Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов съобщи, че се обсъждат

...
Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Георги Гегов съобщи, че се обсъждат
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" и "Сърбиягаз" преговарят за нова газова връзка

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Георги Гегов заяви, че се разискват два нови маршрута за съветския газ до България.

Още по тематиката
Това ще се конкурира със " Северен поток 2 ", подкрепян от Германия.

Причината за българската бездейност може да се изясни с вярата " Газпром " въпреки всичко да се съгласи с построяването на някаква форма на " Южен поток "

След неуспеха на " Южен поток " българското държавно управление отново стартира договаряния с " Газпром " за директен газопровод

И още: Лондон би трябвало да се научи да си приказва с исляма; Натискът на демокрацията продължава да съществува

" Булгартрансгаз " договаря със " Сърбиягаз " за създаване на изцяло нова газова връзка с потенциал от 10-12 милиарда куб. метра годишно. Това заяви изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Георги Гегов пред публицисти, след публичното разискване на 10-годишния проект за развиване на газопреносната мрежа в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
" Преди два дни подписахме със сръбските сътрудници меморандум, с който в случай че успеем да осъществяваме нашата концепция за газов хъб, те също да създадат нужното да разширят мрежата си и този газ да се транспортира от там за Унгария и Австрия ", уточни Гегов.

Все още не е ясно по какъв маршрут ще идва този газ. Това зависи от кое място ще бъдат пренасочени количествата от Русия, които сега се транзитират през страната ни от Украйна за Турция, Гърция, Македония, както и за лично ползване. Този маршрут обаче ще отпадне след построяването на " Турски поток ". Гегов изясни, както " Капитал " към този момент писа, че сега се разискват два разновидността - през Варна (което на процедура е умален вид на плана " Южен поток " ) или през българо-турската граница. Други благоприятни условия за доставки на газ в бъдеще са от възможните находища на газ в Черно море, азерски, турски (от LNG терминалите) и даже румънски газ, изясни Гегов.

Най-изгодният маршрут

Според Гегов най-евтиният вид за новия маршрут за съветския газ през страната ни ще бъде, в случай че се употребява съществуващият директен газопровод с Турция, през който сега минават към 12 милиарда куб. метра. " Ако газът влиза през Турция, ще се употребява в този момент съществуващата тръба, само че би трябвало да се влага в уголемение. Това ще е най-евтиният маршрут в случай че се постанова да поемаме 16 милиарда куб. метра газ годишно ", уточни Гегов.

Това на процедура са количествата съветски газ, които страната ни сега транзитира през Украйна и за които " Булгартрансгаз " и " Газпром " имат контракт до 2030 година За да бъде изпълнен договорът, тези количества ще бъдат пренасочвани към Европа през Сърбия, за което българската и съветската страна към момента договарят.
По думите на Гегов на 100% е несъмнено, че количествата, които страната ни транзитира за Гърция сега (2.6 милиарда куб. метра през 2016 г.), ще се запазят, за което към този момент е реализирано съглашение с съветската страна.
Отделно за лично ползване България купува към 3.5 милиарда куб. метра газ годишно, за които " Булгаргаз " има контракт до 2022 година

Подкрепа за хъба?

Директорът на " Вътрешен енергиен пазар " в Генералната дирекция " Енергетика " в Европейска комисия - Клаус Дитер-Борхард, идва в четвъртък на посещаване в София в рамките, на което ще бъде разисквана концепцията за газовия хъб, уточни Гегов. Европейска комисия към този момент отпусна 920 хиляди евро за предпроектно изследване на плана, като процедурата за избор на реализатор би трябвало да стартира до края на юли, съобщи Гегов. " На мен ми се желае до края на годината да имаме ясни разбори от позиция на стопански и политически нюанси, които биха се появили при построяването на хъба. Това значи, че би трябвало да знаем какъв брой би коствал този план, какви потоци ще минават през него и какъв брой бихме печелили ", уточни още Гегов.

Пазарът на газ

Интересът към виртуалната търговия с газ, която съществува от началото на предходната година, пораства, стана ясно от думите на Гегов. Той заяви, че към този момент има седем търговеца, които ежедневно подписват покупко-продажби, в това число и през интерконектора с Румъния, като някои от тях търгуват с по 1 млн. куб. метра на ден.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР