Изпълнителният директор на Intel присъства наскоро на среща, организирана от

...
Изпълнителният директор на Intel присъства наскоро на среща, организирана от
Коментари Харесай

Шефът на Intel определи лидерската позиция на Nvidia в областта на изкуствения интелект за „късмет“

Изпълнителният шеф на Intel участва неотдавна на среща, проведена от Масачузетския софтуерен институт, където е направил любопитно изявление. Според Пат Гелзингър, актуалната лидерска позиция на Nvidia в региона на изкуствения разсъдък е плод на шанс повече, а един от виновниците за това са и… Intel.

Запитан по тематиката за достиженията на Intel в AI бранша и преглежда ли той решенията на компанията като съперници на другите играчи на сцената на изкуствения разсъдък, Гелзингър подчертава над грешките в предишното на Intel и „ шанса “ на изпълнителния шеф на Nvidia Дженсен Хуанг да заложи точно на развиването на изкуствения разсъдък и AI хардуерните решения. Intel от своя страна можели сега да са на тяхно място, в случай че не са били изоставили развиването на дискретните GPU чипове от серията Larrabee.

Гелзингър продължава с обяснението, че когато преди 13 години напуща Intel, компанията потегля в неправилна посока и планове, като Larrabee, които се е очаквало да трансформират пътя на изкуствения разсъдък, били изоставени. Това от своя страна разрешило точно на Nvidia да преуспее на пазара на високопроизводителните калкулации без да се тормози от конкуренция. Гелзингър разказва Хуанг като упорит началник, който първоначално е бил строго фокусиран над графичната технология, само че по-късно е имал шанса да се включи в конкуренцията за основаването на AI ускорители, когато промишлеността започвала да поглежда в тази посока.

Положението обаче ще се промени, изяснява Гелзингър, в този момент когато той е към този момент отпред на Intel с наречената от него тактика за „ демократизиране на изкуствения разсъдък “. Една от първите стъпки, които компанията има намерение да предприеме, с цел да заеме водещи позиции в бранша е слагането на невронна процесорна единица (neural processing unit, NPU) във всяка една машина. За това щяло да помогне значително изкарването на пазара на серията централни процесори Meteor Lake. Друга част от тактиката на компанията в това отношение е да създаде библиотеки с отворен темперамент, с цел да се отстрани потребността от потреблението на проприетарни технологии, като CUDA. Изказването на Гелзингър звучи несъмнено леко неуважително, както към сътрудниците му в Nvidia, по този начин и към бившето управление на личната му компания. Самата технология и засиленото ѝ приложение през днешния ден е плод на над 70-годишни теоретични разработки и практическото ѝ приложение тук-там с друг триумф. Или както Джеръми Леърд от страниците на PC Gamer разяснява, не е известно по кое време тъкмо Nvidia се сещат да влагат старания и запаси в изкуствения разсъдък и това надали е станало до показване на GPGPU плана през 2007. Именно той обаче е в основата на основаването на CUDA и графичните процесори на компанията, които я вършат силата, която е през днешния ден. И никой не работи толкоз по развиването на графичните процесори, колкото Nvidia през последните години.

„ Така че късметлии ли са Nvidia? Вероятно частично да. Nvidia и Хуанг не са съзрели AI революцията, когато за пръв път започват GPGPU плана. А в случай че са, то е очевидно, че са пропуснали да го упоменат. Но има едно изречение, което бива приписвано на всеки – от бащата-основател Томас Джеферсън до професионалния състезател на голф Гари Плейър, което сигурно може да употребява и тук, и то гласи нещо такова: „ Аз имам вяра неимоверно доста в шанса и откривам, че колкото повече се трудя, толкоз повече от него имам “, написа Леърд.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР