Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Даниел Сереидо говори за предаването

...
Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Даниел Сереидо говори за предаването
Коментари Харесай

Данел Сереидо: Ботев търси класиране Топ 6 през новия сезон

Изпълнителният шеф на Ботев (Пловдив) Даниел Сереидо приказва за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Изминалият сезон бе сложен за „ жълто-черните “, които записаха едвам седем триумфа в шампионата за цялостен сезон.

Да, измежду тях победа в пловдивското дерби с Локомотив, както и две над изправения до стената отбор на Левски, само че въпреки всичко много малко за клуб с такава история. Новата власт в „ Коматево “ обаче дава обещание тотална смяна. Как ще се случи това? Отговорите дава изпълнителният шеф на клуба. Той е испанец и има впечатляваща визитка, защото преди да дебаркира под тепетата е бил представител на Ла Лига в Русия и Украйна. Сереидо е довереният човек на съветския милиардер Антон Зингаревич, който има упоритостта да трансформира един от най-обичаните клубове у нас в печеливш план.

Здравейте, господин Сереидо! Какво бихте отбелязали за времето, прекарано до момента в Ботев (Пловдив)?

- За мен беше огромна изненада да дойде тук. Градът доста ми харесва. Получих тази оферта, откакто завърших работата си в Ла Лига. Проведох диалози с господин Зингаревич и взех решение да се причисля, тъй като считам, че планът е доста забавен. В него има доста бъдеще. Приемам го и като предизвикателство, само че не укривам, че ми е прелестно да съм тук. Бих споделил и развлечение, и премеждие, тъй като планът е много сложен за създаване. Мисля, че се оправяме добре, постигнахме и първите си сложени цели, свързани с оставането ни в Първа лига и през идната година. Сега към този момент идната ни цел е да подобрим нашето показване.

Какво научихте за българския футбол през тези месеци?

- Ооо, ужасно доста. Никога до момента не бях гледал толкоз доста български футбол. Не съм специалист по българския футбол и не бих желал да кажа, че съм бил подобен. Започнах да го виждам незабавно откакто получих оферта да се причисля към Ботев. Познанията ми към вашия футбол се свеждаха до поколението ви от САЩ’94 – Стоичков, Лечков, Пенев. Привърженик съм в Испания на Барселона и изцяло обикновено следях изявите на Христо. Когато бях дребен, той беше един от идолите ми. След няколко месеца мога умерено да отбележа, че към този момент знам много за българския футбол, за тимовете, за множеството играчи. Работим върху прехвърляния на футболисти, проучваме, приказваме постоянно с треньора. За мен шампионата е забавно. Разбира се, има накъде да се усъвършенства, и тук е едно от моите старания.

Работили ли сте по трансфер на български състезател в кариерата си?

- Всъщност, не. Работата ми преди не беше обвързвана с трансфериране на играчи. Работата ми беше повече административна. Занимавах се с бизнес развиването на Ла Лига.

Какво ви накара да почувствате задоволство през тези месеци в Ботев и какво – не?

- Мисля, че съм удовлетворен от всичко. Разбира се, желая да се развием повече, да сме по-устойчиви в посока доходи и бизнес развиване. Както и да пренесем нашата методология вътре в клуба посредством треньора и анализаторите. Това е нашата цел в този момент, само че ще ни отнеме време да я реализираме. Много съм удовлетворен от последователите ни и от публицистите. Срещам поддръжка на всички места и се пробвам да дам всичко от себе си.

Когато господин Зингаревич дойде в Ботев, последователите на тима се извършиха с вяра за ярко бъдеще. Кога това би станало допустимо?

- Създали сме времеви рамки, тъй като този план не е къс. Целите на господин Зингаревич са заложени. Той даде обещание, че идната година ще сме конкурентно кадърен тим и по тази причина ще бъде обособен повече бюджет за играчи, а въпреки това ще се опитаме да генерираме повече доходи, изключително след построяването на стадиона ни, което ще ни помогне ужасно доста.

Споделихте, че оставането в Първа лига беше съществена задача за тима предходната година. Каква ще е задачата пред Ботев през идващия сезон?

- Не бих желал да давам обещание нищо, тъй като най-после ще останат единствено думите, само че си мисля, че най-после на сезона бихме могли да бъдем след първите шест тима.



Ще продължите ли да работите със същия треньорски екип?

- Да, имаме цялостно доверие в нашия треньор. Дори при проблемите, свързани с COVID-19 екипът се показа добре. Валентич и екипът му имат нашата цялостна поддръжка.

Какви играчи бихте желали да привлечете – българи или чужденци?

- Не ограничаваме избора си до народността, само че би било добре, в случай че новодошлите имат опит с българската среда, а още по-добре – в случай че обичат тима ни. Продължаваме да търсим гении и в чужбина.

Смятате ли, че в България тимовете употребяват прекомерно доста чужденци?

- Не мисля по този начин. Да, има някои тимове, които залагат повече на чужденците, тъй като могат да си разрешат да привлекат по-силни такива – да вземем за пример, Лудогорец. Други, като ЦСКА 1948 залагат най-вече на локалните играчи. Никога не съм харесвал правенето на разлика сред локални играчи и чужденци. За мен на игрището би трябвало да бъдат най-хубавите играчи, без значение от националността им.

Договорът на любимеца на почитателите Тодор Неделев изтича. Какво ще се случи с него?

- Преговаряме с сътрудниците му, с него и семейство му. Мисля, че сме в вярната посока и нещата ще се развият добре за нас.

Желанието ви е този контракт да бъде удължен?

- Разбира се! Предложили сме му няколко разновидността за удължение. Тодор е звездата на тима и нашето предпочитание е да остане при нас.

Другата фантазия на почитателите е стадион „ Христо Ботев “. Кога ще приключи градежът му?

- Това е нещо, което е отвън компетенциите ми и не мога да дам отговор. Работим интензивно с Общината. Откакто съм тук, слушам разнообразни дати, само че формалната информация, която сме получили е, че той ще бъде подготвен през април идната година. Силно искам фантазията на почитателите ни да сме отново на нашия стадион, да се осъществя скоро.

Какво ще се промени за тима с новия стадион?

- Абсолютно всичко. Новият стадион ще е сърцето на тима. Ще бъде изцяло друго от това да играем на нашата база пред 3 500 души и да можем да приютим 18 000 наши последователи на новия стадион. Смятам, че ще ни е от преимущество освен стопански – с множеството доходи, реклами и ВИП зони, само че и от спортна позиция – да се трансформира в мъчно за завладяване място, в средище на почитателите ни, където да се усещат като вкъщи си. Новият стадион ще заеме централно място в живота на нашите почитатели.

Един от главните проблеми на българския футбол е неналичието на нови игрища. Кой би трябвало да ги построи – притежателят на тима или държавното управление би трябвало да помогне?

- Знаете ли, отговорът се крие в това – кой има парите да построи нов стадион. Да, най-добре би било един тим да може самичък да си построи нов стадион, само че в сегашната икономическа обстановка държавното управление би трябвало да помогне и най-после стадионът да остане в ръцете на тимовете. Ние поставяме доста старания за нашия стадион, макар всички компликации, които срещаме.

Възможно ли е през идващия сезон да виждаме постоянно на мачовете на тима господин Зингаревич?

- Да, той идва доста постоянно при нас, посети и много от домакинските ни мачове през предишния сезон и считам, че и през идващия ще е по този начин.

Нека да поговорим малко за вас. Получили сте образованието си в Съединени американски щати и Австралия. Работили сте в Китай, Русия и Индия. Какъв опит придобихте?

- Мисля, че получих много необятен опит, освен в спорта, а в разнообразни промишлености. Завърших Спортно право и в началото започнах работа като юрист, по-късно се трансферирах в частта, обвързвана с Човешки запаси в една енергийна компания. Магистратурата ми беше в Австралия. Създадох в Русия лична компания, обвързвана със спортна логистика. Малко по-късно получих офертата от Ла Лига и започнах да работя за нея. И най-после, ето ме тук, в Ботев. Работата ми в Китай, в Индия и другите страни беше обвързвана най-вече с корпоративни съвещания.

Как се запознахте с господин Зингаревич?

- Той се свърза с мен. Преди една година не го познавах. Трябваше му човек, който да управлява плана му с Ботев. Представих му концепциите си и той ги утвърди.

Зингаревич има тимове в Европа - по какъв начин ги развива?

- Знаете ли, Зингаревич има един тим в Европа – Фремад Амагер, както и две академии в Африка, както и един план за насърчаване на академия в Русия. Развитието на плана с Фремад Амагер е доста сходно с това на Ботев, само че разликата е във почитател базата.

Смятате ли, че България е уместно място за правене на бизнес?

- Защо не?! Да, пазарът е сложен, само че считам, че се върви в вярната посока. Отборите, институциите, страната би трябвало да си сътрудничат и в границите на 10-15 години картината може да се усъвършенства доста. България е в развой на развиване и предлага доста благоприятни условия.

Кои са най-успешните планове, в които сте взел участие?

- Много съм благополучен от това по какъв начин се разви моята съветска компания след основаването ѝ. Това е моето дете, моят персонален план. Но съм доста удовлетворен и от работата си в Ла Лига.

А с какво по-точно се занимавахте в Ла Лига?

- Развивах Ла Лига в бизнес тенденция. Концентрирах се и върху развиването на марката и популяризирането ѝ в чужбина. Изпращахме посланици в 45 страни, които имаха за цел построяването на бизнес контакти, подписване на контракти за ТВ права и спонсорство, както и популяризирането на марката ни.

Работили сте в Китай. Защо Суперлигата в Китай не стана действителност? Имаше тимове, подготвени да привлекат Роналдо, Меси, Бейл. Защо се провали всичко?

- Не бих могъл да кажа точната причина, само че считам, че китайският бизнес усети, че надува балона на пазара прекомерно доста и това можеше да излезе отвън надзор. Ако би трябвало да съм почтен, не мога да заявя с акуратност, за какво не се осъществя, само че считам, че в Китай футболът се развива (дори в случай че не става въпрос за професионалния). Във футбола в Китай има доста пари, основават се гении и неуспех би била прекомерно последна дума. Смятам, че са в развой на развиване и този развой ще приключи сполучливо.

Вече имате и опит в България. Какво смятате, че би трябвало да подобрим, с цел да повишим равнището на футбола ни?

- Нещата за усъвършенстване не са едно и две – от равнището на съдийство до самия артикул, връзките с почитателите, през качеството на стадионите, тематика, която към този момент засегнахме. Трябва да продаваме футбола като един прекрасен артикул, тъй като сега фирмите не оферират спонсорство, тъй като не считат, че продуктът е задоволително добър за вложение. Само когато един план е добър, той може да притегли почитатели и спонсори.

През последните 15 години четирите най-успешни и с най-голяма фенска база тима в България (ЦСКА, Левски, Ботев Пд и Локомотив Пд) изпитваха големи финансови усложнения. Как си обяснявате това?

- Това не е единствено проблем в България – случвало се и в Италия, и в Испания. В Испания, да вземем за пример, преди десетина години 30 от 42 професионални тима бяха на ръба на банкрута. Причините са сложни – липса на доходи, надуване на заплатите на играчите, неприятно ръководство. Смятам, че това е нещо, което може да се случи на всички места, където управлението е неприятно.

Смятате ли, че държавното управление би трябвало да помогне на огромните тимове?

- Мисля, че работата на държавното управление е друга. Това, с което могат да оказват помощ е задаването на рамките за работа на тимовете. Клубовете са частни институции и би трябвало да имат своите лични проекти за развиване, които да бъдат подкрепени от заложените от държавното управление рамки. Ако оказват помощ само с пари, то незабавно би зародил въпросът – за какво да се помогне на един тим, а на различен – не? Работата на държавното управление, на футболния съюз и на УЕФА е да задават разпоредбите. И несъмнено, да има кой да ги извършва...

В момента тимът на Левски е в развой на договаряния с евентуален притежател от Англия. Смятате ли, че някой може да даде 30 милиона, с цел да покрие отговорностите и по-късно да стартира да развива тима? Възможно ли е това в България?

Да, допустимо е, само че не знам спецификите. Ако приказваме по принцип това е допустимо. При състояние, че проектът за доходи през идващите години е задоволително резистентен. Случвало се е с един добър бизнес проект. Левски е огромен тим в България с история и почитатели. Не мисля, че е неприятен избор за инвестиция.

След неуспеха на концепцията за Суперлигата, измежду британските тимове се зароди желанието тимовете да последват немски модел. На процедура в един тим да няма човек, който да има повече от 50 % от клуба. Кой модел е по-добър – този в Англия и Испания или немският?

- Смятам, че това са два разнообразни модела и последователите нямат капацитета да построяват модела на развиване на една компания. Ето, моделът в НБА и на Премиършип са два работещи модела, какъвто е и Бундеслигата. Няма един верен или неверен модел.

Преди да пристигнете в България, какво знаехте за футбола ни?

- Както към този момент ви споделих, не бях специалист по българския футбол, най-вече следях испанската лига, тъй като работех с тях. Знаех за поколението ви от САЩ‘ 94, когато спечелихте четвъртото място. Тогава бях на 14 години, бях и огромен почитател на Барселона. Идол ми беше Стоичков, само че знаех и Любо Пенев и Костадинов в Депортиво. Това знаех. Познавах някои от тимовете, само че не всички. Доста друго е от Русия, само че мисля, че встъпвам добре.

Познавахте ли персонално някои български играчи?

- Всичките ми контакти се получиха след идването ми в Ботев. След идването ми в България се срещнах и персонално с някои от някогашните ви играчи, да вземем за пример с Христо Стоичков, с Лъчо Танев.

Националният ни тим не съумява да се класира на огромен футболен конгрес към този момент близо 20 години. Къде бъркаме?

- За това стана въпрос - не се основава артикул. Не става въпрос за една неточност, а за неналичието на развиване от най-ниското равнище – от децата, от основаването на тим, от решаването на финансовите проблеми. За да създадете едно ново потомство би трябвало да се стартира от детските школи.

Живеете в най-стария град в България – Пловдив. Колко време смятате, че ще останете тук?

- Не съм си сложил крайни периоди. Проектът ни е дълготраен, уповавам се да се развие добре и да остана, колкото се може по-дълго тук. Докато господин Зингаревич, играчите и почитателите ми имат вяра, ще съм тук и ще оказвам помощ.

Споделихте, че идната цел на тима е да е в Топ 6. Ботев не е ставал първенец от дълги години, по кое време това би станало допустимо?

- Мисля, че би трябвало да подхождаме мач за мач. Първата ни цел беше да останем в Първа лига – постигнахме я. Втората, заложена от Зингаревич и Валентич – да сме в Топ 6. Нека да я осъществяваме и тогава да забележим какво ще вършим идната година. Не съм тук, с цел да давам напразни обещания.

Благодаря Ви доста за изявлението!

- Благодаря Ви и аз!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР