Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова трябва да убеди чуждите

...
Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова трябва да убеди чуждите
Коментари Харесай

Ембарго след хакерите

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Галя Димитрова би трябвало да убеди непознатите приходни администрации, че организацията е подобрила сигурността си.

© Надежда Чипева " За да отбрани данните на локалните и задграничните данъкоплатци, Германия забрани обмена на данни с България във връзка с настояванията за възобновяване на Данък добавена стойност като тип защитна мярка. " Това е част от известие на немската федерална данъчна работа, оповестено на уеб страницата й след " НАПлийкс ". Пробивът в системата на Националната организация за приходите (НАП) беше изработен тъкмо през електронната услуга за възобновяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина. Тогава българската приходна организация е уведомила партньорските данъчни служби (общо 300) за краткотрайното прекъсване на услугата, както и за казуса с хакерската офанзива.

Две от тях обаче – Германия и Сингапур, са работили по-радикално и са спрели краткотрайно част от автоматизирания продан на данни с България, както и този до поискване. А това значи, че в случай че сега Национална агенция за приходите има потребност от бърза информация за данъчно задължено лице от България, евентуално няма да може да разчита на сътрудниците си от двете страни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какви информации се вършат

От Национална агенция за приходите споделят, че Германия е спряла краткотрайно обмена на информация по Директива 2011/16/ЕС. Тоест става въпрос за получени приходи от трудови правни отношения на български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени управителен хонорари, пенсии, благосъстоятелност и приходи от недвижимо имущество. " Обменът е спрян, до момента в който немската страна не се увери, че не съществува заплаха за обмена на информация ", споделят от Национална агенция за приходите.

Пред " Капитал " от немското финансово министерство дефинираха случая като сериозен случай и обясниха, че чакат ограничения от страна на България. През това време може да има закъснение при обработката на съответни данъчни проблеми, свързани с Данък добавена стойност и налозите върху приходите.

От Национална агенция за приходите допълват, че до този миг са получили публично съобщение и от Сингапур - спрени са обменът на информация при поискване и автоматизираният продан. Тук евентуално става въпрос за взаимоотношението по линия на самодейностите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), т.е. за справките с данъчна и банкова информация за лица и компании, както и за докладите на огромни мултинационални компании. Обменът на информация за разкрити банкови сметки и получени приходи сред страните от Европейски Съюз и всички съществени финансови центрове, както и множеството офшорни зони по света стартира през 2017 година По информация на " Капитал " други данъчни служби също са обезпокоени от теча на данни. Тази в Австрия е дала неофициални указания до своите чиновници краткотрайно да преустановят обмена с българските данъчни, без да изпращат публични писма до България. Не е ясно обаче какви тъкмо информации са под ембарго.

" Информирали сме всички наши сътрудници навреме за хакерската офанзива - както страните от Европейски Съюз, по този начин и участващите в самодейностите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Става въпрос за към 300 юрисдикции. Имаме среща с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейска комисия, на която да ги срещнем с взетите ограничения, и се надяваме скоро двете страни, които са спрели обмена с България, да го възобновят ", споделят от Национална агенция за приходите.

Как се стига дотук

Вероятната причина за наложеното ембарго от страна на Германия и Сингапур е фактът, че изтеклите файлове след хакването на сървърите на Национална агенция за приходите съдържаха и информация от партньорски данъчни администрации. В същото време още при пускане на самодейността на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейска комисия за продан на данни сред обособените страни от Брюксел неведнъж подчертаваха, че информацията ще е налична единствено и само на данъчните администрации и ще е с доста строги отбрани, с цел да не се рискува ничия дискретност.

Затова и откакто се развихри абсурдът към хакнатите сървъри на Национална агенция за приходите, едно от най-големите, само че некомуникирано с българската публика терзания на данъчните беше обвързвано точно с интернационалния продан. Сега от Национална агенция за приходите настояват, че на този стадий спреният продан с двете страни няма отражение върху контролната им активност.

Но България би трябвало бързо да убеди своите непознати сътрудници, че съхранява споделената й информация надеждно и няма риск от нов " НАПлийкс ". Поправянето на потърпевшия имидж на страната сигурно ще отнеме време. Въпросът е до тогава да не страда българският поданик с по-международни източници на приходи или локалните проверяващи да не пропуснат интернационалните схеми за отбягване на заплащания тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР