Изпълнителният орган на Европейския съюз уведоми Унгария, че трябва да

...
Изпълнителният орган на Европейския съюз уведоми Унгария, че трябва да
Коментари Харесай

ЕС: Унгария трябва да промени законите за обществени поръчки

Изпълнителният орган на Европейския съюз уведоми Унгария, че би трябвало да промени законите си за публични поръчки, с цел да ограничи систематичните измами, преди да може да получи милиарди евро от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията. Това написа в документ за вътрешно прилагане, представен от Българска телеграфна агенция.

Европейската комисия ръководи схемата на стойност 750 милиарда евро и към този момент уведоми няколко страни членки, че предложенията, които са дали за асимилиране на своя дял от средствата, би трябвало да бъдат усъвършенствани. Блокът желае безапелационни промени в унгарските закони за публични поръчки, излиза наяве от документ от 26 януари, в който се излагат съответните законови промени, предстоящи от държавното управление на Виктор Орбан.

Конкуренцията в публичните поръчки на процедура е незадоволителна, написа в документа и се споделя, че това е обвързвано със "системни нередности ", "довели през 2019 година до най-големите финансови корекции в структурните фондове в историята (на ЕС) ".

В документа се приканва съответно за възстановяване на прозрачността и достъпността до данните, като се акцентира, че това може да докара до по-честен и по-открит развой при възлагането на публични поръчки.

В интервала 2015 - 2019 година Унгария е позволила нередности в близо 4 % от усвоените еврофондове съгласно миналогодишен отчет на Европейската работа за битка с измамите ОЛАФ. Средният % за блока по този индикатор е 0,36 на 100. Резултатът на Унгария е доста по-лош от предпоследната в тази ранглиста - Словакия, където този % е 0,53.

Документът на Европейската комисия изброява нужните законови промени за въвеждане на по-голяма бистрота, действителна конкуренция сред претендентите и отчетност в унгарските публични поръчки. Целта е отбягване на измами и на нужда от възобновяване на погрешно изразходвани средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР