Изпълнителният директор на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков проф. д-р

...
Изпълнителният директор на УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков проф. д-р
Коментари Харесай

Проф. д-р Димитър Петков с отличие „Лекар на София“ 2023

Изпълнителният шеф на УМБАЛ " Проф. доктор Александър Чирков " проф. доктор Димитър Петков получи влиятелното отличие „ Лекар на София " 2023.

Наградата се връчва по традиция от Столичната лекарска гилдия на Българския лекарски съюз и отличава най-хубавите лекари за всеотдайния труд и отдадеността към специалността.

" Искам да изкажа признателност от моя екип, който към този момент над 20 години се занимава с лекуване на терминалната сърдечна непълнота. Освен сърдечните трансплантации, в които сме водещи, внедрихме в практиката към три типа изкуствени сърца. В момента работим с последния тип, който се ползва в целия свят. В случаите, когато не можем да трансплантираме пациенти, които се нуждаят от трансплантация ние слагаме изкуствени сърца ", сподели проф. Димитър Петков откакто получи влиятелната премия. Той благодари на учителите си проф.Александър Чирков и проф. Генчо Начев, от които доста е научил през годините.

Проф. доктор Димитър Петков е потвърден кардиохирург с голям опит в региона и познания в медицината. Той е измежду експертите, въвели миниинвазивното митрално клапно протезиране в България и е с максимален брой осъществени сърдечни трансплантации у нас. Имплантира последно потомство изкуствени сърца, за които има съществена заслуга да се доставят в България. Има осъществени над 10 000 независими интервенции в съвсем всички области на сърдечната хирургия.

Направил е значителен брой интервенции на деца с вродени сърдечни малформации и на пациенти с тумори с друга величина, обхващащи жизненоважни структури на сърцето.

Проф. доктор Димитър Петков е въвел за първи път в България транскатетърното аортно клапно протезиране с достъпи през върха на сърцето, през възходяща аорта и през а.субклавия. Сред останалите му заслуги в региона на медицината са минимално инвазивната видеоасистирана хирургия на митрална клапа и хирургичното лекуване на туморни тромби във вена кава инфериор, ангажиращи сърцето и коремните органи.
Проф. доктор Димитър Петков е началник на Катедрата по сърдечносъдова хирургия и инвазивна кардиология към Медицинския университет - София. Има над 200 научни изявления в влиятелни национални и интернационалните списания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР