Изпълнителният комитет на УЕФА определи своята позиция относно доиграването на

...
Изпълнителният комитет на УЕФА определи своята позиция относно доиграването на
Коментари Харесай

Официално: Изпълкомът на УЕФА обяви своите условия

Изпълнителният комитет на УЕФА дефинира своята позиция по отношение на доиграването на шампионатите на Стария континент. В момента всички като се изключи това в Беларус са спрени. Потвърждават се главните акценти, публикувани по-рано. Вижте ги тук:

 УЕФА дава поклон към някои шампионати (решенията)

Ето и цялата позиция на УЕФА:

* УЕФА упорства локалните футболни федерации да създадат всичко допустимо за естественото привършване на сезоните в съответните страни. И въпреки всичко УЕФА припомня, че здравето на футболистите, феновете и всички други, които са част от събитията, е преди всичко.

* Идеалният сюжет, в случай че пандемията разрешава, е да могат всички шампионати да бъдат приключени, което да даде опция за европейските клубни шампионати да продължат тимове, които са заслужили това по спортни заслуги – т.е. с резултатите си. Ако това обаче не е допустимо – главно поради проблеми с календара, се предлага възобновяване по друг от досегашния формат, който би дал опция на клубовете отново да се класират единствено и само въз основа на резултатите си.

* Може да се случи локалните федерации или лиги да имат законови учредения да прекратят прибързано шампионатите. Става дума за следните случаи:

- Наложена заповед за възбрана на спортни събития, поради която съответният шампионат да не може да бъде приключен в точния момент преди началото на идващия сезон

- Непреодолима икономическа спънка, която да пречи на завършването на шампионата, тъй като по този начин би се рискувала финансовата непоклатимост на състезание или клуб в бъдеще

* Ако някое състезание бъде прибързано прекъснато заради някоя от изброените аргументи, УЕФА ще упорства от съответната федерация да дефинира евроучастниците за сезон 2020/21 въз основа на постигнатите от тях резултати в локалните съревнования

* Съответната процедура на избора би трябвало да бъде правена въз основа на справедливи, ясни и недискриминационни правила. В противоположен случай локалните асоциации ще могат да дефинират финалното класиране въз основа на съответните условия за всяка конкуренция.

* УЕФА си резервира правото да преценя и вероятно отхвърля присъединяване на клуб, деклариран от дадената федерация, чийто сезон е бил преустановен прибързано. Това важи за следните случаи:

- Съответната конкуренция не е била прекъсната прибързано съгласно изискванията на УЕФА или по други законови аргументи, свързани със здравето

- Посочените клубове не са били определени въз основа на справедлива, транспарантна и недискриминационна причина

- Налице е разбиране в обществеността, че въпросният клуб не е бил определен почтено
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР