Изпълнителят на обществената поръчка за строеж на нова детска болница

...
Изпълнителят на обществената поръчка за строеж на нова детска болница
Коментари Харесай

Изпълнителят на обществената поръчка за строеж на нова детска болница връща 8.5 млн. лв. на държавата

Изпълнителят на публичната поръчка за градеж на нова детска болница ще върне близо 8,5 млн. лв. на страната, научи Novini.bg от свои източници.

Това излиза наяве от писмо изпратено до служебния министър на опазването на здравето доктор Атанас Меджидиев, в което се оповестява, че " Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД и ДЗЗД " Детско здраве " са постигнали съглашение за разноски по градежа да бъдат приети близо 650 000 лв. и останалата сума от преведените предплатено над 9 млн. и 200 лв. да бъде върната по сметката на  " Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД. Публикуваме писмото до здравния министър без редакторска интервенция: 

" Уважаеми, господин министър,

Уведомявам Ви, че през днешния ден 20.12.2022 година се подписа съглашение сред „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД и ДЗЗД „ Детско здраве “, по отношение на възобновяване на импортирания депозит в размер на 9 213 333,24 лв.. Страните се споразумяха да извършат прихващане на насрещните си отговорности, като от задатъка в размер на 9 213 333,24 лева, чието възобновяване дължи ДЗЗД „ Детско здраве “, бъде прихванато напълно насрещното обвързване на „ ЗИКДБ “ ЕАД по член 58, алинея 4 от Договора за инженеринг да възвърне разноските, свързани със сключването и осъществяването на контракта, направени досега на прекратяването му в размер на 540 440,74 лева без Данък добавена стойност, а с Данък добавена стойност в размер на 648 528,89 лева По този метод „ ЗИКДБ “ ЕАД е признала само изпълнените по силата на Договора за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 година, разноски за застраховки, разноски за планови изследвания, Разходи за разработване на задание за изменение на ПУП-ИПЗ и Разходи за Изработване на планове ПБЗ и ПУСО за разрушение на съществуващи структури. Считаме, че с постигането на това Споразумение се възвръща огромна част от преведения депозит и се понижават отрицателните последствия от сключването на Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 година Също по този начин се заобикалят правосъдни разходи и възнаграждение на високи държавни такси и възнаграждения ". 

Малко по-късно новината бе доказана на брифинг и от доц. Момчил Мавров, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.  

" Имаме добра вест и за детската болница. " Здравна инвестиционната компания за детска болница " реализира съглашение с сдружението, което беше натоварено с осъществяване на поръчката за инженеринг, планиране и градеж на бъдещата детска болница във връзка с осъществяването и приключването на контракта, който се оказва неосъществим и неизпълним. Там бяха преведени предплатено към 9 млн. и 200 000 лв., които стояха дълго време по сметките на изпълнителя на публичната поръчка. Дълго време имаше спор за това дали договорът може да бъде преустановен и дали " Здравна инвестиционна компания за детска болница " дължи нещо на изпълнителя на публичната поръчка. В последна сметка бе постигнато съглашение, по силата на което бяха приети разноски в размер на 650 000 лв., като изпълнителят на поръчката се задължава да върне остатъка от сумата по сметката на здравно-инвестиционната компания. Става въпрос за към 8,5 млн. лв.. Признатите разноски са за несъмнено осъществена работа и планове. В момента тече създаването на новия обстоен организационен проект за планиране и строителство на новата детска болница в жк. Овча Купел ", разкри доцент Мавров. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР