Изпълнителният директор на телевизия Европа, членът на ГЕРБ и на

...
Изпълнителният директор на телевизия Европа, членът на ГЕРБ и на
Коментари Харесай

Георги Харизанов осъди прокуратурата заради делото за Напоителни системи“

Изпълнителният шеф на телевизия " Европа ", членът на ГЕРБ и на " Институт за дясна политика " Георги Харизанов осъди прокуратурата да му заплати общо 11 000 лв. компенсации поради нелегално обвиняване отпреди 7 години за неизгодна договорка в " Напоителни системи ", сподели инспекция на.

Той беше началник на сдружението през 2011 година, по време на първото държавно управление на ГЕРБ, само че през 2012 година беше отхвърлен, откакто стана ясно, че няма висше обучение, а около абсурда се разбра, че преди години е бил наказан условно за изнудване и против него има следствия за кражба и закана с ликвидиране.

През 2013 година Харизанов беше упрекнат и задържан по ново обвиняване - за подписана неизгодна договорка за продажбата на 2000 тона скрап от " Напоителни системи " на двойно по-ниски от продажните цени. След като в началото съдът го освободи против гаранция от 5000 лв., той още веднъж беше задържан след показания на неизвестен очевидец, който го чул да споделя в заведение, че желае " да се потапя при негрите в ЮАР " . Съдът одобри това като доказателство, че той има намерение да се укрие и по този начин Харизанов остана в ареста до април 2014 година, когато беше освободен против гаранция от 7000 лв..

Две години по-късно Софийската градска прокуратура приключи следствието, откакто одобри, че действието не е закононарушение.

А преди 2 години Харизанов е завел делото против прокуратурата. Той претендира 35 000 лв. обезщетение за морални вреди от противозаконното обвиняване и 5000 лв. имуществени вреди от първичната парична гаранция, която е платил, само че по-късно е била отнета в интерес на страната, откакто е бил наново задържан поради данните, че ще се укрива.

В желае си до съда той написа, че " цялото стеснение и прокурорски напън надалеч не може да се опишат единствено като позор, изтощение или боязън, а също по този начин и яд ", тъй като се е разделил със брачната половинка си за съвсем 4 месеца, в това число по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 година

Разследването нарушило и трудовия му развой, а информацията за обвиняванията и задържането му била неотложно популяризирана от медиите, като зложелатели непрестанно напомняли обстоятелствата за арестуването му и го наричали " обвинен за разпродажбата на " Напоителни системи " за скрап на безценица ".

Прокуратурата оспорва исковете на Харизанов, като акцентира неговото " обременено правосъдно минало " и водените редом няколко каузи. Държавното обвиняване акцентира, че през 2005 година Харизанов е дефинитивно наказан условно на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен период и 1000 лв. санкция. Според неговото пояснение тогава, става дума за пътен случай, при който колата му била ударена и с отговорния водач се разбрали да подпише запис на заповед за 400 $, само че по-късно мъжът подал сигнал за изнудване, а Харизанов не можел да си разреши добра отбрана и по този начин бил наказан. Когато почнал работа като държавен чиновник, обаче към този момент бил оправдан.

Следващите две обвинявания, които прокуратурата акцентира са, за кражба и закана с ликвидиране . След отстраняването му от " Напоителни системи " Харизанов беше упрекнат за кражба на 50 000 $ от две фирмени каси, осъществена още през 2001 година Делото било спряно над 10 години и обновено, откакто на Харизанов били снети отпечатъци чак през 2010 година, когато е бил упрекнат за заканата с ликвидиране към млада жена и по този начин проверяващите открили, че следите съответстват с тези от разрушените каси.

Според прокуратурата исковете на Харизанов са неоснователни и тъй като няма доказателства, че постановлението за преустановяване на делото за " Напоителни системи " е дефинитивно. Държавното обвиняване акцентира още, че Харизанов не е претърпял щета от отнетите 5000 лв. гаранция, защото тoва е разследване от непозволеното му процесуално държание.

Според съда е несъмнено, че прекратеното обвиняване единствено по себе си е задоволително, с цел да обоснове основателността на претенцията за вреди. Освен отрицателните прекарвания около делото, съдът е взел поради, че Харизанов е бил разследван за тежко закононарушение, като досъдебното произвеждане е траяло 3 години, а той е стоял над 3 месеца в ареста. Съдия Елена Маврова е отчела обаче и другите каузи против Харизанов, както и влязлата в действие присъда против него.

Така тя взема решение, че справедливото обезщетение за моралните вреди на Харизанов от това дело е 6000 лв., а настрана осъжда прокуратурата да му заплати и 5000 лв. за имуществени вреди от отнетата гаранция.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР