Изпълнителният орган на Европейския съюз каза на Полша в понеделник, ...

Изпълнителният орган на Европейския съюз каза на Полша в понеделник,

ЕС обяви военната реторика на Моравецки за неприемлива в съюза

Изпълнителният орган на Европейския съюз сподели на Полша в понеделник, че " няма място за изразителност, отнасяща се до война " измежду сътрудниците в Европейски съюз , откакто полският министър председател разяснява, че в случай че Брюксел задържи парите поради върховенството на закона би било като започване на Трета международна война, оповестява ЕйБиСи.

В изявление за Financial Times полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна Европейски съюз, че насочва претенции към Варшава с " опрян револвер в главата ни " и прикани Брюксел да се откаже от заканите си за наказания против Полша.

Коментарите следват години на спорове по отношение на измененията, които държавното управление на Полша е създало в съдилищата на страната. Европейски съюз има вяра, че измененията подкопават демократичните ценности и салда , а Европейската комисия задържа милиарди евро на Полша, планувани в проект за възобновяване от пандемия.

Попитан за Моравецки на брифинг, представителят на Европейската комисия Ерик Мамер сподели, че Европейски съюз " е план, който доста сполучливо способства за определяне на дълготраен мир сред своите страни-членки. " Мамер добави, че " няма място за изразителност, отнасяща се до войната ".
 Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски съюз
Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски съюз

Урсула фон дер Лайен е надълбоко тормозена

Моравецки бе изправен пред рецензии от полските си политически съперници, доста от които са надълбоко тормозени от възходящата изолираност на Полша в Европейски съюз. " Имам усещането, че г-н Моравецки в последно време има казуси с британския или че е изгубил ума си ", туитира Марек Белка, някогашен ляв полски министър председател, който в този момент е член на Европейския парламент.

Доналд Туск , ръководителят на водещата опозиционна партия в Полша, реагира на коментара за войната, като сподели: " В политиката глупостта е повода за най-сериозните несгоди ".

Говорителят на държавното управление Пьотр Мюлер съобщи пред полските медии, че коментарът на премиера съставлява хипербола и не би трябвало да се приема безусловно.

Националистическата ръководеща партия в Полша " Право и правдивост " е в спор с Брюксел, откакто спечели властта през 2015 година по редица казуси, в това число миграцията и правата на ЛГБТ. Най-продължителният спор макар че е концентриран върху опитите на полското държавно управление да поеме политически надзор върху правосъдната система.

Въпросът стигна до, че някои основни елементи от правото на Европейски съюз не са съвместими с конституцията на страната. Решението на съда, цялостен с последователи на ръководещата партия, бе взето, откакто Моравецки изиска от него да се произнесе наистина ли правото на Европейски съюз или националното законодателство има преимущество.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен сподели предходната седмица, че за първи път народен съд открива, че " договорите на Европейски съюз са несъвместими с националната конституция ".

" Това решаване слага под въпрос основите на Европейския съюз ", сподели фон дер Лайен . " Това е директно предизвикване към единството на европейския юридически ред ".
 Европейски съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша
Европейски съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша

Моравецки упорства Евросъдът да не налага наказания на Варшава поради правосъдните реформи

Източник: news.bg