създаден от CNTs ”.

Транзисторите се групират в инвертори, с които се построява останалата част от нужната логичност на чипа. Процесорът извършва нормалните 32-битови RISC-V указания без никакви модификации. Разбира се, 14K транзистори към момента е прекомерно малко, само че като начало създаването е безспорен триумф.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР