Изпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13%

...
Изпълнителният директор на Meta Марк Зъкърбърг обяви, че освобождава 13%
Коментари Харесай

Meta съкращава 11 хиляди служители, Марк Зъкърбърг се разкайва

Изпълнителният шеф на Meta Марк Зъкърбърг разгласи, че освобождава 13% от работната мощ на компанията, или повече от 11 000 чиновници, оповестиха международните организации. По-рано тази седмица за идните съкращения първо заяви Wall Street Journal.    „ Днес споделям една от най-трудните промени, които направихме в историята на Meta “, написа Зъкърбърг в блог обява до чиновниците. „ Реших да понижа нашия екип с към 13% и да освободя повече от 11 000 от нашите надарени чиновници. “   Онлайн търговията се е върнала към трендовете отпреди пандемията, а макроикономическите отрицателни резултати, нарасналата конкуренция и отслабналия рекламен пазар са довели до спад на приходите с повече от предстоящото, е обяснил основният изпълнителен шеф на Meta във вътрешноto известие до чиновниците на компанията

" В началото на Covid светът бързо се реалокира онлайн и скокът на електронната търговия докара до голям растеж на приходите “, написа Зъкърбърг. „ Много хора предвидиха, че това ще бъде непрекъснато ускоряване, което ще продължи даже след края на пандемията. Аз също, тъй че взех решение да увелича доста нашите вложения. За страдание това не се случи по метода, по който чаках.
Искам да поема отговорност за тези решения и за това по какъв начин стигнахме до тук “, написа още Зъкърбърг в обявата си. „ Знам, че това е мъчно за всички и скърбя изключително доста за засегнатите. “
В края на септември чиновниците на Meta са били 87 314. Това е съвсем два пъти повече от броя чиновници, който компанията имаше при започване на пандемията през март 2020 година (48 268).   Kомпанията майка на обществената мрежа Фейсбук е изправена пред растящи разноски и слаб рекламен пазар, разяснява Reuters. Миналия месец компанията регистрира втори тримесечен спад на приходите и сподели, че облагата й е намаляла на половина по отношение на миналата година. Оценена на повече от 1 трилион $ предходната година, пазарната стойност на Meta от този момент спадна до към 250 милиарда $, написа CNN.   Масовите съкращения са първите в 18-годишната история на компанията. Те последваха към този момент оповестените сходни ходове от други огромни софтуерни компании, измежду които Twitter и Microsoft. Миналата седмица компанията за споделено пътешестване Lyft заяви, че редуцира 13% от чиновниците си, а Stripe - 14% от личния състав си. Гигантът за електронна търговия Amazon съобщи, че вкарва пауза в наемането на нови хора.   Развитието на метавселената, разработвана от Meta, докара до планирани разноски от 100 милиарда $ за следващата година – оценка, провокирала песимизъм измежду вложителите, което предиздвикала компанията да прибегне към съкращенията.     Освободените хора ще получават главното си възнаграждение в продължение на 16 седмици, както и още две спомагателни седмици за всяка година стаж в компанията. Ще им бъде изплатен и целият им оставащ отпуск, а покритието на здравните им застраховки ще бъде удължено още шест месеца, показват от софтуерната корпорация.   Акциите на Meta, чиято стойност понижа с повече от две трети от началото на годината, нарастнаха с близо 5% в днешната предпазарна търговия, добавя CNN.

Какво пропусна да каже Марк Зъкърбърг

Обръщението на основния изпълнителен шеф на Meta до чиновниците, обявяващо големите съкращения, е запазена марка в корпоративната връзка на Марк Зъкърбърг, разяснява Fast Company. 
Той е пряк, съпричастен, разкаян и наподобява претърпява мъчно това трагично събитие. Въпреки всичко, в изявлението му остават доста въпросителни. Той загатва същинските аргументи за проблемите на Meta доста общо. Ето какво в действителност значат неговите послания, съгласно американското бизнес издание: 
„ Повишена конкуренция “
Това значи, че TikTok доближава до милиарди дейни консуматори месечно по-бързо от всяко друго обществено приложение. Следователно не е изненада, че рекламодателите пренасочват бюджета си към платформата TikTok, която чака 15 милиарда $ рекламни доходи тази година. Инвеститорите могат да бъдат толерантни към съвсем всички проблеми на Meta (скандали, дезинформация и т.н.), само че не и към спадовете в продажбите на реклами. 
„ Отслабнал рекламен пазар “
Марк Зъкърбърг има поради данните за ориентиране на реклами, които Meta събира години наред, дебнейки метода, по който хората употребяват приложенията. През второто тримесечие на 2021 година Apple започва App Tracking Transparency (ATT), което изисква приложенията за iOS (включително Фейсбук и Instagram) да получават позволение от потребителите, с цел да могат да бъдат проследявани дейностите им. Оказва се, че потребителите на iOS не обичат доста да бъдат следени. Само 16% от тях дават позволение на Meta да следи държанието им в приложенията. Следователно рекламите във

Фейсбук и Instagram по-трудно намират възприемчиви очи и уши, до момента в който за бизнеса разноските, нужни за намиране на нови клиенти в платформите на Meta, се усилват доста. Ръстът на приходите от реклами на Meta стартира да понижава през същото тримесечие, в което когато Apple внедри ATT.
Тези проблеми няма да изчезнат. Правителството на Съединени американски щати, макар апелите да забрани притежавания от Китай TikTok, наподобява няма воля да го направи, а Apple няма ненадейно да разреши на Meta да следи държанието на хората в Фейсбук и Instagram, разяснява Fast Company.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР