Изпълнителният директор на Сиела Норма – фирмата-доставчик на машините за

...
Изпълнителният директор на Сиела Норма – фирмата-доставчик на машините за
Коментари Харесай

Директорът на Сиела Норма прибави 150-те машини за гласуване към 228-те, които не били за изборите

Изпълнителният шеф на „ Сиела Норма ” – фирмата-доставчик на машините за гласоподаване, Веселин Тодоров изясни могат ли машините, които бяха открити в хранилища, да вземат участие в изборите в неделя. За още стана ясно нощес, отново в митническия склад (Карго Партнърс " в София.

Машините се създават на другия завършек на света и Веселин Тодоров изясни, че не може да знае точния час, в който идват. Тези близо 400 машини (228-те плюс 150-те, които бяха открити през вчерашния ден на летище „ София “) са със същите цели (т.е. " със сервизна и презентационна цел " ), само че нямат нищо общо с изборния развой. Те ще бъдат употребявани единствено в случай че има счупени или развалени машини. Може да бъдат употребявани няколко машини единствено в случай че ЦИК подреди, съобщи Тодоров пред Българска национална телевизия.
 Нови 150 машини за гласоподаване се появиха в склад на летище София Нови 150 машини за гласоподаване се появиха в склад на летище София
150 машини за гласоподаване се намират в митнически склад на територията на летище София, научи на следобедното си съвещание през днешния ден Централна...

По думите му, към този момент е в съгласие с прокуратурата и ДАНС, машините да бъдат закарани в склада на „ Сиела Норма “.

" Тези машини няма по какъв начин да влязат в изборния развой. Това са машини, които са изпратени преди много време за да се подсигурява обслужването на машините, благосъстоятелност на ЦИК. За да можем да подсигуряваме в рамките дневно ремонта или подмяната на машина. Това е главната причина за тази втора партида ", изясни шефът на " Сиела Норма ".

Според него, от " Сиела Норма " са уведомили ЦИК за доставките на машините. По думите му, които, точно от ЦИК са решили спомагателните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

" Това е в действителност казусът, тъй като когато тези машини, предопределени за аварийни елементи, се смесят с другите машини, в действителност може да се сътвори терзание. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос. Именно по тази причина обжалвахме това решение, отказахме да го осъществим – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура ", изясни още Тодоров по Нова телевизия.
 Борисов за 228-те машини: Хванахме ги по боксерки и към момента нямам отговор (ВИДЕО) Борисов за 228-те машини: Хванахме ги по боксерки и към момента нямам отговор (ВИДЕО)
„ Вчера ги хванахме по боксерки и още нямаме отговор за спомагателните 228 машини, какъвто да ни удовлетвори ". Това съобщи някогашният...

Той акцентира, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специфичен ключ, който се намира в касата на ръководителя на ЦИК.

" Човек не може да подмени флашката от машината, тъй като са нужни и смарт картите на членовете на СИК. Това ще значи, че те също би трябвало да бъдат включени в измамата. Трябва да включите и сертифицирания програмен продукт, както и " Информационно обслужване ". Толкова доста организации и системи би трябвало да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, надали някой на света може да го реализира ", уточни Тодоров. Според него тези машини са най-малката опасност за изборите в неделя.

Към момента не може да се приказва за Костинброд 2 и машините, за които партиите подвигнаха звук, не съставляват никаква опасност, продължи Тодоров. Когато влязат в нашия склад, няма да има никакви проблеми, добави той. Тодоров увери, че няма по какъв начин машините за гласоподаване да бъдат хакнати, софтуерът при обработката на данните е извънредно благонадежден и сигурен.

По думите на Тодоров, изборите на 14 ноември ще излязат доста по-евтини, в случай че се гласоподава с хартиени бюлетини. В съпоставяне с изборите на 11 юли, тези на 14 ноември ще бъдат по-скъпи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР