Изпълнителният орган на Европейския съюз каза на Полша в понеделник,

...
Изпълнителният орган на Европейския съюз каза на Полша в понеделник,
Коментари Харесай

ЕС обяви военната реторика на Моравецки за неприемлива в съюза

Изпълнителният орган на Европейския съюз сподели на Полша в понеделник, че " няма място за изразителност, отнасяща се до война " измежду сътрудниците в Европейски Съюз , откакто полският министър председател разяснява, че в случай че Брюксел задържи парите поради върховенството на закона би било като започване на Трета международна война, оповестява ЕйБиСи.

В изявление за Financial Times полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна Европейски Съюз, че насочва претенции към Варшава с " опрян револвер в главата ни " и прикани Брюксел да се откаже от заканите си за наказания против Полша.

Коментарите следват години на разногласия по отношение на измененията, които държавното управление на Полша е направило в съдилищата на страната. Европейски Съюз има вяра, че измененията подкопават демократичните полезности и салда , а Европейската комисия задържа милиарди евро на Полша, планувани в проект за възобновяване от пандемия.

Попитан за Моравецки на брифинг, представителят на Европейската комисия Ерик Мамер сподели, че Европейски Съюз " е план, който доста сполучливо способства за определяне на дълготраен мир сред своите държави-членки. " Мамер добави, че " няма място за изразителност, отнасяща се до войната ".
 Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски Съюз
Брюксел изложи разновидности да накаже Полша за оспорването на правото на Европейски Съюз

Урсула фон дер Лайен е надълбоко обезпокоена

Моравецки бе изправен пред рецензии от полските си политически съперници, доста от които са надълбоко обезпокоени от възходящата изолираност на Полша в Европейски Съюз. " Имам усещането, че господин Моравецки в последно време има проблеми с британския или че е изгубил мозъка си ", туитира Марек Белка, някогашен ляв полски министър председател, който в този момент е член на Европейския парламент.

Доналд Туск , ръководителят на водещата опозиционна партия в Полша, реагира на коментара за войната, като сподели: " В политиката нелепостта е повода за най-сериозните несгоди ".

Говорителят на държавното управление Пьотр Мюлер съобщи пред полските медии, че коментарът на премиера съставлява хипербола и не би трябвало да се приема безусловно.

Националистическата ръководеща партия в Полша " Право и правдивост " е в спор с Брюксел, откакто завоюва властта през 2015 година по редица въпроси, в това число миграцията и правата на ЛГБТ. Най-продължителният спор обаче е концентриран върху опитите на полското държавно управление да поеме политически надзор върху правосъдната система.

Въпросът стигна до, че някои основни елементи от правото на Европейски Съюз не са съвместими с конституцията на страната. Решението на съда, цялостен с последователи на ръководещата партия, бе взето, откакто Моравецки изиска от него да се произнесе дали правото на Европейски Съюз или националното законодателство има преимущество.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен сподели предходната седмица, че за първи път народен съд открива, че " договорите на Европейски Съюз са несъвместими с националната конституция ".

" Това решение слага под въпрос основите на Европейския съюз ", сподели фон дер Лайен . " Това е директно предизвикателство към единството на европейския юридически ред ".
 Европейски Съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша
Европейски Съюз ни опря револвер в главата, засегнат министър председателят на Полша

Моравецки упорства Евросъдът да не постанова наказания на Варшава поради правосъдните реформи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР