Изпълнителният орган на ЕС ще увеличи финансирането на хуманитарната помощ

...
Изпълнителният орган на ЕС ще увеличи финансирането на хуманитарната помощ
Коментари Харесай

ЕК утроява хуманитарната си помощ за Газа

Изпълнителният орган на Европейски Съюз ще усили финансирането на филантропичната помощ за линията Газа от 25 на 75 млн. евро, заяви Politico. 

Съобщението беше направено след телефонен диалог в събота (15 октомври) между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който беше една от водещите интернационалните фигури, призоваващи Израел за въздържаност в отговор на нападението на " Хамас ".

Фон дер Лайен и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел в петък, с цел да отдадат респект на жертвите на нападението на " Хамас " против Израел, което лиши живота на повече от 1300 души. Но това,  че не приканиха обществено Израел за въздържаност при предприемането на офанзива против Газа, повдигна въпроси. За разлика от тях, по-рано през седмицата външните министри на Европейски Съюз подчертаха нуждата от въздържаност и приканиха да бъдат позволени храни, вода и медикаменти в линията Газа, както и осъдиха нападението на " Хамас " против Израел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел свика изключителна виртуална среща на водачите на Европейски Съюз за вторник, с цел да се откри " явен обединен курс на деяние, който да отразява сложността на разрастващата се обстановка ".

" Ние сме изцяло солидарни с народа на Израел и с жертвите на терористичните офанзиви ", съобщи Мишел в изказване, само че добави, че " разгръщащите се трагични подиуми в линията Газа вследствие на обсадата " и невъзможността за облекчаване на съществени потребности, съчетани с разрушенията, породени от огромния ответен обстрел от страна на Израел, " провокират паника в интернационалната общественост ".

Съобщенията последваха седмица на разнопосочни послания от страна на Европейски Съюз по отношение на рецесията в Близкия изток, напомня Politico. В понеделник комисарят на Европейски Съюз, отговарящ за разширението, разгласи, че цялата помощ за Палестина ще бъде спряна, а часове по-късно Европейски Съюз разясни, че в действителност помощта няма да бъде спряна, а ще бъде преразгледана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР